Barbatii din Romania se implica tot mai mult in viata familiei. Anul trecut, aproape 30.000 de tatici romani au ales sa stea acasa cu bebelusii. Totusi, cifrele oficiale sugereaza faptul ca numarul parintilor care isi intrerup concediul pentru care au optat initial pentru a castiga mai multi bani este in crestere.

Pe data de 15 mai, comunitatea internationala sarbatoreste Ziua Internatională a Familiei. Tema din acest an este „Responsabilitatea barbatilor? Egalitatea de gen si drepturile copilului in familiile contemporane”.

Centrul de Parenting va prezinta, astazi, de Ziua Internationala a Familiei,  sapte lucruri impresionante despre familiile din Romania bazate pe cifrele oficiale din statisticile Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFSPV).

Trei motive pentru care taticii trebuie sa citeasca povesti copiilor. VEZI cele mai bune carti pentru tatici

Despre relatia tata si fiica. 30 de lectii pe care orice tata ar trebuie sa i le ofere fiicei sale

1. Aproape 34.000 de parinti au decis, anul trecut, sa revina din concediul de crestere a copilului inainte de incheierea perioadei de concediu pentru care optasera initial, de 11 luni sau de un an si 11 luni. Astfel, in 2014, un numar mediu lunar de 33.659 de beneficiari au primit stimulentul de insertie pentru cresterea copilului, dupa ce au inceput sa primeasca venituri impozabile.

2. Tot mai multi parinti se vad pusi in situatia de a cauta sa obtină venituri mai mari decat sumele primite de la stat pentru cresterea copiilor. Numarul parintilor care au primit, in 2014, stimulent de insertie pentru cresterea copilului este in crestere cu 9,4% fata de 2013.

3. In circa 29.500 de familii din Romania, persoana care sta in concediul de crestere a copilului este tatal. Ponderea barbatilor in numarul total de beneficiari de indemnizatie sau stimulent de insertie este de peste o cincime (21,1%). Din totalul de 29.427 barbati beneficiari de indemnizatie pentru cresterea copilului sau stimulent, majoritatea (16.271 persoane) locuiesc in mediul rural, restul (13.156 persoane) avand domiciliul in zonele urbane.

4. Alocatia de stat pentru copii s-a acordat, in medie, pentru un numar de 3.727.859 copii, in fiecare luna a anului trecut. Dintre acestia, circa 333.200 copii aveau o varsta mai mica de doi ani, fara handicap, repezentand 8,9% din total.

5. Anul trecut, 9.493 persoane au optat pentru concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la varsta de un an, reprezentand 6,8% din totalul beneficiarilor de indemnizatie de la stat.

6. Indemnizatia minima de crestere a copilului, in valoare de 600 lei lunar, a reprezentat venitul lunar pentru mai mult de jumatate (51%) dintre persoanele aflate in concediul de crestere a copilului, in 2014, mai exact pentru 70.966 persoane.

7. Doar 466 persoane au primit indemnizatia acordata celuilalt parinte, care poate fi primita intr-o singura luna din perioada totala a concediului pentru cresterea copilului.

De Ziua Internationala a Familiei, La Multi Ani!

Top 14 sfaturi pe care orice tatic ar trebui sa le stie

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit