Ana Zidarescu

Ana Zidarescu

Cofondator la Centrul de Parenting
Buna! Sunt Ana Zidarescu, jumatatea Centrului de Parenting :) Mamica din 2012, aduc in fiecare dintre articolele mele toata experienta de peste 10 ani ca jurnalist in presa nationala si informatia noua pe care eu insami am cautat-o despre cresterea frumoasa si plina de iubire a fiului meu. Scriu pentru mine, in primul rand, sa invat sa fiu o mama mai buna. Ma bucur de viata, sunt recunoascatoare pentru tot ceea ce am si imi doresc ca fiul meu sa ajunga sa fie mandru de mine: ca mama, ca om. Iata articolul meu de astazi:
Ana Zidarescu

Mitul 8. Vina este pretul pe care il platim in fiecare zi.

Daca alegem sa lucram, suntem macinate de sentimentul de vina ca lasam copilul cu alte persoane si il privam de iubirea noastra 8 – 10 ore pe zi. Daca stam acasa, suntem macinate de sentimentul de vina ca nu contribuim la bugetul familiei. Daca dam mai multa atentie sotului – sentiment de vina ca nu oferim acea ora de atentie copilului si invers. Iar daca ne oferim noua 2 ore pe saptamana de relaxare, un sentiment de vina colectiv, ca ne ignoram copilul, sotul, cariera, casa etc.

Insa, cu cat esti mai constienta de nevoile tale si de avantajele pe care le ai si tu, si ai tai, cand faci in asa fel incat sa le indeplinesti, cand te respecti si te iubesti (fara sa fii egoista!), acest mit nu te va afecta si nu vei mai avea sentimente de vina.

Mitul 9. Ne simtim bine ca mame si avem sentimentul ca avem lucrurile sub control cand totul este organizat si aranjat.

Organizarea spatiului aduce implinire si liniste pentru multe dintre noi. Insa, vei simti adevarata placere a maternitatii in momentul in care te vei relaxa mai mult. Nimeni nu spune sa lasi casa in dezordine! Insa, uita de ideea ca o casa organizata este cea care iti aduce pacea interioara.

Mitul 10. Atunci cand copilul face ceva rau este din cauza deciziilor noastre de parenting.

Copilul nostru nu este chiar al nostru. Pana la urma, este o persoana care face propriile alegeri. Intr-adevar, ceea ce va face ne va afecta (alegeri, obiceiuri, personalitatea lor). Insa, noi suntem aici sa ne ghidam copiii si sa ii sustinem. Intr-adevar, avem o conexiune pe care nu o va mai avea nimeni altcineva, insa, suntem separati. Iar deciziile lor nu trebuie sa le luam personal.

Tu vei face tot ce iti va sta in putere sa iei cele mai bune decizii. Iar atunci cand se va intampla ca un comportament al sau sa fie cauzat de felul in care ne-am comportat fata de ei, avem mereu alegerea de a ne invinovati, ori de a fi umili, de a recunoaste si de a ne ierta.

Mitul 11. Exista un mod perfect de a creste copilul.

Montessori, Waldorf, traditional, homeschooling, sistem de stat, sistem privat etc. Acesta cred ca este unul dintre cele mai distructive mituri de parenting. Pentru ca nu exista o (unica) abordare corecta de a creste un copil. Metoda potrivita pentru tine este unica, la fel ca si tine.

Exact ce iti spuneam, intr-un articol trecut, despre workshop-ul nostru dedicat educatiei fara tipete, pe care il vom avea pe 10 septembrie – pe Internet gasesti zeci de solutii, insa, tu ai nevoie de o solutie si de metode potrivite pentru tine, pentru familia ta, pentru personalitatea ta! Scopul este sa gasesti in tine solutiile, iar acestea vor da rezultate doar in familia voastra.

Ce metode merg la mine poate nu vor merge si la tine (deloc sau poate nu in acelasi moment). Tocmai de aceea este important sa crezi in instinctul tau de mama.

Mitul 12. Trebuie sa te bucuri de fiecare moment.

Da, ar fi ideal. Insa, nu toate momentele din viata noastra – ca parinti, ca indivizi – sunt placute. Cei care iti spun ca trebuie sa te bucuri de fiecare moment sigur au o memorie selectiva in ceea ce priveste propria experienta ca parinte.

Mitul 13. Sa ceri ajutor este un semn de slabiciune.

Vorbeam mai devreme despre ce inseamna sa fii o femeie puternica, despre cate responsabilitati ti-ai asumat in toti acesti ani de adult, de cate reusite ai avut, de cate proiecte complicate ai dus la indeplinire. De cate ai reusit singura. Nu esti obisnuita sa ceri ajutorul si crezi ca este un semn de slabiciune care te va supune etichetarii de mama care nu se pricepe, ori care nu poate sa le faca pe toate.

Pai, tocmai asta este! Nu poti sa le faci pe toate. Si ai nevoie de ajutor. A cere ajutorul nu iti va stirbi din “independenta” si nici nu iti va diminua din calitatile tale de mama. Nu asocia ajutorul cu dependenta – ce are o conotatie negativa. Insa, daca nu recunosti ca ai nevoie de ajutor si daca nu il ceri, te vei trezi sub un munte de greutati, activitati, haine de spalat, copii de plimbat, cumparaturi de facut, proiecte de predat, facturi de platit, jucarii de strans etc. Nu le poti face pe toate. Asa ca, stabileste ce poti delega: copiilor, sotului, familiei, chiar si unei femei, care sa te ajute la curatenie, de 2 ori pe luna.

Si mai am doar un lucru sa iti mai spun:

Mami, felicitari! Te descurci bine! Reusesti! Iti iubesti copilul, ai sanatate, ai tai sunt bine si te iubesc! Mami, totul va fi bine, ai incredere in tine!