Orice tata, oricat de mare si de puternic ar fi, se teme atunci cand vine vorba despre relatia cu copilul sau. La inceput, proaspatul tatic se teme de mica faptura plapanda pe care o tine lejer pe antebratul sau. Lipsit de experienta, fara sa mai fi tinut in brate un nou-nascut, temator cu privire la simplul schimbat de un scutec, neajutorat la baita de seara, lipsit de intimitatea cu partenera sa, obosit, temator sa nu-l bata prea tare pe spate, atunci cand trebuie sa-l ajute pe bebe sa eructeze, rolul tatalui nu este mai putin complicat decat cel al mamei.

Apoi, pe masura ce creste, tatal se teme sa nu greseasca in educatia si cresterea copilului sau. Este perfect normal!

Cand se ataseaza taticul de copil

Trebuie sa tinem cont de un mic decalaj emotional. Mama are un “avantaj” in relatia cu copilul: perioada sarcinii. Miscarile din burtica, sughitul bebelusului, pe care doar ea le-a simtit. Toate mamicile vorbesc cu bebelusii pe care-i poarta. Si poate ca doar unele mamici le vorbesc cu voce tare.

Insa, toate le vorbesc in gand, le transmit iubirea, grija, rugamintea de a sta cuminti in burtica pana la termen. Mama isi iubeste copilul inca din momentul in care vede cele doua liniute pe testul de sarcina, inca dinainte de prima bataie a inimii, de prima poza de la ecograf.

Si taticii se schimba in momentul in care afla de sarcina. Si, chiar daca se schimba in cele 9 luni, adevarata dragoste pentru copilul sau incepe din momentul in care il vede pentru prima oara, il simte in brate.

Ce simte un nou tatic

Da, nu tatal este cel care trece prin sarcina, insa, si pentru el lucrurile sunt la fel de noi. Si el face schimbari: se adapteaza noului membru al familiei, isi pierde la inceput aproape toata intimitatea pe care o avea cu partenera lui, iar apoi – cu toata iubirea pentru cel mic – va dori sa o recastige, este pus in fata unor situatii murdare si urat mirositoare, stres si oboseala, precum si teama de a nu gresi cu ceva: acum, cu nou-nascutul, mai tarziu cu adolescentul.

Iata 10 sfaturi care sa te ajute sa fii cel mai bun tata

1. Sa fii cat mai implicat, de la inceput.

Daca faci acest lucru, toate vor decurge natural pana cand copilul merge la facultate. Cum te poate ajuta schimbatul unui scutec in relatia cu copilul? Acum poate fi doar un schimbat de scutec sau de hainute, o baita de 5 minute sau un biberon, dar asta inseamna implicare in viata copilului tau! Iti exersezi abilitatile si dexteritatea, nu te vei mai simti temator, vei avea incredere in tine, ca parinte.

Pe masura ce copilul creste, dezvolti o relatie cu el, vei comunica usor, vei avea “exercitiul” rutinei care iti va permite sa faci orice cu fetita sau baiatul tau. O iesire in parc, doar voi doi, nu va fi un eveniment de familie. Mama nu va trebui sa-ti faca un training intensiv.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit