În momentele în care suntem depășiți de diferite acțiuni ale copilașilor noștri, poate că ne vine greu să credem că micuții nu urmăresc să ne facă probleme, ci scopul lor este, de fapt, să studieze mediul înconjurător, în încercarea de a-și găsi propriul loc în lume. Practic, ei fac zilnic greșeli, dezordine și alte lucruri care îi enervează pe părinți.
De multe ori, se dovedește a fi destul de dificil să găsiți cea mai potrivită modalitate de comunicare cu un micuț pus pe șotii. Răsfățul este o stare normală a copiilor și, din acest motiv, nu trebuie să vă așteptați la schimbări majore ale comportamentului său după ce, de exemplu, îl puneți la colț. Un copil nu este deloc dispus să învețe atunci când este supărat și lăsat singur, simțindu-se în schimb frustrat, confuz și anxios.
Comunicarea cu copilul: 5 lucruri pe care nu trebuie să le spui
Copilul te minte mereu? 7 moduri de a-l învăța să fie sincer
Specialiștii clubului ucrainean de parenting Vospitaj.com, care organizează traininguri pentru părinți, propun 10 modalități eficiente de a-i ajuta pe copii să se adapteze mai bine la lumea din jurul lor. Practic, sunt 10 alternative la pedepse pe care le puteți aplica imediat în relația cu copiii voștri.
1. Încercați să satisfaceți nevoile copiilor. Dacă observați că micuțul a devenit agitat, verificați dacă nu cumva i s-a făcut foame sau a obosit. Satisfacerea nevoilor de acest gen va reinstaura armonia în familie. Nu vă faceți griji, asemenea măsuri nu înseamnă nici pe departe răsfăț, în sensul negativ al cuvântului.
2. Oferiți-i copilului un mediu înconjurător prietenos. Dacă vă surprindeți că îi faceți mereu observație copilului să nu atingă vaza de ceramică, un bibelou sau să nu ia cuțitul, chibriturile etc., problema nu este la el. În acest caz, specialiștii spun că este de preferat să puneți toate obiectele la care nu doriți să ajungă în locuri în care micuțul nu are acces.
3. Creați și mențineți o rutină. Copiilor mici le place mult rutina. Atunci când o zi este previzibilă, copiii știu la ce să se aștepte și aceasta îi ajută să exploreze așteptările familiei. De asemenea, rutina îi ajută pe micuți să simtă într-o mai mare măsură că dețin controlul asupra lumii lor. Însă și adăugarea unor elemente de flexibilitate în această rutină poate fi utilă. De exemplu, dacă în mod obișnuit, ma întâi îl îmbrăcați pe copil și apoi acesta se spală pe dinți, iar într-o anumită dimineață micuțul refuză să se îmbrace, atunci îi puteți propune să se spele mai întâi pe dinți, abia apoi urmând să se îmbrace.
4. Îmbrățișările strânse. Deseori, copilașul se poate calma și își poate distrage atenția de la anumite lucruri dacă îl atingeți ușor sau dacă îl îmbrățișați. Acest tip de atenție îi transmite copilului că aveți grijă de el și că vă pasă de el.
5. Schimbările de decor. La un moment dat, este posibil ca micuții să se simtă plictisiți sau apăsați de decorul din camera lor sau din sufragerie. În acest caz, puteți muta mobila, puteți decora pereții cu noi imagini sau cu compoziții din flori. Dacă sunt suficient de mari pentru a vă da o mână de ajutor, îi puteți implica și pe ei în acest proces creativ.
6. Citiți împreună cu copiii cărți care dau naștere unor sentimente pozitive. Pentru dezvoltarea emoțională a unui copil, sunt indicate poveștile și povestirile instructive, precum și cărțile despre relații benefice dintre oameni.
7. Nu strigați. Nu faceți acest lucru chiar și în situații limită precum este cea în care observați că băiețelul sau fetița este gata să atace un alt copil sau să dărâme pe jos toate cărțile de pe raft. Ce să faceți într-o asemenea situație? Priviți copilul fix în ochi și propuneți-i o activitate interesantă, pentru a-i distrage atenția, ne sfătuiesc trainerii de parenting.
8. Timpul dedicat. Faceți tot posibilul pentru a găsi cel puțin câteva minute pe zi ca să vă jucați cu copilul. Aceasta este o modalitate foarte eficientă de a menține o legătură emoțională puternică dintre părinți și copii.
9. Arătați-le cum să facă anumite lucruri. Nu strigați atunci când copilul a aruncat pe covor o figurină din plastilină. Mai potrivit ar fi să-i explicați cu calm faptul că nu trebuie să mai procedeze așa, deoarece curățenia în casă trebuie păstrată. Totodată, îl puteți implica pe micuț la curățenie. Iar pentru activitățile cu plastilină puteți folosi o măsuță și puteți sculpta ceva împreună cu el.
10. Încurajați-le curiozitatea. Deseori, copiii desfac obiectele și echipamentele casnice doar pentru că vor să vadă cum funcționează acestea. Din păcate, lucrurile se strică în urma acestui proces. Pentru a nu-l priva pe copil de o asemenea distracție, puneți-i la dispoziție lucruri vechi, de care nu mai aveți nevoie, cum ar fi, de exemplu, un telefon stricat. În acest fel, le veți satisface pe deplin curiozitatea.
Dezbate Subiectul
Fii primul care ne scrie un comentariu la acest articol