4 metode prin care sa dezvolti sentimentul de siguranta in sufletul copilului tau
Siguranta este una dintre nevoile primare, iar majoritatea oamenilor o cauta in tot ceea ce fac. Atunci cand aceasta lipseste se instaleaza cu usurinta frica, disperarea si apar tot felul de comportamente evitante care ii impiedica pe oameni sa isi atinga obiectivele. In ceea ce ii priveste pe copii, este esential ca acestia sa se simta cat mai in siguranta alaturi de parinti si in propria casa. Modelul pe care copiii il vad acasa este cel pe care ei si-l integreaza si pe care il vor purta cu ei toata viata.
„Cum sa am incredere in copil cand, de fapt, nu am incredere in el?”
13 mituri moderne care distrug increderea mamicilor in ele insele
Sentimentul de siguranta pe care copilul trebuie sa il primeasca de acasa este extrapolat pe masura ce copilul creste la siguranta pe care o resimte in aceasta lume. Atunci cand acasa se simte nesigur si plin de frica aceasta va fi lentila prin care va privi lumea. Un copil in aceasta situatie este retras, dezvolta timiditate excesiva, nu are initiativa, prefera sa stea cat mai ascuns, simte ca mereu are nevoie de ajutor, nu se simte capabil sa reuseasca singur, este dependent de sprijinul parintilor. Indiferent cat de mare creste, daca acest lucru nu este rezolvat in mod cert va continua sa fie asa si pe perioada adulta.
Iata ce poti sa faci pentru a dezvolta sentimentul de siguranta copilului tau:
1.Creaza un mediu sigur la voi acasa
Cel mai important lucru este felul in care copilul se simte atunci cand este alaturi de voi. Daca acesta se simte speriat de unul dintre parinti sau daca nu se simte iubit suficient acesta integra in structura sa psihica acel model de iubire si de siguranta si va considera ca asa este normal si ca doar atat este posibil sa se intample.
Prin urmare este important sa te asiguri ca cel mic are un mediu cat mai sanatos si mai echilibrat acasa. Pentru ca acest lucru sa se intample este necesar sa nu existe agresivitate nici fizica nici verbala, abuzuri de niciun fel, trebuie sa existe constanta si stabilitate si un cadru cat mai pasnic si mai armonios.
2. Asculta intotdeauna ce are de zis
Nu poti avea pretentia din partea copilului sa spuna ce simte sau sa ceara ajutorul daca nu il asculti. Desi in unele momente este dificil sa asculti tot ce are de spus copilul tau din cauza oboselii, a iritabilitatii crescute in urma unei zile dificile la serviciu, acest efort isi merita sacrificiul. Copilul inregistreaza reactiile parintilor si felul in care este tratat si le foloseste in procesul de luare a deciziilor viitoare.
Atunci cand copilul stie ca poate primi ajutor de la tine ori de cate ori are nevoie, mai ales in primii 7-10 ani, se dezvolta in sinea lui convingerea ca mereu exista o solutie, ca poate cere ajutorul atunci cand nu se descurca si ca il va primi. Acest lucru ii va oferi un confort psihic necesar pentru a avea curajul sa aiba initiativa si sa se descurce mai tarziu in viata
3. Arata-i ca se poate descurca singur
Ori de cate ori ai ocazia si contextul este adecvat arata-i copilului tau ca se poate descurca de unul singur si ca nu este nevoie sa primeasca ajutor chiar in orice situatie. Asta nu inseamna sa refuzi sa i-l dai, ci sa ii arati ca sunt situatii in care se poate descurca si fara tine chiar daca la inceput nu crede asta.
Scopul acestui lucru este ca cel mic sa inteleaga ca indiferent daca un lucru este nou sau pare greu asta nu inseamna ca nu poate sa il faca. Cererea ajutorului este important sa ii explici ca trebuie sa apara doar atunci cand el nu poate intreprinde activitatea respectiva de unul singur.
Astfel, se creaza un sentiment de siguranta si incredere in propriile forte si vei avea un copil descurcaret care stie cand sa ceara ajutorul si nu abuzeaza de acest lucru.
7 moduri in care parintii distrug increderea in sine a copilului fara sa-si dea seama
7 moduri prin care il poti invata pe copil cum sa se accepte neconditionat
4. Dezvolta inteligenta emotionala a copilului
De multe ori am discutat despre cat este de importanta inteligenta emotionala si care este rolul ei. Si de data asta aceasta este unul dintre factorii cheie. Cu cat mai inteligent emotional este copilul tau cu atat mai mult va putea sa isi gestioneze in mod corespunzator emotiile, nu se va speria de ele, se va adapta din punct de vedere social foarte eficient, va fi ferit de obiceiuri si tentatii nesanatoase si nici nu trebuie sa iti faci griji in privinta sentimentului de siguranta.
Prin dezvoltarea inteligentei emotionale copilul invata sa aiba incredere in el, ca poate gestiona eficient multe dintre situatiile dificile si va avea convingerea ca indiferent ce se va intampla totul va fi bine.
Facand aceste patru lucruri pentru copilul tau vei putea vedea cu ochii tai efectele si poti fi sigura ca acesta nu va inceta sa te uimeasca nicio clipa cu inteligenta, creativitatea si intelepciunea de care pot da dovada copiii atunci cand nu sunt constransi, inhibati sau abuzati.
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!