18 moduri geniale de a-i face pe copii sa le placa sa citeasca

Parintii isi doresc sa aiba copii inteligenti si creativi si stiu ca, pentru acest lucru, este nevoie ca cei mici sa iubeasca lectura si sa citeasca din placere. Insa, de multe ori, aceasta intentie buna nu este pusa in practica prin cele mai fericite metode, astfel incat, contrar dorintei lor reale, numerosi parinti ii indeparteaza pe copiii lor de lectura.

„Ne dorim ca ai nostri copii sa citeasca, insa punem o presiune tot mai mare asupra lor sa faca acest lucru, ceea ce poate sa umbreasca bucuria acestei activitati minunate facute impreuna”, spune dr. Nancy Carlsson-Paige, profesor emerit la Universitatea Lesley din Cambridge, statul american Massachusets, autoarea cartii „Taking Back Childhood”.

In mod evident, unul dintre lucrurile care fac ca cititul sa fie o activitate atat de placuta este posibilitatea de a face acest lucru liber si cu incredere. In orice caz, „parintii nu ar trebui sa fie persoanele care sa consolideze lectiile sau sa fie obsedate de lucrurile fundamentale”, noteaza dr. Carlsson-Paige, citata de site-ul Parents.com. Potrivit acesteia, parintii „ar trebui pur si simplu sa citeasca impreuna cu copiii lor, atata tot”. 

Cu alte cuvinte, pastreaza aceasta activitate simpla si distractiva. Cartile ar trebui sa te faca sa razi si sa zambesti, sa te transporte pe taramuri indepartate si sa te transforme intr-un erou care invinge dragoni, facandu-te sa simti toate emotiile de pe acest drum.

„Daca tratam cartile ca pe ceva magic, copiii vor creste considerand acelasi lucru”, sustine Shanna Schwartz, reprezentanta a Universitatii Columbia din New York.

Copiii cred ca trebuie sa citeasca din obligatie, de aceea evita cartile. Solutii de la 5 pedagogi astfel incat copilul sa iubeasca lectura

Trei motive pentru care taticii trebuie sa citeasca povesti copiilor. VEZI cele mai bune carti pentru tatici

Specialistii de la Parents.com iti propun cateva idei aprobate de mamici si care, spun acestia, vor face ca magia sa se intample.

18 moduri prin care sa-l faci pe copil sa-i placa sa citeasca

1. Audiobook-urile

Ascultarea unui audiobook este considerata lectura si ii poate ajuta pe copii sa citeasca mai bine. „Ascultarea cuiva care citeste o carte cu incredere este o modalitate foarte buna de a experimenta fluenta, care inseamna abilitatea de a citi un text ingrijit, repede si expresiv”, comenteaza Elissa Mostransky, profesoara si mama a patru baieti. Copiii asculta audiobook-uri inclusiv in masina, in drum spre si de la cursurile de fotbal.

2. Modelul unui parinte care iubeste lectura

„Copiii invata de la adulti”, spune Shanna Schwartz. Potrivit acesteia, „atunci cand cresti inconjurat de mancare nesanatoasa, iti place aceasta mancare nesanatoasa. Iar atunci cand cresti inconjurat de carti, iti plac cartile”. 

Annette Uvena, mama a doi copii, isi impartaseste metoda: „Ma asigur ca ma vad citind, dar, de asemenea, vorbesc cu ei despre carte. Le voi sublinia cu emotie ceva ce am retinut din subiectul cartii, deoarece imi doresc ca ei sa vada cum cartile imi aduc bucurie si le vor aduce si lor bucurie”.

3. Coltisorul de lectura

Un loc linistit, confortabil, plin cu carti nu trebuie sa lipseasca din locuinta voastra. „Copiii iubesc ascunzisurile, astfel incat poti realiza acest truc pur si simplu punand o patura pe doua scaune”, afirma Christina Droskoski, specialist in lectura si mama a trei copii. „Dar a lucra impreuna cu copilul tau pentru a-i pregati o zona in care ar vrea sa stea in timp ce citeste va face aceasta experienta si mai atragatoare”. Poti lua in calcul ca acest coltisor sa fie pe tema unei plaje (prosoape pe podea, o umbrela de plaja rezemata de perete, un poster cu imaginea marii si cutii de nisip pentru carti) sau pe tema piratilor, a unei paduri tropicale sau a unei nave spatiale.

Copilul nu vrea sa citeasca? 8 sugestii cum sa-l faci sa puna mana pe carte

10 lucruri mici pe care sa le faci zilnic pentru a avea un copil fericit

4. Conecteaza cartile cu realitatea

Atunci cand gasesti si faci cu copilul activitati inspirate din carti, extinzi experienta lecturii, spune dr. Carlsson-Paige. Daca, de exemplu, copilul tau de 3 ani adora povestea „Cei 3 purcelusi”, puteti merge la o ferma ca sa vada purcelusii cu ochii lui. Copilul citeste despre stele si constelatii? Mergeti la un observator astronomic. Daca i-a placut foarte mult o tara sau un oras dupa ce a citit o carte, ia in calcul ideea de a merge acolo in excursie, daca exista posibilitatea.

5. Celebrati scriitorii

Afla cand s-au nascut scriitorii si poetii preferati si nu numai ai copilului tau si pregateste pentru zilele respective activitati precum concurs de lectura, jocuri sau chiar petreceri tematice.

6. Cititi cartea, apoi priviti filmul

Gaseste o carte potrivita pentru varsta copilului care a fost ecranizata si cititi-o impreuna. Dupa ce o terminati, organizati o seara de film in familie pentru a privi varianta ecranizata. „Aceasta este o modalitate eficienta de a-i motiva pe copiii reticenti la lectura”, afirma Katie Vaccaro, profesoara si mama a doi copii.

7. Pune carti peste tot

„Inconjurandu-i pe copii cu carti de la varste fragede, acestia vor fi agatati de interesul pentru lectura”, spune dr. Alice Sterling Honig, expert in dezvoltarea copilului de la Universitatea Syracuse din New York. Fa ordine in cutii pentru a le adapta anotimpului – copiii vor fi incantati sa vada noi titluri, iar legatura dintre carti si ce fac ei in luna respectiva le va consolida interesul pentru lectura. In cazul in care copilul nu este in vacanta, adu in biblioteca lucrari pe temele de interes pentru copil in momentul respectiv. Lasa-le chiar si pe jos, in masina si copiii le vor ridica. „Nu tine cartile pe rafturi”, spune dr. Honig. „Lasa-i pe copiii mici sa le atinga, sa le mute, si chiar ia carti impermeabile pentru baie”.

Urania Cremene: Copiii vor prefera intotdeauna jocurile pe calculator si desenele in locul cartilor. Afla care este solutia care il face pe copil sa citeasca

8. Citeste cu voce tare

„Lectura cu voce tare este o actiune atat educationala, cat si sociala”, sustine dr. Carlsson-Paige. In plus, copiii invata sa citeasca cel mai bine si iubesc lectura atunci cand aud nenumarate povesti timp de multi ani intr-un context important pentru ei, cum ar fi in poala sau in bratele parintelui. In acelasi timp, lectura cu voce tare ii ofera o pauza cititorului obosit.

9. Transforma vizitele la biblioteca intr-o aventura

Daca bibliotecile din localitatea ta organizeaza activitati pentru copii, profita de ele si mergi acolo cu copilul. Chiar daca nu este vorba neaparat de seri de lectura, copilul va fi inconjurat de carti si este deja un lucru bun. Activitatile de acolo il vor ajuta sa asocieze biblioteca cu distractia. De asemenea, Christina Droskoski ii sfatuieste pe parinti sa le faca fiecarui copil cate un abonament la biblioteca, ceea ce „ii va ajuta sa se simta proprietari peste experienta lecturii”.

10. Reciteste aceleasi carti copiilor mici

Cartile contribuie la dezvoltarea limbajului copiilor. Intr-o prima faza, copiii observa imaginile, apoi invata sa dea paginile, iar apoi vad ca povestea este aceeasi de fiecare data – toate acestea sunt abilitati care preced citirea. Deosebit de benefice sunt cartile care contin rime: „Rimele ajuta la intelegerea fonemelor, la recunoasterea repetitiilor si a sunetelor”, precizeaza dr. Carlsson-Paige.

11. Jurnalul de lectura

Cei 3 copii mai mari ai Elissei Mostransky citesc carti in fiecare duminica dimineata, in pijamale, timp de o ora. Apoi, cand incepe nebunia din timpul saptamanii, nimeni nu trebuie sa le reaminteasca sa citeasca 20 de minute pe zi, pe langa temele pentru acasa. „De indata ce incepi sa-i fortezi pe copii sa citeasca, le iei toata distractia”, spune ea. Atunci cand copii nu reusesc sa citeasca sau adorm, ceea ce se intampla foarte des, ei trec acea carte pe lista de lectura pentru duminica din jurnalul de lectura.

Ce să faci și ce să nu faci ca să-l ajuți pe copil să-i placă să citească

11 sfaturi cum sa-l pregatesti mai bine pe copil pentru viata si lumea exterioara

12. Gatiti impreuna

„Atunci cand ingredientele si instructiunile sunt citite lent de mai multe ori, acest lucru imbunateste intelegerea”, noteaza Droskoski. Ia o carte de bucate si roaga-l pe copil sa aleaga o reteta pe care sa o pregatiti impreuna. „Roaga copilul sa citeasca reteta cu voce tare (…), apoi schimbati rolurile”. Roaga-l pe copil sa scrie meniul. Scrierea in timpul jocului imbuntateste abilitatile de citire.

13. Pune bazele unui club

Este suficient sa gasesti 2 persoane care citesc aceeasi carte. Poate ca este un prieten al copilului tau, eventual cu un parinte de-al sau. Stabiliti o data si un loc de intalnire si discutati pe teme legate de acea carte (cea mai buna parte, personajul preferat, alte idei pentru final etc.). „Cititul este o activitate sociala si cluburile iubitorilor de carti sunt o modalitate foarte buna pentru a impartasi experienta cu prietenii sau cu familia”, spune dr. Carlsson-Paige, care face parte dintr-un club de lectura impreuna cu nepoata sa, intalnirile desfasurandu-se pe Skype.

14. Pune intrebari

Acest lucru imbunatateste intelegerea si aduce bucurie. Nu este vorba despre a supune copilul unui test, insa sa te asiguri ca a inteles. Il poti intreba pe copil ce personaj ii place cel mai mult, ce crede ca urmeaza sa se intample, ce ar face el daca s-ar afla intr-o situatie similara. „Daca esti un bun cititor, citesti repede si nu te uiti la fiecare litera, citesti pentru sensul frazelor, ceea ce da energie intregului proces”, spune dr. Carlsson-Paige.

15. Prezenta cartilor in momentele dificile

„Adauga cartile oricarei pasiuni din viata copilului sau oricarei lupte”, declara Shanna Schwartz. Copilul si-a luat un catel? Adauga o carte. Se muta la o alta scoala? Adauga o carte. „Ii transmiti astfel ca, indiferent de context, chiar daca se simte trist, entuziasmat, oricum, cartile il pot ajuta”, mai spune ea. Lasa cartea undeva, eventual insotita de un mesaj.

15 citate emotionante pentru tatici

Cand copilul nu se dezlipeste de telefon, tableta si calculator. Reguli pentru parinti in lumea digitala

16. Micul vostru secret

Cumpara-i copilului mai mare o lampa mica de lectura, astfel incat acesta sa poata citi si dupa ora de culcare, daca isi doreste. Astfel, va simti ca lectura este un privilegiu si se va simti mai matur.

17. Bazeaza-te pe reviste

„Revistele ii invata pe copii ca informatia de actualitate este valoroasa”, spune Shanna Schwartz. Potrivit acesteia, revistele „ne ofera oportunitatea de a deveni interesati de lucruri de care nu stiam ca ne pasa”. Atunci cand va indragi o revista periodica, probabil, copilul isi va forma un ritual de lectura a revistei pe care sa-l incurajezi.

18. Ofera-i un cadou care il ajuta sa citeasca

Ofera-i de ziua lui cadou carti si incurajeaza-l pe copil sa le daruiasca si prietenilor lui carti de zilele lor de nastere, cu un mesaj, o dedicatie speciala pe care sa si-o aminteasca peste ani. „Astfel, iti inveti copilul ca oferirea cartilor este un mod de a te conecta cu ceilalti”, afirma Shanna Schwartz.

Usor de aplicat si, totodata, foarte eficiente pentru a-l apropia pe copil, treptat, de lectura. Insa, dupa cum spun toti specialistii citati in articol, cel mai important lucru pe care il poti face ca parinte pentru ca ai tai copii sa indrageasca lectura este sa nu ii obligi sa citeasca, sa nu transformi cititul intr-un stres si intr-o corvoada. Ofera-le doar ocazia si libertatea sa descopere aceasta minunata lume a cartilor si cu siguranta vor gasi lucruri minunate care sa-i pasioneze!

Sursa foto: Pixabay

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit

Taguri

Ana Bâtcă

Sunt Ana Bâtcă, cofondator Centrul de Parenting și mama unui băiețel născut în 2013. Misiunea mea este să sprijin părinții să aibă o comunicare mai bună și relații mai frumoase cu copiii lor. În ceea ce fac, mă ajută formările mele în Coaching, Master Coaching, Formator, NLP Practitioner, NLP Master, precum și experiența de peste 800 de ore de lucru cu oamenii în ședințe individuale și de grup.

Articole similare

Utilizăm fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care CentruldeParenting.ro prelucreaza datele cu caracte personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele Dumneavoastra pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close