12 tehnici prin care sa pui bazele unei inteligente emotionale solide la copii

Inteligenta emotionala este foarte importanta in cresterea copilului, deoarece a sti cum sa faci fata intr-un mod sanatos si cum sa gestionezi propriile emotii, starile de anxietate, situatiile stresante din viata determina calitatea vietii adultului de mai tarziu.
Componentele inteligentei emotionale sunt autocunoasterea emotionala, acceptarea de sine, sensibilitatea la nevoile celor din jur, abilitatea de a stapani propria anxietate atunci cand este nevoie sa discutam despre problemele cu incarcatura emotionala intr-un mod constructiv.
Inteligenta emotionala a copiilor nostri depinde foarte mult de relatia cu noi, parintii.
Iata ce putem face pentru a pune bazele unei inteligente emotionale solide:
1. Sa ne imbratisam copiii atunci cand ei doresc si cand plang – o inteligenta emotionala crescuta depinde de relatiile timpurii ale copilului cu cei care il ingrijesc, pentru ca de aici el dezvolta sentimentele de siguranta si incredere.
Copiii care raspund parintilor tind sa devina adulti de succes
2. Sa ii invatam sa se calmeze singuri – cand sunt mici este normal ca noi sa fim cei care ii calmam, astfel creierul lor se va dezvolta in mod adecvat, iar sistemul nervos va incepe sa construiasca bazele auto-calmarii mai tarziu in viata lor. Specialistii ne atrag atentia asupra importantei acestui aspect asupra sanatatii si dezvoltarii armonioase a copiilor, ei au nevoie de noi sa le asiguram linistea, siguranta, pentru ca mai tarziu sa poata singuri sa invete cum sa faca fata si sa gestioneze teama, frica etc.
Un copil care nu are in viata lui o baza solida, care nu simte incredere si siguranta, care nu a fost linistit si invatat cum sa se auto-calmeze va reactiona in mod eronat si catastrofic fata de orice i se intampla in viata, oricat de insignificant ni s-ar parea noua adultilor.
3. Sa acceptam si sa recunoastem emotiile copiilor – specialistii ne recomanda sa ii invatam pe copii ca nu ne putem alege emotiile pe care le traim, dar putem alege modalitatea in care sa reactionam fata de ele.
4. Sa fim noi insine calmi si lipsiti de anxietate – studiile recente confirma faptul ca atingerea parintilor, vocea lor, miscarile etc. fie pot calma copilul, fie ii pot accentua starea de anxietate.
5. Sa empatizam – si sa ii invatam pe copii sa empatizeze, sa inteleaga faptul ca nu sunt singuri, ca si ceilalti experimenteaza diferite emotii, ca fiecare persoana trece in anumite moment din viata prin emotii care nu sunt totdeauna “frumoase”. Sa ii incurajam sa vorbeasca despre ele, sa le accepte, sa le inteleaga si sa le integreze in viata lor.
Șapte greșeli majore de educație care îi împiedică pe copii să reușească în viață
6. Sa nu subminam cunoasterea de sine a copiilor din punct de vedere emotional – sa ii invatam de mici sa se increada in propriile sentimente, sa nu ii fortam sa placa pe cineva sau sa manifeste simpatie pentru o persoana anume, doar pentru ca ne dorim noi acest lucru, ci sa ii lasam sa decida singuri.
7. Sa discutam cu ei despre lucrurile care ii supara si care li se par greu de depasit.
8. Sa nu ii distragem de la sentimentele lor – sa le acordam putin timp pentru a intelege, pentru a procesa ceea ce li se intampla, pentru a putea trece mai departe.
9. Sa le fim model pozitiv – sa avem grija cum reactionam in fata situatiilor stresante, sa ne pastram calmul, sa nu tipam la ei sau la alte persoane, sa fim empatici etc.
10. Sa ii invatam sa faca fata furiei intr-un mod constructiv – una dintre cele mai importante abilitati pe care o putem transmite copiilor este aceea de a fi capabili sa comunice, sa isi exprime ceea ce traiesc si nu de a fi violenti si agresivi atunci cand simt teama sau se simt raniti.
Cum masuram succesul copiilor? Nu doar IQ-ul conteaza, ci si alti indicatori pana acum ignorati
11. Sa ii invatam cum sa rezolve problemele – sa treaca peste emotii si sa gaseasca solutii la situatiile prin care trec.
Cum sa cresti un copil rezistent emotional. 20 de tehnici simple si de efect
12. Sa nu le reprimam emotiile si sentimentele – chiar daca nu suntem de acord cu modul in care ei reactioneaza nu trebuie sa ii fortam sa isi reprime sentimentele, deoarece ele nu vor disparea, ci se vor transforma si vor lua o noua forma de manifestare, fie copilul va incepe sa aiba cosmaruri, fie va dezvolta ticuri nervoase etc.
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!