12 sfaturi pentru a creste motivatia scolara a copilului

Dupa ce, in articolul de ieri am discutat despre cele 12 greseli ale parintilor care distrug motivatia scolara a copiilor, in articolul de astazi aducem lumina asupra ce putem face si ce avem de facut in situatia in care copilul refuza sa invete, nu este interesat de scoala, evita sa-si faca temele pentru acasa si, in general, nu manifesta curiozitate pentru procesul de invatare.

Cu alte cuvinte, cum sa-l ajutam, in mod practic, sa fie motivat sa invete?

Subliniez de la inceput ca, pentru a fi motivat, nu este suficient sa-i impui copilului obiectivul catre care sa tinda si motivele pentru care ar trebui sa ajunga acolo. Este, totodata, foarte important sa faci tot ce depinde de tine pentru a crea acele conditii in care copilul sa simta dorinta de a invata.

 

Iata 12 lucruri pe care le poti face ca parinte pentru cresterea motivatiei scolare a copilului tau:

 

1. Afla adevarata cauza a lipsei de motivatie

Ceea ce, din punctul tau de vedere, pare o lipsa de interes sau de motivatie, poate fi, in realitate, consecinta unor greseli de educatie sau pur si simplu o necunoastere a mecanismelor de invatare. Majoritatea persoanelor nu iau in calcul cat de important este sa stii sa inveti. Un copil nu va deveni brusc mai motivat sa-si faca temele atunci cand ii spui ca, daca nu invata, va ajunge sa mature strazile. Este o perspectiva prea indepartata, iar copilul este interesat de ce se intampla aici si acum. Si ce se intampla in prezent este ca scoala i se pare grea si ca nu se descurca. Acest lucru duce la sau accentueaza lipsa dorintei de a invata in special in cazul acelor copii care nu au fost invatati din familie sa depaseasca greutatile. Copiii carora nu le-au fost transmise calitati precum perseverenta, curajul, constanta vor depasi cu greu momentele in care se confrunta cu dificultati.

„Nu vreau sa merg la scoala!” Cum afli adevarata cauza si cum motivezi copilul

7 lucruri pe care sa le faci cu 30 de minute inainte sa iei copilul de la gradinita sau de la scoala

O alta cauza a lipsei motivatiei copilului o poate constitui o experienta anterioara neplacuta: „nu am reusit prima data, am esuat si a doua oara, nici nu voi mai incerca a treia oara”. Invata-ti copilul sa persevereze, sa nu renunte, sa urmareasca rezultatul, sa aiba incredere in sine si in cunostintele si abilitatile sale, iar apoi si rezultatul va veni.

Concret, cand vezi ca cel mic are tendinta sa renunte din cauza ca nu a reusit acel lucru in trecut, ajuta-l sa iasa din acest de tipar de gandire negativa orientandu-l catre o abordare constructiva. Si poti face asta rugandu-l sa-si aminteasca o situatie in care, desi i se parea greu la inceput, a reusit totusi sa faca acel lucru. Intreaba-l ce anume l-a ajutat atunci si ajuta-l sa aplice acele resurse la situatia actuala.

 

2. Invata-l sa invete

Invatarea la scoala nu inseamna doar memorare, desi multe persoane se limiteaza la acest lucru si in ciuda faptului ca insasi scoala ii indreapta pe elevi in aceasta directie. A sti sa inveti inseamna nu doar a retine niste informatii pe termen scurt, ci a dispune de instrumente care te ajuta sa retii lucrurile importante dintr-o tema pe termen lung.

In acest proces, este important sa determini care este stilul de invatare preferat al copilului tau:

 • Verbal (lingvistic)
 • Vizual (spatial)
 • Auditiv
 • Tactil
 • Interactiv
 • Corporal (kinestezic)
 • Olfactiv

Atunci cand descoperi stilul preferat sau stilurile preferate de invatare ale copilului tau, procesul va fi cu mult mai usor si mai placut pentru el si materiile scolare vor parea mai interesante si mai atractive. In acelasi timp, acest lucru va duce si la rezultate scolare mai bune.

3 metode care rezolva lipsa de interes a copilului fata de scoala

Copilul ia note mici la scoala? Iata ce poti sa faci

3. Cultiva-i calitatile umane care il ajuta sa invete

Asimilarea unor noi cunostinte, intelegerea, integrarea si aplicarea unor noi concepte pot fi niste provocari destul de mari pentru un copil. El va face fata mai usor si va trece cu bine prin orice experienta dificila daca este inarmat cu calitati precum increderea in sine, curajul, perseverenta, curiozitatea. De asemenea, ajuta-l pe copil sa inteleaga de mic ca ceea ce conteaza nu este cine a gresit, cine este de vina, ci cum sa rezolvam situatia si cum sa nu se mai repete pe viitor situatia neplacuta. Altfel spus, ajuta-l pe copil, in primul rand prin propriul exemplu, sa extraga o lectie de viata utila din orice experienta negativa. De asemenea, ajuta-l pe copil sa invete sa aiba rabdare fara a astepta o recompensa imediata. Studiile au dovedit ca aceasta abilitate este determinanta pentru a avea succes in viata.

Increderea in sine si o imagine de sine adecvata il vor ajuta sa priveasca lucrurile asa cum sunt, fara sa le exagereze intr-o directie sau alta. Iar perseverenta il va ajuta sa nu cedeze in fata obstacolelor si sa continua sa depuna efort chiar daca rezultatele nu apar imediat.

Pentru acest pas s-ar putea sa fie necesar ca si tu, ca parinte, sa-ti schimbi anumite atitudini, obiceiuri si chiar sa incepi sa-ti dezvolti anumite calitati.

3 motive pentru care copilul nu-si face temele. Sfaturi de la psihopedagog cum il poti ajuta sa-i placa scoala

Cele mai mari 4 nemultumiri ale copiilor la scoala

4. Un program de invatare potrivit

Pana cand copilul isi formeaza propriul ritm si program de invatare, este nevoie ca parintii sa-l ajute in acest sens, bazandu-se pe trasaturile particulare ale copilului precum:

 • Care este perioada cea mai productiva din zi
 • Care sunt materiile care ii plac cel mai mult
 • Cu ce materie e cel mai bine sa inceapa pregatirea temelor
 • Cel mai potrivit loc din casa pentru pregatirea temelor
 • Cat dureaza pauza optima
 • Care sunt activitatile potrivite pentru pauze
 • Cat de usor se concentreaza
 • Ce il ajuta sa se concentreze mai bine etc.

Ideal ar fi ca toate aceste detalii sa fie analizate chiar din clasa I-a sau de la clasa pregatitoare. Insa, si daca nu ai stiut aceste lucruri pana acum si le descoperi in acest articol, nu este deloc tarziu sa incepi de acum o strategie de a-l ajuta pe copil sa-si defineasca cel mai potrivit mod de a invata. In mod cert, anumite mici schimbari de organizare pot avea un efect puternic in ceea ce priveste motivatia scolara a copilului.

 

5. Cand este nevoie de implicarea parintelui la teme?

Un aspect important este sa-i creezi copilului contextul in care are ocazia sa se simta provocat, stimulat sa faca mai mult, sa iasa din zona de confort care ii este atat de comoda. Asta presupune sa nu faci in locul copilului acele lucruri pe care el le poate face si singur, chiar daca o face mai greu si cu mai mult efort. De exemplu, atunci cand copilul nu reuseste sa rezolve un exercitiu la matematica, nu este in regula sa-i arati imediat solutia, ci ii poti crea contextul potrivit in care copilul cel putin sa rezolve o parte din problema. Apreciaza efortul copilului si apoi analizeaza rezultatul, explicandu-i ce este de explicat. S-ar putea ca, la inceput, aceasta abordare sa necesite mai mult timp, insa, in timp, vei vedea cat de mult ajuta, deoarece copilul va invata sa iasa din zona de confort si sa incerce mai intai sa rezolve singur problema si abia apoi, daca nu reuseste sa gaseasca singur o solutie, sa apeleze la parinti.

Copilul incepe scoala? 5 abilitati care iti arata in ce masura este pregatit

De ce sa-i dezveti pe copii ce invata la scoala. Marturiile unui milionar

6. Cum sa apreciezi corect eforturile copilului

Nici criticile permanente, dar nici laudele desarte nu vor stimula motivatia scolara a copilului. Pentru a fi de ajutor, aprecierile trebuie sa fie constructive, adica: fa referire pe cat posibil la proces, nu la rezultat, concentreaza-te pe proces, nu pe persoana, aprecierea trebuie sa fie specifica, nu generala, nu-l compara cu alti copii, chiar daca iese in avantaj. Este important ca cel mic sa compare rezultatul sau din prezent cu propriile sale rezultate din trecut, nu cu rezultatele altor copii.

Pot aparea situatii delicate in care, pentru aceeasi tema, copilul este apreciat acasa, in timp ce la scoala primeste o nota mica. Pentru a le evita, este necesar sa fii permanent in contact cu invatatoarea sau cu diriginta, stiind exact care este abordarea scolii.

7. Evitarea esecului sau dobandirea succesului?

Studiile au aratat ca sunt motivati sa aiba succes acei copii care, in familia lor, erau ajutati, acceptati si iubiti. In acelasi timp, in familiile in care adultii aveau un comportament sever sau indiferent cu copilul, acesta avea tendinta de a evita esecul, atitudine care echivaleaza cu o motivatie scolara redusa. Practic, este vorba despre doua atitudini diferite fata de viata: vrei sa eviti esecul si te concentrezi, de fapt, pe esec, sau vrei sa ai succes si urmaresti acest obiectiv? Tu, ca parinte, esti cel care dai tonul in acest sens.

 

8. Stima de sine a copilului

Motivatia scolara si rezultatele academice ale copiilor depind intr-o masura foarte mare de stima de sine pe care o au si de imaginea despre sine. Copiii cu o stima de sine scazuta isi subapreciaza capacitatile si au o motivatie scolara redusa, in timp ce cei care au o imagine de sine exagerata nu reusesc sa-si estimeze corect limitele, ceea ce da nastere unor frustrari, si accepta cu dificultate propriile greseli. Din aceste motive, este foarte important sa dezvolti la copilul tau o stima de sine si o imagine de sine adecvate.

 

9. Dezvolta-i motivatia interioara

In subiectul legat de invatare, este foarte importanta comunicarea si increderea reciproca dintre copil si parinte. Explica-i copilului ca ca procesul invatarii este unul de durata, dar extrem de necesar. Si, pentru a-i dezvolta motivatia interioara, nu-l mitui pentru a obtine note bune, dar nici nu-l pedepsi pentru notele proaste. Oricare dintre aceste abordari il va determina sa fie motivat din exterior. Copilul are nevoie de ajutor si nu de control si presiune.

Adevarul despre scoala. Un elev de 11 ani le spune copiilor cum sa supravietuiasca anilor de scoala

7 sfaturi cum sa faci diminetile inainte de scoala sau gradinita mai usoare

10. Nu astepta rezultate imediate

Cresterea motivatiei pentru invatare este un proces de durata. Daca iti schimbi strategia si vei incepe sa aplici de astazi solutii diferite, asta nu inseamna ca, de maine, copilul va invata mai bine si isi va face imediat singur temele. Insa, daca aplici solutiile cu consecventa si avand incredere in copil, in tine si in proces, cu siguranta ca, pe termen mediu, te vei bucura ca ai ales aceasta abordare.

 

11. Jocuri de verificare

Numarul greselilor pe care un copil le face intr-o tema se reduce foarte mult daca cel mic verifica la final ce a scris. De aceea, este important sa-ti ajuti copilul sa-si dezvolte acest obicei. Si poti face asta cu ajutorul unor jocuri in care, de exemplu, tu scrii ceva, iar el joaca rolul invatatorului si trebuie sa corecteze ce ai scris. Copilul trebuie sa stie cum sa verifice corectitudinea rezultatului unui exercitiu la matematica, trebuie sa stie cum sa gaseasca un cuvant in dictionar, cum sa verifice ce anume a retinut dintr-un text. Avand mai putine greseli, copilul va avea note mai bune si, implicit, va fi mai motivat.

 

12. Etapa gimnaziului

Un moment foarte important in viata elevului este trecerea de la scoala primara la clasele gimnaziale. Copilul se trezeste in fata multor schimbari carora s-ar putea sa le faca fata cu dificultate. Asculta-ti copilul, fii alaturi de el si accepta-i reactiile si emotiile fara sa-l judeci si fara sa-i ceri sa si le reprime. Copilul are nevoie de ajutor, mai ales daca are de facut foarte multe teme. Ajuta-l sa-si planifice timpul corect – va fi o abilitate care il va ajuta toata viata.

Interviu cu Oana Moraru: „Scoala e cel mai teribil tavalug de amortire a vocatiilor”

Cum scoala ne invata sa gresim si programeaza copiii pentru esec

De oricat de multe ori i-ai spune copilului ca invata pentru el, nu pentru tine sau pentru profesori, in lipsa motivatiei care vine din interior rezultatele vor veni cu greu si va fi nevoie de presiuni din exterior.

Totusi, urmand sugestiile din acest articol, iti poti ajuta copilul sa devina din ce in ce mai motivat sa invete lucruri noi.

In viata, pot avea succes si pot obtine rezultate extraordinare si acei oameni care nu au avut neaparat note mai in scoala. Insa, in mod cert, persoanele care au succes in viata au incredere in sine, sunt perseverente, curajoase si curioase in viata de zi cu zi.

De aceea, este foarte important sa ne pastram calmul si detasarea in situatiile tensionate care pot aparea in legatura cu temele pentru acasa, stiind ca, pe termen lung, este nevoie sa educam la copil aceste calitati de baza.

 

Sursa foto: Pixabay

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit

Taguri

Ana Bâtcă

Sunt Ana Bâtcă, cofondator Centrul de Parenting și mama unui băiețel născut în 2013. Misiunea mea este să sprijin părinții să aibă o comunicare mai bună și relații mai frumoase cu copiii lor. În ceea ce fac, mă ajută formările mele în Coaching, Master Coaching, Formator, NLP Practitioner, NLP Master, precum și experiența de peste 800 de ore de lucru cu oamenii în ședințe individuale și de grup.

Articole similare

Utilizăm fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care CentruldeParenting.ro prelucreaza datele cu caracte personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele Dumneavoastra pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close