Se joaca sau pierde timpul? 10 adevaruri despre joc si importanta acestuia pentru copil
Joaca si jocul sunt o necesitate a copilului si nu trebuie tratate superficial, ori ca un moft. Iar jocul nu este o nevoie doar a copilului, ci si a adultului, chiar daca nu in aceeasi masura si nu cu aceleasi semnificatii. Adultul se joaca pentru a se relaxa, pentru a-si da un pretext sa se distraga de la griji, stres, pentru a se distanta de probleme si obligatii.
Copilul, insa, se joaca pentru a invata, pentru a creste, pentru a se bucura de starea de bine oferita de joc.
Pentru orice copil, jocul este o functie de baza, vitala. Nu este doar o simpla forma de petrecere a timpului, de distractie si in niciun caz o pierdere de timp asa cum unii parinti sau bunici eticheteaza jocul copilului: “Nu faci nimic, doar stai si te joci”.
Cand un copil, indiferent de varsta, se joaca, el se implica complet si face totul: isi implica in joc corpul, mintea, isi exerseaza inteligenta, afectiunea, comunicarea, emotiile si senzatiile.
Ce inseamna jocul pentru copil? 10 caracteristici importante al jocului
1. Pentru copil, jocul este o activitate la fel de importanta asa cum este serviciul pentru noi.
2. Jocul este o activitate placuta, ce ofera senzatia de bine.
3. Jocul este spontan, iar copilul nu are nevoie de un moment sau de un spatiu anume pentru a se juca. Prin urmare, trebuie ales in mod liber (sa nu fie impus).
Urania Cremene: Copiii vor prefera intotdeauna jocurile pe calculator si desenele in locul cartilor. Afla care este solutia care il face pe copil sa citeasca
De ce sa NU te joci cu copilul de fiecare data cand iti cere
Activitati de iarna cu copii de peste 3 ani. Invatam si engleza cu primul joc de societate
4. Jocul este o oportunitate extraordinara de cunoastere si de invatare: a universului din jurul sau, a lui insusi.
5. Jucandu-se, copilul descopera si experimenteaza si se pune la incercare pe sine insusi, isi exerseaza abilitati si capacitati in mod constant.
6. Ceea ce conteaza mai mult pentru copil este procesul, experienta, desfasurarea jocului si nu finalitatea acestuia. Uneori nu este importanta nici jucaria. Insa, important este jocul in sine.
7. Jocul este diferit de la un copil la altul. Un copil poate alege sa se joace cu minge si sa-si imagineze ca este, de fapt, un ou de dinozaur. In timp ce alt copil alege sa se joace cu mingea si sa fuga dupa ea. La fel de bine, un alt copil poate tine mingea in mana si sa-si imagineze ca este volanul unei masini.
8. Jocul va evolua odata cu dezvoltarea copilului. Astfel, un copil de 1 an se poate juca intr-un fel cu o anume jucarie si peste doi ani, aceeasi jucarie sa fie protagonista unui scenariu de joc mult mai complex. Nu trebuie uitat faptul ca in primii trei ani jocul este mai individual. In timp, jocul devine o activitate participativa si sociala, in cadrul careia participa mai multi copii.
15 activitati si jocuri cu bebelusul de 0-3 luni
11 jocuri si activitati cu copilul de un an
Inteligenta copiilor, legata de miscarile mainilor. Jocuri pentru dezvoltarea motricitatii fine
9. Nu valoarea materiala conteaza si nici macar numarul de jucarii. Stiu ca traim intr-o societate consumatorista si mai este la mijloc frustrarea parintilor ca nu petrec mult timp cu copiii si simt ca trebuie sa compenseze cu cat mai multe jucarii cumparate. Insa, este chiar mai periculos sa oferi copilului o jucarie noua la fiecare saptamanal sau chiar mai des. Excesul de jucarii este la fel de periculos ca excesul de mancare sau excesul de televizor.
10. Jocul are rol terapeutic. Ajuta copilul sa-si exprime emotiile bune, frustrarile, sa se elibereze de tensiune. Jocul pentru copil este precum yoga pentru adulti sau orice alta forma de sport despre care noi spunem ca ne relaxeaza, ne reduce stresul si ne face mai fericiti (datorita endorfinelor).
Jocul ajuta copilul sa se descarce de anxietati si temeri pe care, altfel, copilul le-ar exterioriza foarte greu. Prin intermediul jocului, copilul isi exprima mica, dar tumultoasa lume interioara, nevoile si dorintele. Jocul este, in primii ani, cea mai usoara forma de comunicare.
Tu iti mai aduci aminte care era jocul tau preferat in copilarie?
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!