75% dintre bauturile racoritoare fara zahar analizate de specialistii Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) in luna decembrie contin benzoat de sodiu, conservant sintetic care poate produce reactii alergice, hiperactivitate si lipsa de concentrare la copii (ADHD), se arata intr-un studiu realizat de APC Romania.

Studiul Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a cuprins 28 de sortimente de bauturi racoritoare fara zahar. 93% dintre produsele analizate sunt carbogazoase, fapt ce arata obiceiul de consum al romanilor, orientat spre bauturi nealcoolice acidulate.

Glicerina, arome artificiale si zahar in exces. Cerealele pentru micul dejun, o bomba alimentara pentru copii

Greseli pe care parintii le fac zilnic si solutii concrete pentru a le evita

Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica, un consumator roman consuma, in medie pe an, 150 litri de bauturi racoritoare.

Ce contin bauturile racoritoare dietetice

Ingredientele regasite in compozitia bauturilor racoritoare fara zahar/dietetice analizate sunt: apa, apa carbogazoasa, dioxid de carbon, suc de struguri (0,1%), suc de mere (0,1%) – intr-o sticla de 2 l de suc se regasesc 2 ml suc de mere, suc natural de fructe: capsuni, zmeura, coacaze negre, afine, visine in proportii variabile (0,1%), maltodextrina, concentrat de morcovi cu rol de colorare, extracte cu rol de colorare din hibiscus si morcov, arome naturale de lamaie si lime, aroma naturala de portocale si alte arome, cafeina, arome, suc de portocale, antioxidanti (acid ascorbic), acidifianti (acid citric, acid fosforic, citrati de sodiu), indulcitori (aspartam, acesulfam de potasiu, ciclamat de sodiu, zaharine), coloranti (caramel cu sulfit de amoniu, albastru patent V, albastru briliant FCF, brunt HT, azorubina, rosu ponceau, cosenila, caroteni, beta- apo-8-carotenal, antocianine), conservanti (benzoat de sodiu, sorbat de potasiu), corectori de aciditate (citrati de sodiu), stabilizatori (guma arabica, guma de ester, guma de guar, esterii colofoniului cu glicerolul, esteri glicerici ai rasinilor din lemn).

In Romania, 42% dintre adolescenti au consumat alcool cel putin o data. Dar copilul tau?

Ciocolata la copii: Cand si cat le dam, cum alegem ciocolata de calitate

Cele mai periculoase componente

Absolut toate produsele analizate contin indulcitori sintetici (aspartam, zaharine, acesulfam de potasiu, ciclamat de sodiu), majoritatea cate 3-4 tipuri de indulcitori.

Indulcitorii sintetici au o putere de indulcire care poate ajunge sa fie de pana la de 200 de ori mai mare decat zaharul. Acestia pot declansa numeroase boli precum Alzheimer, Parkinson, Basedow-Graves, epilepsie, scleroza multipla, diabet si depresie.

De asemenea, 82% dintre produsele analizate contin acid citric. Acesta este un compus organic, cristalin, incolor, care apartine clasei de acizi carboxidici si este folosit ca acidifiant, se arata in studiul APC Romania. Poate provoca dureri abdominale si ataca smaltul dintilor. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor. Insa nici persoanele cu afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree nu trebuie sa consume alimente ce contin acid citric.

Copilul te minte mereu? 7 moduri de a-l învăța să fie sincer

Copilul te manipuleaza? Afla solutia care nu da gres

75% dintre produsele analizate contin benzoat de sodiu, conservant sintetic care, in reactie cu acidul ascorbic, genereaza benzen, substanta toxica cancerigena. In urma unui studiu realizat pe 200 de sortimente de sucuri de catre FDA (Federal Trade Commission – USA) in anul 2005, la 10 dintre acestea s-a identificat un continut de benzen cuprins intre 7 si 89 ppm (parti per milion), limita maxima admisa in apa potabila fiind de 5 ppm. In urma acestei constatari, marii procesatori de sucuri din SUA au decis sa nu mai foloseasca acest conservant. Benzoatul de sodiu poate produce reactii alergice, hiperactivitate si lipsa de concentrare la copii (ADHD). 35% din produsele analizate contin in acelasi timp acid ascorbic si benzoat de sodiu.

50% dintre produsele analizate contin coloranti sintetici (caramel cu sulfit de amoniu, albastru patent V, albastru briliant FCF, brunt HT, azorubina, rosu ponceau). Colorantii sintetici pot provoca reactii alergice, modificari cromozomiale, tulburari de respiratie, dermatite si au potential cancerigen.