10 sfaturi pe care sa i le spui copilului, pentru a invata sa foloseasca aragazul in siguranta
In copilaria mea, timpul dedicat pregatirii meselor insemna, de multe ori, momentul de conectare, de comunicare intre mine si parintii mei sau bunicii mei. In lumea de astazi, cand lucrurile se petrec cu o repeziciune mai mare decat in copilaria noastra, momentele de conectare profunda sunt mai putine si, de aceea, mult mai pretioase.
Cumva, avand aminitirea acelor momente in minte, mi-am dorit sa prelungesc aceasta „traditie” in familia mea. Din acest motiv, l-am incurajat de fiecare data, inca de pe cand era mic, pe baietelul meu, Emanuel, acum in varsta de 4 ani si 4 luni, sa se implice in toate etapele procesului de pregatire a meselor.
La inceput, in mod evident, copilul era foarte interesat de aragaz. Imi amintesc, pe cand avea in jur de 2 ani, aproape ca ne randuiam la aragaz, eu cu gatitul, iar Emanuel cu mutatul oalelor. Jocul lui preferat era sa mute oale goale de diferite marimi de pe un ochi al aragazului pe altul (aragazul fiind inchis intre timp) si sa puna capace de diferite dimensiuni pe oale de diferite dimensiuni. Putea sa faca acest lucru zeci de minute in sir. Cert este ca, dupa ce s-a jucat astfel timp de cateva zile, Emanuel a insusit foarte bine conceptul de mare-mic.
Acum, Emanuel se implica tot mai mult in pregaterea mancarii: toaca legume, le pune in cratita si pune intotdeauna mirodeniile in mancare. Nu se apropie foarte mult de ochiurile aprinse ale aragazului si, cel putin deocamdata, nu este interesat sa le aprinda singur.
Insa, pentru ca nu cred ca solutia este sa-i tinem pe copii departe de aragaz, ci sa-i invatam cum sa-l foloseasca in siguranta, ma gandesc de pe acum la ce voi face atunci cand va veni si acest moment.
Iata 10 lucruri pe care copilul trebuie sa le stie despre siguranta folosirii aragazului:
1. Gazul este o substanta inflamabila si, de aceea, trebuie folosit cu atentie. Daca avem grija sa respectam cateva masuri de protectie, putem preveni eventualele accidente.
2. Pentru inceput, copilul va aprinde ochiul aragazului sau al cuptorului doar sub supravegherea unui adult.
3. Majoritatea aragazelor sunt dotate cu sistem electric de aprindere, fiind suficient sa invarti de butonul aferent unui ochi al aragazului si imediat sa apesi pe butonul de aprindere. In cazul aragazelor fara aprindere electrica, aprinderea se face pe sistemul „gaz pe flacara”, adica mai intai se aprinde chibritul, apoi se deschide butonul aragazului.
4. Nu lasa niciodata mancarea pe foc nesupravegheata. Ia-o de la incalzit daca este necesar sa iesi din bucatarie pentru mai mult timp, mai ales cand stii ca s-ar putea ivi intarzieri neasteptate.
5. Dupa ce ai terminat de pregatit sau incalzit mancarea, asigura-te ca ai oprit cuptorul si aragazul.
6. In timp ce folosesti aragazul, evita sa porti haine sintetice largi, cum ar fi halatele, acestea putand lua foc usor.
7. Aseaza cratita cu maner astfel incat sa nu existe riscul de a cadea de pe aragaz sau de a se rasturna peste o flacara arzanda.
8. Pastreaza aragazul curat si curata-l cat mai des. Depunerile de grasime si resturile de mancare pot lua foc usor.
9. In cazul in care continutul dintr-o tigaie ia foc, opreste imedit aragazul si acopera tigaia cu un capac sau cu un prosop umed, pentru a limita aportul de oxigen necesar arderii. In acest caz, este interzis sa arunci tigaia pe jos sau pe mobilierul din bucatarie. De asemenea, este interzis sa torni apa peste tigaia in flacari.
10. Daca simti miros de gaze in locuinta, este foarte important sa stii urmatoarele lucruri:
- Deschide larg geamurile pentru a aerisi locuinta.
- Iesi din casa pentru a evita asfixierea.
- Anunta un adult ce s-a intamplat pentru ca acesta sa sune la un numar de urgenta
- Nu aprinde si nu stinge lumina! Folosirea intrerupatorului provoaca o scanteie care, in contact cu gazul, poate duce la explozie.
- Nu introdu obiecte in priza si nici nu scoate obiecte din priza. In timpul acestor operatiuni se produce o scanteie.
- Nu telefona din casa, nici de pe telefonul fix, nici de pe cel mobil.
- Nu suna la sonerie pentru a anunta vecinii. Bate la usa.
- Nu utiliza liftul. Gazul se raspandeste foarte usor, se poate acumula intr-un spatiu inchis precum liftul si poate duce la asfixiere.
Cat timp copiii sunt mici, parintii trebuie sa aiba grija sa nu ii lase nesupravegheati in apropiere de aragazul unde se gateste mancare. De asemenea, copiii trebuie invatati sa nu-si lase jucarii sau alte obiecte in apropiere de aragaz, iar chibriturile si brichetele trebuie pastrate intr-un loc inaccesibil copiilor.
Insa, pe masura ce cresc si devin mai independenti, copiii pot fi implicati, treptat, in procesul folosirii aragazului, pentru a-si putea, de exemplu, incalzi singuri mancarea. Pentru aceasta, asigura-te ca al tau copil stie toate regulile de mai sus si ca ai vazut de mai multe ori ca foloseste aragazul responsabil si atent.
O campanie de educatie a copiilor scolari in ceea ce priveste siguranta folosirii gazelor naturale este desfasurata de ENGIE Romania, in cadrul celei de-a XI-a editii a programului „Intalnire cu energia”, care se adreseaza unui numar de peste 2.500 de copii din mediul rural si urban mic din judetele Constanta, Galati, Braila, Olt, Valcea, Vrancea, Dambovita si din municipiul Bucuresti.
Programul isi propune sa educe tanara generatie in ceea ce priveste utilizarea rationala a surselor de energie si protejarea mediului inconjurator. De asemenea, in cadrul proiectului, elevii de clasa a IV-a vor primi informatii suplimentare despre sursele de energie pe care le folosesc in viata cotidiana si despre utilizarea in conditii de siguranta.
Sursa foto: Arhiva personala
Faptul ca ai citit acest material publicitar reprezinta sprijinul pe care ni-l oferi la acoperirea costurilor de intretinere ale acestei publicatii. Suntem sigure ca ai gasit si informatii utile! Iti multumim!
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!