Invata-l de mic sa comunice. 15 sugestii eficiente ca sa-ti ajuti copilul sa vorbeasca mai bine

Abilitatea de comunicare este poate cea mai importanta abilitate a unei persoane. Atunci cand comunica eficient, persoana poate sa-si exprime dorintele, nevoile, poate sa puna limite si poate sa ceara ajutor.

Insa, nu este usor sa comunici eficient. Poate ca ai observat ca si multi dintre adulti se confrunta deseori cu probleme de comunicare, ce genereaza, la randul lor, neintelegeri, tensiuni si chiar certuri. Studiile realizate in SUA arata ca dificultatile de comunicare ale adultilor presupun dificultati de exprimare, dificultati legate de limbaj, dar si factori care sustin continuarea conversatiei precum ascultarea, pastrarea atentiei asupra subiectului si modalitati de incepere si de incheiere a unei conversatii.

De fapt, un copil cu abilitati slabe de comunicare risca sa fie diagnosticat in mod gresit cu ADHD sau cu autism, avertizeaza autorii unui articol publicat de site-ul thinkaboutnow.com.

Problema este ca abilitatile de comunicare nu apar in mod natural. Din acest motiv, parintii, educatorii si ingrijitorii copiilor trebuie sa-i invete pe micuti sa comunice eficient.

Sfaturi pentru a ii ajuta pe cei mici sa vorbeasca

Vrei sa-ti imbunatatesti relatia si comunicarea cu copilul? Iata 8 lucruri pe care le poti face

Si, pentru ca abilitatile de comunicare au nevoie de timp pentru a fi dezvoltate, este important ca cel mic sa traiasca intr-un mediu in care adultii comunica intre ei intr-un mod respectuos si eficient.

 

Iata 15 sugestii care sa te ajute sa-ti inveti copilul sa vorbeasca si sa comunice eficient inca de pe cand este foarte mic:

 

1. Nu stalci cuvintele atunci cand vorbesti cu bebelusul, crezand ca va intelege mai bine. Pronunta corect cuvintele, deoarece copilul incepe sa invete sa comunice de la inceput observand interactiunile pe care le are cu parintii sai, precum si interactiunile pe care le au adultii intre ei.

Pentru ca sa pui o baza sanatoasa invatarii procesului de comunicare al copilului tau, pronunta corect cuvintele, priveste bebelusul in ochi si foloseste un ton al vocii plin de iubire.

 

2. Nu ii oferi copilului jucarii electronice vorbitoare. De cele mai multe ori, pronuntia nu se intelege foarte clar. In plus, exista muzica si sunete aleatorii care il distrag pe copil. Atunci cand jucariile electronice folosesc cuvinte aleatorii, copilul nu are ocazia sa invete sa asculte si sa se concentreze pe un subiect.

 

3. Limiteaza expunerea la televizor. La fel ca in cazul jucariilor electronice, emisiunile televizate pot fi insotite de muzica si sunete care acopera limbajul. In plus, acolo nu exista contact vizual si interactiuni personale relevante pentru viata si mediul copilului. Mai mult, coversatiile televizate sunt create pentru a distra, motiv pentru care sunt, de multe ori, exagerate, nerealiste si lipsite de inteligenta emotionala.

Cum inveti copilul sa vorbeasca? 11 recomandari pentru a stimula limbajul bebelusilor

Cele mai mari 8 greseli pe care parintii le fac in comunicarea cu copilul

 

4. Ia micutul cu tine atunci cand ai lucruri de rezolvat si discuta cu alte persoane in prezenta lui. Luand copilul cu tine in spatiile publice sau in vizitele la prieteni este o modalitate buna de a modela comunicarea. Poate ca ai observat deja cum copiii sunt, de multe ori, complet absorbiti in timp ce asculta o conversatie dintre doi adulti. Ei observa permanent modul in care parintii lor comunica cu alte persoane.

 

5. Nu-ti fie teama sa corectezi greselile de vorbire. Copiii vor sa invete si vor fi mai multumiti atunci cand se vor face intelesi mai usor. Pentru a nu descuraja copilul si a nu-i afecta increderea in sine, fa observatiile cu iubire, eventual in forma de joc si nu te concentra doar asupra lucrurilor pe care copilul nu le face corect.

 

6. Vorbeste cat mai mult cu copilul inca de la inceput, chiar daca asta inseamna doar sa povestesti despre ceea ce faci. De exemplu, povestindu-i ce faci in timp ce ii schimbi scutecul il va familiariza pe micut cu actiunile zilnice din familie. In plus, il va ajuta pe bebelus sa devina constient de corpul lor si de mediul in care traieste.

 

7. Arata-i ca il asculti. Priveste copilasul in ochi in timp ce iti vorbeste si repeta ce ti-a spus, pentru a-l asigura ca l-ai auzit. Poti incepe sa faci acest lucru inca de pe cand e bebelus si spune doar niste sunete. Arata-i ca esti incantata de sunetele pe care le spune, caci asa incepe micutul sa-si foloseasca vocea. Ulterior, cand incepe sa spuna cuvinte, repetarea nu numai ca ii ofera certitudinea ca il asculti, dar poate fi si o forma blanda de corectare a discursului prin repetarea corecta a silabelor pronuntate gresit.

Somnul bebelusului. 5 probleme de somn ale bebelusilor si solutiile acestora

Secretul care il ajuta pe copil sa vorbeasca fluent o limba straina

 

8. Numeste cuvintele care desemneaza obiectele din jur, astfel incat cel mic sa invete despre lumea din jurul lui, dar si cuvintele de care are nevoie pentru a vorbi. Mergand impreuna cu micutul si spunandu-i ce sunt lucrurile este de ajutor, mai ales dupa ce incepe sa puna intrebari. De asemenea, cartile cu imagini pe care le priviti impreuna ii ajuta pe copii sa invete cuvintele.

 

9. Citeste-i copilului. Lectura il ajuta sa auda cuvintele pronuntate calm si corect si ii ofera suficient timp pentru a face toate conexiunile. In acelasi timp, copilasul va deveni de mic interesat de carti.

 

10. Asigura-te ca cel mic poate auzi ce spui. Pentru aceasta, s-ar putea sa fie nevoie sa limitezi zgomotele de fundal si sa alegi doar acele cantecele pentru copii unde cuvintele sunt pronuntate clar, fara efecte sonore care sa ingreuneze intelegerea lor.

 

11. Incurajeaza copilul sa vorbeasca in orice situatie. De obicei, parintii isi aduc aminte sa incurajeze copilul sa vorbeasca atunci cand este furios sau suparat, insa uita sa mai faca acest lucru atunci cand este calm. Incurajeaza-ti copilul sa participe la mediul din jurul lui. Lasa-l sa intrebe si sa afle lucruri despre locuri, sunete oameni, animale etc. Pe masura ce se simt mai confortabili in mediul lor, copiii se simt mai in largul lor sa-si foloseasca vocea pentru a vorbi.

Copilul mic (toddler) incepe sa vorbeasca povestind despre ceea ce face sau repetand lucruri. Incurajeaza-l sa vorbeasca indiferent ce spune. Pune-i intrebari care sa-l faca sa povesteasca mai mult.

Pe masura ce copilasul creste, el poate sa exprime mai multe ganduri si emotii. Pentru inceput, el are nevoie de ajutor pentru a putea sa-si identifice emotiile. Atunci cand observi o emotie sau o stare (suparare, furie, durere, fericire, foame, somn etc.), numeste-o si povesteste despre ea. Spune-i ca pentru tine este important sa stii ce simte si ce stari are si ca te bucuri atunci cand iti spune despre ele.

Copilul a inceput sa vorbeasca urat? Cand si cum e cazul sa intervii

Cele mai periculoase 12 cuvinte pe care le poate auzi un copil de la parintii lui

 

12. Ai grija ca, in mediul in care se afla in lipsa ta, la gradinita, cresa sau cu bona, copilul sa primeasca suficienta atentie unu la unu. Cu cat mai multa comunicare de acest gen va avea, cu atat mai bine va invata copilul sa comunice.

 

13. Nu-ti forta copilul sa vorbeasca cu persoanele straine. A-l incuraja pe copil sa foloseasca cuvintele sau sa-ti raspunda atunci cand il intrebi ceva este un lucru total diferit fata de a-l forta sa vorbeasca si sa imbratiseze persoane straine de care nu se simte apropiat. Este in regula ca un copil sa simta nevoia de a se obisnui cu o persoana inainte de a putea vorbi cu ea.

 

14. Foloseste limbajul semnelor, dar doar atunci cand este necesar. Daca un copil poate comunica doar prin semne, nu este o problema, caci comunicarea prin semne este mai buna decat lipsa totala de comunicare. Insa, daca un copil stie sa comunice prin semne, el deja poate invata sa vorbeasca. Insa, pentru ca este mai usor sa arate decat sa-si foloseasca vocea, el va prefera sa foloseasca semnele. In aceasta situatie, incurajeaza-l sa vorbeasca.

 

15. Nu-l subaprecia. Copiii inteleg cu mult mai multe decat comunica. Ei sunt foarte capabili, insa au nevoie de incurajari permanente.

 

Este nevoie de ani de zile pentru ca o persoana sa invete sa comunice eficient. Munca ta de a-l invata pe copil sa comunice va fi recompensata de faptul ca te vei puta conecta usor cu el, deoarece comunicarea iti deschide poarta catre sufletul copilului!

Comunicarea cu copilul. 6 lucruri pe care sa nu le spui niciodata

Copilul meu este timid! 13 metode usoare prin care iti poti ajuta copilul sa scape de timiditate

 

Sursa foto: Pixabay

 

 

carti copii

CARTI DE PARENTING

CARTI copii

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit

Taguri

Ana Bâtcă

Sunt Ana Bâtcă, cofondator Centrul de Parenting și mama unui băiețel născut în 2013. Misiunea mea este să sprijin părinții să aibă o comunicare mai bună și relații mai frumoase cu copiii lor. În ceea ce fac, mă ajută formările mele în Coaching, Master Coaching, Formator, NLP Practitioner, NLP Master, precum și experiența de peste 800 de ore de lucru cu oamenii în ședințe individuale și de grup.

Articole similare

Utilizăm fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care CentruldeParenting.ro prelucreaza datele cu caracte personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele Dumneavoastra pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close