10 metode prin care poti gasi un echilibru intre serviciu si familie
Sa fii mama si sa lucrezi cu norma intreaga poate conduce la sentimente de vina si foarte mult stres din cauza modului in care trebuie sa iti imparti timpul si atentia intre familie si serviciu. Cheia in aceasta situatie este sa te concentrezi pe un plan, sa te organizezi si sa gasesti un echilibru intre cele doua.
Iata 10 metode prin care poti gasi echilibrul intre viata de familie si cea profesionala
1. Elibereaza-te de vina
In loc sa te gandesti ca nu acorzi destul de mult timp copilului, gandeste-te la cat de multi iti ajuti familia prin intermediul serviciului. Este posibil sa ii poti oferi copilului sansa la o calitate superioara a educatiei si poti strange bani pentru studiile superioare pe care le va urma. “Mamele cu cel mai mare succes in cariera au reusit sa gaseasca o metoda pentru a fi eficiente in ambele lumi. Acest lucru este posibil atunci cand reusesti sa prioritizezi si sa iti respecti alegerile”, spune Lisa Pierson Weinberger, avocat si fondator al website-ului Mom, Esq.
Accepta ca uneori vei avea zile bune, iar alteori zile rele. Este important sa stii ca nu esti singura si ca este necesar sa iti discuti sentimentele cu partenerul sau sa cauti grupuri de persoane cu aceleasi interese ca si tine.
Cuvintele puternice ale celebrei Adele despre cum sa fii o mama mai buna te vor ajuta enorm
Vrei sa ai un copil sanatos? Iata cel mai important lucru pe care il poti face
2. Asigura-i copilului ingrijire de calitate
Cauta sa ii oferi copilului tau ingrijirea de care are nevoie. Atunci cand apelezi la serviciile bonelor pentru a sta cu cel mic, asigura-te ca bona are experienta si ca tu stii foarte clar care sunt nevoile copilului de care aceasta va trebui sa se ocupe. Cel mai recomandat este ca bona sa aiba in istoric angajamente pe termen lung care s-au finalizat cu bine. Acest lucru arata experienta pe care o are si ca are capacitatea de a se adapta in functie de nevoi si de obiceiuri.
3. Fa diminetile mai usoare
Evita sa lasi totul de facut pentru dimineata. Atunci cand iti pregatesti cu o seara inainte ceea ce ai de facut dimineata, iti usurezi munca. Ai mai mult timp pentru a te pregati pe tine si pe copil si eviti sa ajungi in criza de timp. Astfel, starea ta si a celor din familie se va imbunatati.
4. Creeaza un calendar al familiei
Afla care sunt prioritatile familiei. Un calendar poate contine datele cand trebuie platite taxele, sarcinile copilului, o lista cu evenimentele familiei si cele de la scoala, activitati extracuriculare, zile de nastere si alte lucruri pe care le consideri importante.
Este important ca toti membrii familiei sa fie pusi la punct cu ceea ce contine calendarul si inainte de inceperea unei saptamani noi sa il consultati, astfel incat sa va puteti pregati si sa nu fiti luati prin surprindere.
Ce e mai greu: sa stai acasa cu copilul sau sa mergi la serviciu? Vezi ce spun psihologii
De la cuplu fericit la parinti cu responsabilitati. 10 reguli pentru o familie fericita
5. Vorbeste cu angajatorii tai
Inainte sa comunici cu angajatorii, creeaza un plan in functie de nevoile pe care le ai. Este recomandat sa te interesezi daca mai exista persoane care sunt sau au fost in situatia ta si cum au procedat acestea. Poti folosi acele informatii in avantajul tau.
Fiecare angajator este diferit si este important sa iti dai seama cat de mult poti sa ii impartasesti din situatia in care te afli, dar este bine sa fii cat mai sincera si mai deschisa posibil.
Poti chiar sa stii creezi un program de lucru pe care sa i-l prezinti superiorului tau, astfel incat acesta sa vada ca te-ai gandit cum anume sa impacti viata de familie cu cea profesionala intr-o maniera eficienta.
6. Ramai conectata cu copilul pe parcursul zilei
Chiar daca nu esti langa copilul tau, fizic, puteti sa ramaneti in contact. Poti sa faci inregistrari cu tine cantatand pentru copil, spunand o poezie sau chiar spunandu-i o poveste. Daca urmeaza sa lipsesti de la un eveniment de-al lui sau vei intarzia, ii poti lasa ceva special de dimineata care sa ii poarte noroc si sa ii aduca aminte de tine. Poti apela chiar si la poze cu tine si cu partenerul tau, astfel incat cel mic sa va poata vedea.
7. Limiteaza distragerile de atentie si pierderea timpului
Un element foarte important in atingerea obiectivului este disciplina. Seteaza limite atunci cand iti verifici mailurile sau cand dai telefoane. Selecteaza care sunt activitatile pe care le poti face atunci cand copilul doarme.
Evita sa faci mai multe lucruri in acelasi timp mai ales atunci cand petreci timp cu cel mic. Reducerea timpului petrecut la televizor este o alta metoda prin care poti castiga mai mult timp.
Copilul tău este fericit? Răspunde la aceste 8 întrebări
Cele 25 de cuvinte obligatorii pe care copilul tau trebuie sa le stie pana la varsta de 2 ani
8. Creeaza activitati speciale impreuna cu familia
Sa iti faci timp pentru copiii tai este crucial, atat in timpul saptamanii cat si in weekend. Daca esti presata de timp, puteti sa va bucurati de un mic dejun impreuna, inainte ca toata lumea sa plece la serviciu sau la scoala. O alta varianta este o seara in care sa va jucati diverse jocuri, precum mima, monopoly, sah sau altceva.
Pentru a te asigura ca aceste activitati se intampla regulat, puteti planifica in fiecare saptamana doua seri in care sa aveti diverse activitati impreuna.
9. Petrece timp si cu partenerul tau
Adu-ti aminte ca si relatia cu partenerul tau este importanta si ca acesta are nevoie de atentia ta. Partenerul de viata este de cele mai multe ori cea mai apropiata si cea mai intima persoana care este alaturi de tine in situatiile prin care treci de-a lungul vietii. De cele mai multe ori, atunci cand esti mama si ai si un serviciu un cu norma intreaga, partenerul este cel care are de suferit cel mai mult.
Puteti sa setati o zi in fiecare saptamana in care sa petreceti timpul impreuna , iar pe copil il puteti lasa in grija bonei sau a unui membru al familiei. Astfel, veti avea un timp pe care sa il dedicati relatiei voastre.
10. Pastreaza timp si pentru tine
Daca reusesti sa iti organizezi timpul eificient, vei avea timp si pentru tine. O pauza de la toate sarcinile in care sa ai grija de nevoile tale te va umple de energie. Nu poti fi o mama eficienta atunci cand tu nu te simti bine si acumulezi nevoi si frustrari. Asa ca cea mai buna metoda de a fi o mama eficienta este sa iti gasesti timp sa ai grija de tine. Poti sa citesti o carte care iti place inainte sa adormi, sa practici un sport sau sa mergi o data pe saptamana la masaj. Nu uita sa mentii o dieta sanatoasa si un program de somn echilibrat.
Tinand cont de aceste lucruri, cu siguranta vei reusi sa iti organizezi timpul mai eficient, astfel incat sa obtii echilibrul de care ai nevoie.
Sursa foto: www.pixabay.com
[ad#co-3]Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!