4 comportamente nocive pe care sa nu le transmiti copilului tau
Acest articol este un Guest Post.
[ad#co-2]Cand venim pe aceasta lume, nu avem decat doua frici: teama de zgomote puternice si teama de a nu cadea in gol. Restul, toate fricile sunt invatate.
Da, asta inseamna ca toate fricile si convingerile care ne limiteaza le-am invatat de la diferite persoane de-a lungul vietii. Perioada in care cele mai multe dintre ele s-au asezat in mintea si comportamentul nostru este 0-7 ani. Atunci a fost turnata fundatia personalitatii noastre, asa cum suntem astazi. Cele mai puternice influnte le-am avut de la parintii nostri, care au fost primele noastre modele in ceea ce priveste modul de a fi al unui barbat, al unei femei, relatia de cuplu, cat si atitudinea de parinte.
Tocmai de aceea, astazi hai sa scoatem la suprafata 4 comportamente nocive pe care le-ai fi putut prelua de la parintii tai si pe care nu este cel mai indicat sa le transmiti copilului tau.
1. Pana si copiilor care au devenit adulti le este teama de ei
Respectul si frica nu trebuie sa mearga niciodata impreuna. De fapt, copii care se simt iubiti, sustinuti si care formeaza o conexiune sanatoasa cu parintii lor au sanse mult mai mari sa fie fericiti ca adulti. Desi disciplina, intr-o masura sau alta, probabil ca va fi inevitabil necesara din cand in cand, un parinte nu face sau spune lucruri care sa induca frica in copil si care il pot afecta pe viata. Nimanui nu ar trebui sa-i fie frica pentru a fi respectuos, iar un adult nu ar trebui sa simta anxietate de fiecare data cand un parinte il contacteaza.
2. Se pun pe ei pe primul loc
Unii parinti considera ca sentimentele lor ar trebui sa fie pe primul loc in timpul disputelor din familie, insa acest mod de gandire nu va ajuta la construirea unor legaturi pozitive. Chiar daca parintii trebuie sa aiba ultimul cuvant de spus in legatura cu multe lucruri, de la cina la planurile de vacanta, este important sa fie luate in considerare sentimenele fiecarui membru de familie, inclusiv ale copiilor. Parintii care se pun pe ei insisi pe primul loc forteaza in mod constant copiii sa-si reprime sentimentele si trairile pentru a le face lor pe plac.
3. Te-au pus sa te justifici pentru comportamentul negativ pe care l-ai avut
Ai crescut cumva cu ideea ca parintele tau era abuziv cu tine din punct de vedere fizic sau psihic, pentru ca meritai acest lucru? Daca da, atunci probabil ca inca mai cauti justificari pentru comportamentul negativ pe care il au altii fata de tine, iar acest lucru nu face decat sa te puna in situatii in care ai de pierdut.
Un parinte care se comporta asa poate sa intoarca orice situatie pentru a se mula pe propriile sale nevoi, iar acest lucru nu-i ofera copilului decat doua optiuni: sa accepte faptul ca printele greseste sau sa internalizeze toata acea vina. In cele mai multe cazuri, copiii, chiar si cei care devin adulti, aleg a doua varianta.
4. Nu te lasa sa exprimi emotiile negative
Aici sunt parintii care refuza sa ia in serios nevoile emotionale ale copilului si trateaza superficial emotiile negative. Acest lucru il poate determina pe copil sa fie incapabil sa-si exprime nevoile. Nu-i nimic gresit in a-l ajuta un copil sa vada partea pozitiva din orice situatie. Totusi, dand la o parte cu usurinta trairile negative sau nevoile emotionale, se poate ajunge chiar la depresie si la situatii in care copiii intampiae dificultati in a face fata negativitatii in viata adulta.
Este dificil sa ne uitam sincer in oglinda. Asta pentru ca exista riscul sa nu ne placa ceea ce vedem. Insa, in momentul in care alegem sa ne asumam responsabilitatea pentru faptele si actiunile noastre, in timp ce punem pe primul plan viata si trairile altcuiva (precum copilul tau), atunci uitatul in oglinda devine un act de vointa necesar. Nu o faci pentru tine, in principal. Ci pentru el.
Vlad Negrila este co-fondator Calatorii prin Sunet si, de-a lungul timpului, a creat diferite materiale sub forma audio, video, cat si in format eBook, ce te ajuta sa devii o persoana mai buna si mai echilibrata.
Vlad obisnuieste sa vorbeasca si sa scrie despre lucruri pe care le-a aplicat si el pe propria piele, pentru a fi sigur ca iti poate impartasi o experienta de prima mana si nu doar partea teoretica.
Website: www.calatoriiprinsunet.ro
Facebook: Calatorii prin Sunet
[ad#co-3]
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!