Un tata simte ca se afla mereu intr-o lupta pentru putere cu fiul sau in varsta de 4 ani. El crede ca, la finalul oricarei situatii conflictuale, se trage linia si fiecare dintre parti stie „care pe care” domina si invinge.

O mamica este convinsa ca fetita ei de 3 ani si cateva luni nu se va incalta singura dimineata, desi stie ca poate. Cu toate acestea, in fiecare dimineata se creeaza situatii tensionate pe aceasta tema, in care, presata de timp, mama ii cere fetitei sa se incalte, fetita refuza si, pana la urma, este incaltata cu forta si „luata pe sus” la gradinita.

O alta mamica, ce are un baietel de aproape 5 ani, il vede pe fiul ei ca fiind fricos. Mama are o teama reala ca baiatul ei sa nu fie un barbat fricos si reactioneaza la orice situatie care s-ar putea traduce drept o manifestare a fricii copilului.

„Asta e ultimul avertisment!”. 5 motive pentru care copilul nu asculta din prima

„Oare sunt un parinte bun? Am facut bine?” Daca si tu te mai intrebi asta uneori, atunci afla raspunsul

Aceste convingeri ale celor 3 parinti care au participat saptamana trecuta la un workshop le influenteaza realmente relatia cu copiii lor. Parintii participanti au fost rugati sa spuna care sunt convingerile negative care le influenteaza relatia cu copiii.

De ce sunt atat de importante convingerile pe care le avem despre copii si relatia cu ei? Unii parinti ar putea spune „Ce conteaza ce cred despre copil, atata timp cat imi pot schimba comportamentul, pot aplica noi tehnici, pot sa am mai multa rabdare si situatia se va imbunatati”.

In realitate, comportamentele pe care ne bazam in mod constient atunci cand dorim sa facem o schimbare sunt, de fapt, o consecinta a convingerilor, a credintelor noastre. Altfel spus, de exemplu, nu vei putea aplica principiile parentingului neconditionat daca esti de parere ca cel mic trebuie pedepsit atunci cand face ceva ce consideri ca fiind gresit. Sau, vei aplica acele principii, insa fortat, fara autenticitate si, cel mai probabil, pentru o perioada scurta de timp.

10 alternative eficiente la pedepse

„Nu mai rezist!” De unde luam rabdarea de care avem nevoie cu copiii

Comportamentele si actiunile noastre, ceea ce facem si ce le spunem copiilor nostri au in spate convingerile si credintele pe care le avem despre ei. Avem aceste credinte deoarece le-am vazut la alte persoane, poate chiar la parintii, bunicii si educatorii nostri, le-am invatat de la alte persoane, din carti etc. Cert este ca ele ne determina comportamentul cu copiii, iar acel comportament are anumite rezultate pe care le vedem in comportamentul copiilor.

Pe scurt, acesta este lantul slabiciunilor, pe care putem, in mod constient, sa-l transformam intr-un lant al puterii si al iubirii in relatia cu copilul: CREDINTELE noastre ne determina sa avem anumite COMPORTAMENTE care ne aduc anumite REZULTATE in comportamentul copilului.

Afla, pe pagina urmatoare a articolului, cum poti inlocui convingerea negativa cu una pozitiva, care sa te ajute in relatia cu copilul. 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by Seva