Cele mai tensionate momente in relatia dintre parinti si copii apar, de cele mai multe ori, in timpul activitatilor de rutina, cum ar fi spalatul pe dinti, ora de culcare, iesirea din casa, la masa etc. Atunci cand copilul refuza, de exemplu, sa se spele pe dinti sau sa se imbrace dupa baita, majoritatea parintilor isi pierd rabdarea si situatia devine tensionata.

De fapt, cu putina rabdare, disponibilitate de a incerca ceva nou si cu cateva solutii concrete pregatite, poti depasi foarte bine acele momente delicate, transformandu-le in momente amuzante cu ajutorul unor mici glume. Pentru asta, trebuie sa spui cateva cuvinte cu expresie a fetei amuzata si nedumerita.

„Asta e ultimul avertisment!”. 5 motive pentru care copilul nu asculta din prima

14 sfaturi cum sa cresti un copil fericit

Iata cele 22 de fraze care te vor ajuta sa gestionezi eficient situatiile in care copilul refuza sa faca diverse lucruri necesare.

INAINTE DE CULCARE

1. „E ora de culcare! Vei merge in pat in brate, de-a busilea sau cu spatele? Tu alegi!”

2. „E timpul sa ne spalam pe… ochi!” (fa cu periuta de dinti miscarile spalatului pe dinti in fata ochilor si asteapta) – „Mama, nu pe ochi!” – „Ah, da, asa este! E timpul sa ne spalam pe.. urechi!” – „Nuuuu!” – „Bine, ma predau. E timpul sa ne spalam pe ce?” – „Pe dinti!”

„De cate ori sa-ti spun?!” 10 cauze de ce nu ne asculta copiii

De ce trebuie sa incurajam copilul sa nu fie cuminte

3. „Cum se imbraca pijamaua? Probabil ca asa e bine…” si incepi sa ii imbraci manecile pe picioare. Copilul iti va arata cu drag cum trebuie imbracata pijamaua.

4. „Te-ai balacit destul in cada! Tu esti o racheta (ridica-l pe copil in sus din cada, facand un sunet caracteristic rachetei) sau un submarin (ridica o mana a copilului in sus si ridica-l lent, scotand un sunet specific)”

5. „Cine te ajuta sa te speli pe dinti: mama sau fratele tau/tatal?” – ofera-i o alternativa.

SIGURANTA

6. „Degetele sus!”, inlocuind „Nu fa …”, „Nu e voie…”, „Atentie!” etc. Arata-i cum sa faca acel lucru fara sa-si prinda degetele.

3 cuvinte care opresc instant un copil care nu asculta

„11 lucruri pe care as vrea ca toti parintii sa le stie”. Sfaturi de viata de la un pediatru celebru

7. „Mergem mai incet!”, in loc de „Nu mai alerga”, „Inceteaza sa alergi in casa!”, „Stai locului!” etc. Poti insoti aceasta propozitie cu miscari exagerat de lente pe care sa le faci.

8. „In casa noastra se arunca doar cu pompoane, nu cu carti/jucarii etc.”

Vezi, pe  pagina 2 a articolului, alte 14 fraze „fermecate” care te vor ajuta sa gestionezi mai usor situatiile tensionate legate de mese, mentinerea ordinii, mersul la olita, iesirile din casa si momentele cand este marait. 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit