7 lucruri de care erai sigura ca le faci bine cu copilul au, de fapt, efecte negative
Sa luam incercarile vietii ca pe niste provocari, nu ca probleme – daca noi ca parinti reactionam mereu intr-un mod descurajant, pesimist in fata intamplarilor, atunci, cu siguranta si copiii nostri vor prelua modelul si il vor aplica in viata lor. Este nevoie sa ii incurajam, sa le fim alaturi, sa le reamintim in mod constant ca, desi va fi mai greu la inceput, cu timpul vor avea de invatat si vor privi lucrurile intr-un mod relaxat si optimist.
Sa avem incredere in ei – cu cat vor creste, cu atat vom fi nevoiti sa ii lasam mai liberi, sa nu ii verificam obsesiv, sa avem incredere ca vor lua deciziile corecte, ca vor fi invatat cum sa aiba grija de ei si de sanatatea lor.
Sa le fim alaturi, sa ii laudam – atunci cand incearca sa depaseasca temeri si indoieli.
Sa fim consecventi – atunci cand vine vorba despre ceea ce poate sa faca sau nu copilul. Sa nu ne schimbam deciziile in functie de starea noastra, sa fim fermi in ceea ce spunem, astfel il ajutam in procesul de auto-disciplinare.
Sa le oferim din timpul nostru – copiii nu stiu anumite lucruri, deoarece parintii nu mai au timpul necesar pentru a le arata si a-i invata. Sa ii lasam sa ne ajute la diferitele treburi casnice – chiar daca ne gandim ca vor face mai mult murdar decat curat sau ca vor sparge prin casa obiecte – pentru ca astfel ii incurajam sa ia initiative pe viitor.
Desi este un proces de lunga durata, care presupune multa munca si implicare este necesar pentru a ne putea creste copiii curajosi, capabili sa raspunda in mod adecvat provocarilor vietii si lumii care ii inconjoara. Daca avem incredere in noi, in ceea ce i-am invatat de-a lungul timpului, atunci, cu siguranta rezultatele se vor vedea.