Foarte multi educatori considera ca fiecare gradinita ar trebui sa aiba cel putin un set de cuburi, recuzita adecvata, sertare cu jucarii la care sa poata ajunge usor si foarte mult spatiu pentru a putea explora si juca in voie. In ceea ce priveste jocul cu cuburi, reprezentantii de la Asociatia Nationala pentru Educatia Copiilor Mici din SUA (National Association for the Education of Young Children, NAEYC) si editorii de la Young Children sustin ca aceste jucarii si jocurile cu ele ii poate ajuta pe copii din foarte multe puncte de vedere.

Iata  10 moduri in care cuburile il pot ajuta pe copil:

1. Rezolvarea problemelor

Situatiile in care copiii sunt pusi de multe ori in constructiile din cuburi ii ajuta sa isi dezvolte logica si sa invete sa gaseasca solutii. Pot fi situatii in care se intreaba cum ar putea construi ceva sau situatii in care au nevoie sa imbunatateasca o constructie. Indiferent de caz, copilul tau se foloseste de logica pentru a reusi sa isi atinga scopurile”, spune educatorul Peter Pizzolongo.

2. Stimuleaza imaginatia

In general, cand se joaca cu cuburi, copiii ori isi urmaresc propriul plan de constructie ori se pot alatura si altor copii construind impeuna ceva nou, ceva la care nici nu s-ar fi gandit”, afirma Karen Cairone.

Modul simplu prin care iti poti ajuta copilul sa fie creativ si fericit

10 jocuri care stimuleaza creativitatea copiilor mici si mari

3. Dezvolta capacitatea de exprimare

Daca ai un copil care invata sa vorbeasca o limba straina, atunci aceste jucarii il vor ajuta sa gaseasca diverse modalitati de a explora, de a-si exprima gandurile si de a folosi ceea ce invata din aprofundarea limbii pe care o studiaza,” spune specialistul Karen Nemeth. 

4. Il ajuta sa invete matematica

Sunt foarte multe concepte din matematica pe care le vom regasi in construirea din cuburi, cum ar fi: lungimea, compararea a doua forme, numere, estimari, simetrii, echilibru si altele. Jucandu-se, copilul tau isi dezvolta capacitatile matematice intr-un mod practic,” afirma Kristen Kemple.

5. Ii dezvolta simtul continuitatii si al permanentei

Acest joc il provoaca pe copil sa isi foloseasca simtul spatial si capacitatile motorii. Indiferent daca este o experienta individuala sau de grup, constructiile pot rezista pe o perioada nedeterminata de timp.” sustine Lawrence Balter.

Copilul e agresiv si furios? 7 jocuri care il potolesc instantaneu

6. Ii dezvolta creativitatea

Piesele pot fi manevrate de cel mic dupa bunul lui plac, avand infinite cai de a le combina si recombina, descoperind noi forme si constructii”, precizeaza si Angela Eckhoff.

7. Il ajuta sa isi dezvolte o gandire stiintifica.

Constructiile din cuburi ii ofera posibilitatea copilului tau sa creeze ipoteze pe care apoi le poate testa,” argumenteaza Gayle Mindes.

8. Ii poate creste stima de sine

Copiii descopera prin acest joc ca au multe idei creative si nu doar atat, pot chiar sa le aduca la viata folosindu-se de capacitatile proprii, prin combinarea cuburilor in diferite moduri”, spune Holly Bohart.

Cum sa cresti stima de sine a copilului tau in 5 pasi simpli

11 jocuri si activitati cu copilul de un an

9. Il dezvolta emotional si social

Cuburile il pot ajuta pe copil sa invete sa isi astepte randul si sa imparta. Sunt o ocazie foarte buna de a-si face prieteni, de a deveni mai atenti, de a coopera cu ceilalti si de a-si creste stima de sine”, afirma Kathleen Harris.

10. Dezvoltarea in toate domeniile

Dupa cum poti observa, jocurile cu cuburi il stimuleaza pe copil si il ajuta sa se dezvolte din toate punctele de vedere, indiferent daca vorbim despre logica si gandire matematica sau daca vorbim despre relationare si stima de sine“, spune Linda Taylor.

Concluzia este ca jocul cu cuburi este foarte util copiilor si este de dorit sa ai unul acasa si sa iti incurajezi copilul sa se joace cu ele cat mai mult.

Sursa foto: Pixabay

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit