Cristina Leoca

Cristina Leoca

Am intrat in echipa de redactie a Centrului de Parenting in ianuarie 2016. Am absolvit Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei. Am lucrat in Resurse Umane, ca profesor limba Engleza pentru copiii de gradinita, am participat la internship-uri in Croatia si Spania (pe educație si proiecte ale Crucii Rosii). Scriu poezii pentru cei mici si despre orice are legatura cu domeniul parenting, copii, dezvoltare personala si emotionala. Iata articolul meu de astazi:
Cristina Leoca

3. Sa acceptam si sa recunoastem emotiile copiilor – specialistii ne recomanda sa ii invatam pe copii ca nu ne putem alege emotiile pe care le traim, dar putem alege modalitatea in care sa reactionam fata de ele.

4. Sa fim noi insine calmi si lipsiti de anxietate – studiile recente confirma faptul ca atingerea parintilor, vocea lor, miscarile etc. fie pot calma copilul, fie ii pot accentua starea de anxietate.

5. Sa empatizam – si sa ii invatam pe copii sa empatizeze, sa inteleaga faptul ca nu sunt singuri, ca si ceilalti experimenteaza diferite emotii, ca fiecare persoana trece in anumite moment din viata prin emotii care nu sunt totdeauna “frumoase”. Sa ii incurajam sa vorbeasca despre ele, sa le accepte, sa le inteleaga si sa le integreze in viata lor.

Șapte greșeli majore de educație care îi împiedică pe copii să reușească în viață

6. Sa nu subminam cunoasterea de sine a copiilor din punct de vedere emotional – sa ii invatam de mici sa se increada in propriile sentimente, sa nu ii fortam sa placa pe cineva sau sa manifeste simpatie pentru o persoana anume, doar pentru ca ne dorim noi acest lucru, ci sa ii lasam sa decida singuri.

7. Sa discutam cu ei despre lucrurile care ii supara si care li se par greu de depasit.

8. Sa nu ii distragem de la sentimentele lor – sa le acordam putin timp pentru a intelege, pentru a procesa ceea ce li se intampla, pentru a putea trece mai departe.

Parintii copiilor de succes au acest lucru in comun

9. Sa le fim model pozitiv sa avem grija cum reactionam in fata situatiilor stresante, sa ne pastram calmul, sa nu tipam la ei sau la alte persoane, sa fim empatici etc.

10. Sa ii invatam sa faca fata furiei intr-un mod constructiv una dintre cele mai importante abilitati pe care o putem transmite copiilor este aceea de a fi capabili sa comunice, sa isi exprime ceea ce traiesc si nu de a fi violenti si agresivi atunci cand simt teama sau se simt raniti.

Cum masuram succesul copiilor? Nu doar IQ-ul conteaza, ci si alti indicatori pana acum ignorati

11. Sa ii invatam cum sa rezolve problemele – sa treaca peste emotii si sa gaseasca solutii la situatiile prin care trec.

Cum sa cresti un copil rezistent emotional. 20 de tehnici simple si de efect

12. Sa nu le reprimam emotiile si sentimentele – chiar daca nu suntem de acord cu modul in care ei reactioneaza nu trebuie sa ii fortam sa isi reprime sentimentele, deoarece ele nu vor disparea, ci se vor transforma si vor lua o noua forma de manifestare, fie copilul va incepe sa aiba cosmaruri, fie va dezvolta ticuri nervoase etc.