12 sfaturi din experiența mamelor pentru o familie fericită

Indiferent pe ce aspect al vieții cade accentul, într-un moment sau altul, cu toții ne dorim, în esență, să ne bucurăm de o familie fericită și de echilibru pe toate planurile. Cred cu tărie că fiecare dintre noi poate contribui la propria sa familie fericită.

elefant.ro

Zilele trecute, am pus în comunitatea de abonați la newsletterul Centrul de Parenting următoarea întrebare:

Care ar fi un singur lucru care depinde de tine și pe care îl poți face și care să te apropie cu un pas de familia fericită pe care ți-o dorești?

 

Am primit drept răspuns multe idei provenite din experiența mamelor pe care le împărtășesc cu tine în acest articol. Consider că experiența de viață este cea mai valoroasă.

Există sau nu o familie fericită? De multe ori m-am întrebat acest lucru. Sincer, cred că există, dacă ne dorim și dacă facem ceva pentru asta.

Sau, după cum spune una dintre mamele din comunitatea Centrul de Parenting: „Părerea mea este că puține sunt familiile fericite tot timpul. În majoritatea familiilor există conflicte sau probleme, tot timpul trebuie să te îngrijești de relația ta, să lucrezi la ea sau să construiești. Dar numai împreună”.

answear.ro

 

12 lucruri de care avem nevoie pentru o familie fericită

 

Cu siguranță, ele pot fi mult mai multe sau pot fi rezumate în mult mai puține cuvinte, însă am pus cap la cap sfaturile pe care le-am primit pentru a construi o familie fericită și te las acum pe tine să vezi ce am descoperit:

 

1. Iubire necondiționată

„Ce pot face eu? Să învăț să iubesc necondiționat și să nu mai am pretenții”C.S.

 

2. Empatia și înțelegerea celuilalt

„Cred că familia mea ar fi mai fericită/echilibrată dacă aș reuși să empatizez mai des”M.S.

„Îmi doresc să îmi cunosc fiica cu adevărat, să înțeleg punctul ei de vedere, că sa nu greșesc prea mult față de ea; același lucru îl vreau și de la relația cu soțul meu, să îl înțeleg mai bine, și să conteze perspectiva pe care o are asupra vieții, astfel încât să mă simtă alături”A.B.

 

3. Dedicare și susținere reciprocă

„Trebuie să fim dedicați unul altuia și să ne susținem, cred că depinde și de puterea fiecăruia de a trece peste încercări”A.E.

 

4. Respect reciproc, încredere în celălalt, comunicare cu calm

„Comunicare. Respect. Încredere. Acestea sunt bazele căsniciei mele”I.T.

„Aș putea să îmi fac timp, 5 minute, măcar, să discutăm și altceva decât despre casă, copii, somn, mâncare și grădiniță”D.A.

„O relație oricât de frumoasă și minunată este la început nu are cum să reziste timpului, încercărilor/ greutăților, rutinei fără COMUNICARE, respect, apreciere. Prea adesea uităm că cele mai simple lucruri și gesturi, un mulțumesc, un zâmbet, o atingere fac mai mult decât orice într-o relație”S.V.

„Primul lucru care îmi vine în minte legat de ceea ce pot face eu pentru familie este să fiu mai calmă și să nu mai țip”R.E.

„Poate e mai bine să nu reproșăm când suntem pline de nervi și să le spunem în alt context mai calm, mai altfel. Când ești nervos, te descarci mai tare ….și poți spune multe lucruri pe care le regreți după….. și așa se răcește relația….câte puțin câte puțin….”A.D.

 

5. Renunțarea la încăpățânare și la orgoliu

„Eu sunt foarte încăpățânată și orgolioasă… dacă aș mai reteza puțin din aceste defecte…. aș face nu unul, ci mult mai mulți pași spre familia fericită în totalitate”C.I.P. 

„Lucrul care depinde de mine și care uneori stă în calea fericirii familiei mele e orgoliul meu care e destul de mare uneori… doar din orgoliu apar neînțelegerile, justificările, frustrările”A.P.

 

6. Starea de prezență

„Încerc să fiu cât mai prezentă, și să discut ce mă supără cu soțul”G.M.

 

7. Activități noi și interesante în familie

„Am stabilit cu soțul și cu fiica noastră adolescentă să mergem de două ori pe lunăa la cinema. Alegem filmul pe raând. Nu sunt convinsă că e un pas spre fericire, dar suntem împreună”- L.G.

„Ce îmi propun: mai multe momente de bucurie cu copiii mei și realizarea unor ritualuri de familie și eficiente, și calde” R.

„Din când în când să faci surprize sau chestii cu familia pe care nu le faci în fiecare zi, să schimbi cumva rutina. Așa pare mai interesantă viața de familie”A.D.

 

8. Răbdare și… foarte multă răbdare

„Cred că răbdarea este cheia în unele situații, pe lângă iubirea, sinceritatea, încrederea, respectul, a asculta și a vorbi deschis… dar, nu știu de ce, am impresia că răbdarea cuprinde puțin din fiecare enumerat mai sus… pare că poți avea răbdare cu toate… doar timp să fie. Acum, diferă oricum de la om la om/cuplu/familie/înțelepciunea fiecăruia etc.”O.N.P.

 

9.Iertare

„Învață să ierți și totul se schimbă”A.C.

„Ce depinde de mine este să-l iert, să fiu caldă și iubitoare, să nu-l mai pedepsesc” A.F.

 

10. Valori comune

„Pentru o familie fericită, ambii parteneri trebuie să împărtășească, în mare parte, aceleași valori. Dacă partenerul nu are aceleași valori, sunt șanse mari ca conviețuirea să fie nefericită”D.M.

 

11. Lucrul cu sine pentru a evolua ca persoană, pentru a fi o persoană centrată, echilibrată și energică, pentru a te iubi pe tine însăți

„Să devin cea mai bună versiune a mea”M.Z.

„Tot ce pot face e să găsesc fericirea și iubirea în mine. Adică să mă iubesc pe mine, să mă accept pe mine și să nu caut fericirea în altă parte decât în mine. Nu știu dacă asta mă apropie de familie, dar e important să fiu eu bine cu mine”A.C.

„Să mă iubesc pe mine! Să înțeleg că sunt parte de Divinitate și că sunt unică!”S.V.

„Astfel, eu cred că cel mai important lucru pe care îl putem face ca să fim fericiți (familial și nu numai) este să fim sinceri cu noi înșine. Și să acționăm apoi în consecință”I.B.

„Un prim pas pe care l-aș face către o familie fericită este să am mai multă grijă de mine: de sănătate, de sufletul meu, de pasiunile mele, de ceea ce mă face pe mine completă. Căci doar atunci când eu voi fi fericită, voi putea dărui la rândul meu iubire și tot ce am mai bun pentru o familie fericită”G.I.P.

„Un singur lucru pe care aș putea eu să îl fac este să fiu și să mă simt veselă, jucăuță … să nu mai iau totul așa în serios și să dramatizez”N.H.

„Ce aș face pentru o familie fericită? Nu aș mai accepta compromisuri”I.R.

 

12. Grija constantă pentru relația de cuplu

În mai multe dintre răspunsuri am regăsit diferite probleme care țin de relația de cuplu: soțul a devenit, cu timpul și susținut de comportamentul femeii, un alt copil de îngrijit. Sau relația a devenit una de abuz emoțional. Sau s-a instalat răceala și partenerii au devenit doar niște colegi de apartament. Sau chiar a apărut o a treia persoană în cuplu. Sau…

Este foarte important să ne preocupăm de păstrarea armoniei în relația de cuplu inclusiv după apariția copiilor. Mai întâi a fost relația de cuplu, apoi au apărut copiii. Și, când relația este durabilă, partenerul de cuplu este cel care îți este în continuare alături și după ce copiii pleacă de acasă.

 

Ce NU ajută la fericirea familiei (deși pare)

 

Mare mare atenție, există și o capcană. Anumite lucruri par că ar aduce mai multă liniște și înțelegere în familie, însă este o mare păcăleală, deoarece starea de bine ar fi doar pe termen scurt. Pe termen lung ar duce la și mai multă suferință și neînțelegeri:

  • „Lucrul care mă poate duce spre o familie fericită ar fi să fiu cum vrea soțul: ascultătoare, iubitoare, tot timpul cu zâmbetul pe buze și mereu de aceeași părere cu el. Aș putea să fac asta, dar m-aș sacrifica pe mine”- V.
  • „Un lucru care ar asigura într-o oarecare măsură liniștea în familie ar fi cumva “renunțarea la mine” și ocuparea celor 24 de ore cu nevoile copilului și ale soțului”I.

Niciodată, chiar niciodată fericirea familiei nu se poate construi pe baza nefericirii unuia dintre membrii acesteia. Și, dacă tu ca mamă, ca femeie, nu te simți fericită și plină de bucurie, nici soțul tău nu se va simți fericit, deși crede acum că transformarea ta într-o altă persoană ar fi ceva benefic. Nu este așa.

Desigur, din diferențele de opinii apar conflictele, însă conflictele nu sunt ceva distructiv decât dacă nu știm cum să le gestionăm. În timpul unui conflict, putem alege între a dori să-l distrugem pe celălalt și a dori să găsim un numitor comun, o soluție care să ne ajute pe amândoi. Tu ce alegi de obicei? Și partenerul tău?

O familie fericită se construiește ÎMPREUNĂ, cu asumare și dorința de a avea familia și de a acționa pentru asta. Acesta e începutul. Continuarea ține de context și de fiecare în parte, de ce aveți tu și partenerul tău de făcut pentru a vă bucura de relația fericită și de familia fericită.

 

Sursa foto: Pixabay

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit

Taguri

Ana Bâtcă

Sunt Ana Bâtcă, cofondator Centrul de Parenting și mama unui băiețel născut în 2013. Misiunea mea este să sprijin părinții să aibă o comunicare mai bună și relații mai frumoase cu copiii lor. În ceea ce fac, mă ajută formările mele în Coaching, Master Coaching, Formator, NLP Practitioner, NLP Master, precum și experiența de peste 800 de ore de lucru cu oamenii în ședințe individuale și de grup.

Articole similare

Utilizăm fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care CentruldeParenting.ro prelucreaza datele cu caracte personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele Dumneavoastra pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close