4. Ofera structura si un program
Daca esti un parinte spontan, atunci nu agreezi rutina. Si spontaneitatea este foarte buna. Insa, copilul are nevoie de o structura si de un program (cand se asteapta de la el sa-si faca temele, care este programul dupa masa de seara). Atunci cand este o structura si un program, copilul invata succesiunea activitatilor.
Astfel, va raspunde pozitiv la toate lucrurile care sunt asteptate de la el: seara ne spalam pe dinti – apoi ne schimbam in pijamale – citim 30 de minute – ne odihnim.
5. Lauda comportamentul bun
De cele mai multe ori, ramanem prinsi in capcana “ni se cuvinte”. Iar copilul invata rapind de la noi si acest aspect. De fapt, nu ni se cuvine un copil cuminte, care nu ne face probleme, care asculta, are rabdare etc.
Pentru el, toate acestea reprezinta un efort in plus. Si are nevoie de confirmare ca ceea ce face bine este observat de noi si, mai ales, ca ii apreciem efortul.
Capcana cotidiana ne instiga sa spunem ca “ni se cuvine” cumintenia lui, astfel ca, atunci cand face ceva bun, nu mai spunem nimic, dar cand ace ceva rau ii aratam de fiecare data.
Nu-ti pandi copilul asteptand sa faca ceva rau (pe ideea lasa ca stiu eu ca….) Mai bine pandeste toate momentele in care copilul se poarta bine. Nu-l lauda pentru orice lucru mic, ori de 20 de ori pe zi, insa, ai grija sa-l multumesti pentru rabdarea de care a dat dovada la coada la magazin, pentru modul in care a inchis usa incet, pentru faptul ca ti-a vorbit usor si nu a tipat atunci cand fratele sau dormea.
6. Lucreaza in echipa cu toti ceilalti care au grija de el
De la tatic, la bunici, educatoare, bona sau invatatoare. Regulile nu trebuie sa fie chiar aceleasi (mai ales in afara casei), insa, cu totii trebuie sa respecte cateva principii identice. De exemplu: bunicilor trebuie sa le reamintesti sa nu-i ofere dulciuri, sa nu-l lase sa manance fara sa se spele pe maini. Gandeste 4-5 reguli dintre cele mai importante despre care tu crezi ca cel mic are nevoie indiferent de locul in care se afla, pentru a evita crize de plans, probleme de comportament etc. Si ai grija sa le comunici celor care au grija de copil.
Atunci cand toti cei care te ajuta in cresterea copilului urmeaza aceleasi reguli ca ale tale, copilului ii va fi foarte usor si va asculta fara probleme. Pentru ca stie ca nu trebuie sa forteze limitele bunicii pentru a obtine ceva ce acasa nu poate. Iar acasa nu vine cu reprosul ca bunica il lasa, dar tu nu.
7. Invata copilul despre emotii
Atunci cand copilul invata sa-si identifice emotia (tristete, suparare, furie), are mai multe sanse sa o controleze decat sa se lase controlat de ea. Astfel, isi poate controla comportamentul constient. Invata copilul cum sa faca fata dezamagirilor, tristetii, frustrarii etc.
8. Invata-l sa-si controleze reactiile impulsive
Aceasta abilitate tine tot de inteligenta emotionala. Iar atunci cand un copil reactioneaza impulsiv este mai agresiv, chiar sfidator. Dar atunci cand copilul invata sa-si controleze aceste reactii, isi dezvola foarte mult abilitatile sociale si rezultatele la scoala.
9. Alege un sistem de recompense inteligent
Nu recompensa copilul pentru note, ori pentru ca a fost cuminte. In schimb, alege sa-l motivezi, pentru a-i creste increderea in sine, pentru a-l stimula sa doreasca mai mult pentru el (nu cu gandul la ce va primi).
10. Fii pregatita
Ramai proactiva in evitarea problemelor de comportament ale copilului si incearca sa intelegi de fiecare data ce se ascunde, de fapt, in spatele unei crize de plans, a unei frustrari de moment. In acelasi timp, alege sa previi:
- daca nu doresti ca cel mic sa se joace pe telefonul tau, atunci nu-l lasa la indemana
- dupa ce mai creste si telefonul tau este la indemana lui, ai grija sa nu ai jocuri pe telefon, ori acesta sa fie parolat
- daca ai carti bune, nu le lasa pe rafturile de jos, muta-le mai sus
- daca stii ca se va certa cu fratele sau pe un joc nou, stabileste din timp un sistem clar pentru amandoi (de exemplu: ca se pot juca pe rand, iar celui care nu-i convine isi pierde randul)
- daca mergeti la cumparaturi si copilul doreste mereu ceva nou, stabileste din timp cu el daca ii vei lua ceva sau nu, iar daca da, atunci sa fie o jucarie mica, pe care sa poata tine in mana (ceea ce inseamna ca este si mai ieftina)
- daca mergeti la cumparaturi si copilul este agitat, ai grija sa fie mancat, dus la toaleta si sa aiba o ocupatie – fie o jucarie, fie te ajuta pe tine la cumparaturi si sunteti amandoi in misiunea de a gasi produsele de pe lista.
- daca vrei sa isi faca temele usor, stabileste din timp un program clar pentru teme si unul pentru timpul liber
- daca vrei sa manance, nu il stresa si, mai ales, tu sa nu fii stresata cu cat mananca.
- daca vrei sa manance singur, incurajeaza-l de fiecare data, nu il critica pentru ca s-a murdarit si accepta-i limitele (daca i-a obosit mana pe lingura si cere ajutor la final, ajuta-l sa termine)
- daca vrei sa ai rabdare, atunci elimina lucruri care te consuma: televizorul prea tare, jucariile aruncate peste tot etc.
Mi-ar face mare placere sa-mi spui care este cea mai mare provocare pe care o ai in acest moment cu copilul tau si ce ai dori sa schimbi.