3 motive pentru care mamele sunt mai stresate decat tatii. Tu ce parere ai?
Poate pentru ca femeile au (mult!!!) mai multe responsabilitati in casa decat barbatii, ori poate pentru ca firea noastra este de a-si lua pe cap mai multe decat ar trebui 🙂
Un studiu care a analizat peste 12.000 de parinti a aratat ca parintilor le place sa petreaca timp cu copiii. Aici chiar nu este nicio surpriza, asa-i? Insa, vestea mai putin buna este ca mamele se bucura mai putin decat tatii, pentru ca trebuie sa munceasca mai mult si au parte de mai putina joaca. Iar aici imi vin rapid in minte: gatit, pus / scos rufe in / din masina de spalat, strans lucruri de prin casa etc.
Ann Meier, de la Universitatea din Minnesota, coordonatoare studiului a examinat ce fel de activitati fac mamele si tatii in mod obisnuit. In acelasi timp, a urmarit si cata placere le fac aceste activitati. Parintii care au participat la studiu au tinut un jurnal zilnic cu activitatile pe care le-au facut, in dreptul carora au adaugat notite si punctaje cu gradul de satisfactie pe care il aveau.
Cercetatorii americani au concluzionat ca mamele sunt mai stresate decat tatii, iar cele trei motive de mai jos reprezinta cauza principala
1. Mamele sunt mai stresate pentru ca fac lucruri mai complicate atunci cand vine vorba despre cresterea copiilor.
De la disciplina, la maniere, la alimentatie si obiceiuri legate de aceasta, la igiena, ritualuri legate de somn, mamele isi asuma, de regula, rolul principal. Iar atunci cand, pe langa acestea, mai sunt si responsabilitatile de la serviciu si toate celelalte ce tin de administrarea casei, mamelor nu le ramane prea mult timp de joaca, ori sa se bucura de putin timp de respiro.
In studiul publicat in American Sociological Review, co-autoarea Kelly Musick, de la Cornell University, mai precizeaza ca mamele fac lucruri mult mai diferite in compania copiilor decat tatii, lucruri despre care se stie ca nu aduc cine stie ce placere: de organizare si curatenie a casei, cumparaturi etc. Joaca cu copiii este un moment care aduce placere parintilor. Iar tatii, se pare, petrec mai mult timp cu copiii jucandu-se din timpul total pe care il petrec cu acestia.
Ce poti face? Implica si copiii in aceste activitati despre care stii ca nu iti aduc placere. Chiar si cei mici pot scoate rufele din masina de spalat, ori sa stearga praful din acele orificii micute ale mobilei, care tie iti ia mereu cel mai mult timp.
Transforma momentul de schimbare a lenjeriei de pat intr-un moment de joaca. De exemplu, va puteti cronometra sa vedeti daca puteti schimba patul in mai putin de 60 de secunde. Iar copiii pot fi cei care scot cearsaful de pe pat si fetele de perna.
In acelasi timp, copiii invata despre responsabilitate si devin, in timp, mai independenti. Pentru ca, in momentul in care vor merge la scoala, isi vor putea schimba singuri lenjeria de la pat, iar dupa 1-2 ani le poti da ca responsabilitate toate paturile din casa.
Nu te stresa ca lucrurile nu sunt facute la fel de bine. Nimeni nu le va face mai bine ca tine. Si mai tempereaza acea parte din tine care vrea sa detina control. Pana la urma, scopul nu este ca tu sa le faci pe toate, ci sa delegi catre toti cei ai casei, in functie de varsta si de abilitati. In acest fel, vei reusi sa gasesti timp de calitate in momente ale zilei pe care nici nu le banuiai.
2. Mamele sunt mai stresate deoarece obisnuiesc sa faca mai multe lucruri in acelasi timp
Atunci cand mamicile sunt impreuna cu copiii, se intampla sa fie singure, fara niciun alt adult in casa sa le ajute.
Iar atunci cand esti doar tu si copilul, de nevoie, ajungi sa fii multitasking – sa faci mai multe lucruri in acelasi timp. Adica, poate, ce ai facut aseara, cand pregateai cina, in timp ce te jucai cu cel mic si erai cu ochii pe ceas sa fii pe faza cand termina masina de spalat rufe. Iar in tot acest timp mergeai de la copil – la bucatarie – la baie – inapoi la bucatarie – iar la copil – o tura prin dormitor sa pui o haina la loc.
Ce poti face? Evita sa te mai imparti in atat de multe activitati simultan. Poti delega, iar copiii mici, de pe la 2-3 ani pot reprezenta un ajutor bun. Apoi, mai este si partenerul tau. Implica tatal in activitati legate grija copilului chiar imediat dupa ce ai nascut. Iar daca vrei sa iti fie un bun ajutor, nu ii critica stilul in care face lucrurilor, nici faptul ca nu le face la fel de bine ca tine. Insa, atata vreme cat acestea se fac, nu mai conteaza altceva. Ii poti ghida pe toti cei ai casei, dar nu ii poti cicali.
Adevaratul motiv pentru care simti oboseala. Si solutia. Nu are legatura cu programul incarcat
Oboseala la mamici: Ce sa faci cand te simti coplesita de cresterea copilului si de serviciu?
3. Mamele sunt mai stresate pentru ca sunt chemate de copii mai des decat tatii
Ai numarat vreodata, de curiozitate, de cate ori te striga copilul pe tine, in loc sa-l cheme pe tata, chiar daca sunteti amandoi in casa? Chiar daca tatal nu face nimic, in timp ce tu – sigur – esti implicata intr-o activitate, tu esti prima optiune a copilului. Aproape ca te striga din reflex si se observa ca nu are exercitiul de a-l chema pe tata.
Asa ca tu esti cea pe care o striga atunci cand cauta o jucarie si nu o gaseste, cand a ratacit mingea de fotbal sau echipamentul sportiv, cand vrea apa, o gustare sau un partener de joaca, atunci cand are o intrebare, cand vrea sa iasa in oras si trebuie sa ceara permisiunea.
Iar daca se intampla ca tatal sa ajunga primul in raza lui vizuala, prima intrebare este : Unde-i mama?
Te regasesti si tu in scenariul de mai sus?
Pe cat este de amuzant si placut sa stii ca tu esti considerata sursa tuturor rezolvarilor, deseori este si obositor sa trebuiasca sa rapsunzi in mod continuu la apeluri.
Aceasta situatie inseamna mai putin somn pentru mame – pentru ca ele sunt cele chemate in miez de noapte. Si mai putin timp de respiro in timpul zilei. Ceea ce inseamna ca somnul de peste noapte al tatilor nu este intrerupt. La fel si pauza pe care o iau pe canapea.
Iata, de ce, tatii sunt mai putin obositi decat mamele (iar aici ma refer si la oboseala psihica).
Ce poti face? Rezerva timp pentru tine, dar programeaza-l si, fara sentiment de vinovatie, ia-l! 🙂 Redescopera lucruri care iti faceau placere, ori ofera-ti sansa de a afla despre hobby-uri si activitati noi. Dupa ce revii, ofera copilului toata atentia ta, iar sotului timp de calitate in doi. Si nu te mai gandi la faptul ca timpul de respiro este un lux. Il meriti!
[ad#co-3]Noi, femeile, in special mamicile, vrem sa le rezolvam pe toate, sa le oferim celor dragi cel mai frumos si mai curat camin, mancaruri bune si deserturi delicioase. Poate ca esti un supererou in ochii copilului tau, dar nu uita ca, pana la urma, esti om, nu robot. Si nu ai nevoi si dorinte.
Te simti stoarsa de energie? Elimina aceste 11 cauze ca sa ai o viata implinita
Iti este teama ca nu vei mai avea timp liber dupa ce devii mama? 8 capcane demontate
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!