Chiar daca traim in epoca Social Media, in care distanta nu mai reprezinta un impediment in procesul de comunicare, aceste unelte moderne nu pot inlocui mangaierile si imbratisarile parintilor, care au decis sa plece in strainatate pentru a le oferi celor ramasi acasa o viata mai buna, sunt de parere psihologii.

Potrivit situatiei prezentate de Directia Protectia Copilului, la finele anului 2012, erau inregistrati in evidentele autoritatilor, un numar total de 79.901 copii din Romania cu parinti plecati la munca in afara tarii. Dintre acestia, 41% erau complet lipsiti de grija parinteasca: 22.993 copii aveau ambii parinti plecati in afara, iar 9.991 proveneau din familii in care parintele unic sustinator era plecat.

Legatura mama-copil. Cum starea mamei il poate imbolnavi pe copil. La propriu

Leadership pentru copii. 8 tehnici prin care ii poti invata sa devina lideri

Specialistii considera ca acest fenomen poate genera o serie de efecte naucitoare care pot afecta viata emotionala a unui copil. Dintre cele mai frecvente efecte identificate de specialisti pot fi amintite: depresia (care poate duce chiar la sinucideri), scaderea performantelor scolare sau chiar abandonul scolar.

„Cand pleaca si mama si tata, copilul traieste abandonul”

Psihologul Maria Verdi considera ca, in contextul in care familia este celula de baza a societatii si o societate construita din familii sanatoase are radacini puternice, copiii crecuti in familii armonioase, unite sunt predestinati succesului si implinirii.

„Suntem contemporanii expansiunii, cunoasterii, noului. In perioada in care avem de toate, inclusiv multe libertati, a da nastere si a creste un copil in tara noastra a devenit un lux. Deficitul  locurilor de munca si veniturile castigate in propria tara fac ca tot mai multi romani sa aleaga calea pribegiei. Este mult mai usor de obtinut un job in strainatate decat in tara, mult mai bine platit. Desi totul pare gratuit, sa ai un copil, sa-l cresti, sa-i cumperi rechizite, uniforma scolara, sa-i asiguri alimentatia corecta, sanatatea, sa-l intretii in facultate, presupune sacrificii din partea parintilor. In familiile cu 2-3 copiii, costurile depasesc posibilitatile finaciare ale parintilor”, declara psihologul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life, intr-un comunicat de presa.

20 de moduri simple de a-ti construi o relatie apropiata cu copilul

Cel mai simplu truc. Cum sa-l intrerupi pe copil din joc si sa plecati din parc cand vrei, fara plans sau negocieri

Totodata, specialistul afirma ca este mult mai greu in mediul urban, unde cei mici iau contact cu tehnologia avansata, iar pregatirea temelor, materialele necesare, meditatiile suplimentare cresc cu mult cheltuielile. La toate acestea, spune psihologul, se adauga telefonul modern, tableta, calculatorul, cartile, caietele speciale, vestimentatia de firma, zilele de nastere in localuri.

„Ce face parintele in aceasta situatie? Credite, iar atunci cand datoriile devin prea mari, pleaca sa munceasca in strainatate. Cand pleaca unul dintre parinti, copilul este  partial afectat, cand pleaca si mama si tata, copilul traieste abandonul”, afirma Verdi.

Cum ii afecteaza pe copii lipsa parintilor, in functie de varsta

De asemenea, varsta este un aspect foarte important la care copilul este supus acestei schimbari. In opinia specialistului, copilul mic nu intelege de ce tata este plecat, de ce mama vine rar acasa. Lipsa mamei il destabilizeaza. Lipsa tatalui ii creeaza insecuritate. „La varste fragede, nevoile copilului sunt putine, dar foarte importante. Se bucura pentru jucarie, pentru dulcele adus, dar va avea o mare carenta afectiva. El are nevoie de parinti, de familie. Siguranta, iubirea si prezenta parintilor costruiesc atasamentul securizant pentru copilul si viitorul adult”, declara psihologul Maria Verdi.

Citește mai departe care este impactul plecarii parintilor asupra copiilor, in functie de varsta lor.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit