20 de moduri in care poti sa calmezi rapid un copil agitat
Ce poti face in aceasta situatie? Parintii care au incercat sa ridice vocea nu au ajuns la rezultate bune, deoarece, contrar asteptarilor, copilul nu se calmeaza daca strigi la el, ci dimpotriva. Iar parintele simte ca autoritatea sa are de suferit si se indarjeste si mai mult sa-i arate copilului cine face regulile in casa. Si asa se ajunge la conflict.
Cum putem preveni asemenea situatii? Specialistii in parenting vin cu o abordare mai calma a lucrurilor. Cand copilul este foarte agitat si alearga fara vreun sens anume prin casa fara sa te auda, prinde-l, imbratiseaza-l si, cu o voce calma si linistita, pe un ton jos, propune-i sa va jucati.
Cel mai probabil, micutul va fi de acord, moment in care scoti asul din maneca! Astazi, iti propunem nu unul, ci 20 de asi pe care sa-i poti scoate din maneca atunci cand vrei sa-l linistesti pe cel mic:
1. Daca e vorba de un copil mic, roaga-l sa-ti spuna cum face vaca, broasca, cocosul, cainele, oaia etc. Sau roaga-l sa-ti arate nasul, gura, urechile, mainile, picioarele etc. Pe un copil mai mare il poti ruga sa numere de la 1 la 20 si de la 20 la 1.
2. Jocul „Zi-Noapte”. Cand spui „Zi”, copilul se misca, sare, se joaca. Apoi, cand spui „Noapte”, se preface ca doarme. Sau, micutul isi poate imagina ca este un soarece si ca trebuie sa se ascunda atunci cand ii spui „Vine pisica!”
Crizele de plans la copii. Cele mai bune tehnici pentru parintii cu copii incapatanati
20 de sfaturi de la Maria Montessori pe care trebuie sa le stie toti parintii
3. Un joc derivat din cel de mai sus este atunci cand, la comanda adultului, copilul trece de la miscari bruste, normale, la miscari lente si la vorbitul in soapta.
4. Ia telecomanda si spune-i cand faci mai tare si cand faci mai incet. Copilul trebuie sa vorbeasca si el mai tare sau mai incet.
5. Roaga-l pe copil sa-si imagineze ca este un tigru plecat la vanatoare, care trebuie sa stea nemiscat mult timp in asteptare, apoi sa sara brusc pentru a prinde prada. Sau va puteti imagina ca prin incapere zboara fluturasi pe care, pentru a-i prinde, trebuie sa va miscati lent si in liniste. Gaseste un motiv de joaca sub plapuma si ascundeti-va acolo.
6. Il rogi pe cel mic sa-si imagineze ca este o balena. Dupa ce trage aer in piept si inoata la adancime, balena poate face ceea ce-i spune adultul: sa inoate pana la diferite „corabii” sau sa caute ceva „la fundul marii”.
40 de idei ieftine sau gratuite cum sa-ti petreci vacanta de vara cu copilul
Șapte greșeli majore de educație care îi împiedică pe copii să reușească în viață
7. Roaga copilul sa inchida ochii. Daca este de acord, leaga-i ochii cu o esarfa si roaga-l sa stea nemiscat, in asteptarea unui anumit semnal, cum ar fi al treilea sunet al clopotelului, dupa care poate sa se miste. Tot stand cu ochii inchisi, il poti ruga sa faca diferite lucruri: sa construiasca un turnulet, sa puna masinuta pe pervaz sau sa adune cuburile de pe covor.
[ad#co-2]8. Roaga-l pe copil sa faca o miscare complicata care necesita concentare, cum ar fi sa eurmareasca cu degetul un labirint sau sa duca masina legata cu o ata printre doua obiecte apropiate etc.
9. Propune-i exercitii in care se incordeaza si se relaxeaza consecutiv. De exemplu, sa ridicati ceva greu, apoi sa va asezati sa va relaxati. Sau sa va imaginati ca mainile sunt niste fulgi care plutesc in aer, dupa care luati zapada de jos si faceti bulgari de zapada.
10. Adultul spune un cuvant. Copilul trebuie sa-l repe mai tare decat el. Apoi trebuie sa-l repete mai incet decat adultul.