Parintii discuta mult despre ce pedepse le aplica celor mici atunci cand acestia mint, fura sau lovesc pe cineva. Desigur, trebuie sa stim cum am putea proceda intr-o asemenea situatie, insa este mai important sa stim sa ne comportam frumos si corect cu copilul „pe timp de pace”, adica in viata de zi de zi.

De fapt, incercarea noastra de a-i educa pare sa fie o simpla iluzie, cu toate preceptele, cartile si exemplele pe care incercam sa le urmam. Toate acestea se dovedesc, pana la urma, inutile si artificiale. Asta deoarece, in definitiv, ceea ce conteaza cu adevarat este propriul nostru comportament si comportamentul persoanelor apropiate care il influenteaza pe copil.

Cele mai frecvente 10 greseli de educatie a baietilor

Inainte sa-ti educi copiii, educa-te pe tine

Copilul nu reactioneaza aproape niciodata la reguli. Ceea ce face el este sa copieze comportamentul parintilor si al celor din jurul lui, cu tot ceea ce implica acesta. Daca parintii se spala regulat pe dinti, se spala pe maini cand vin de afara si inainte de masa, copilul va fi si el atent cu curatenia. Daca parintilor le place sa citeasca si cumpara carti, si copilul va indragi lectura. La fel, daca parintii sunt atenti cu parintii lor, le dau telefon, ii viziteaza, si copilul va avea un comportament respectuos fata de voi, cand va pleca de acasa.

Singura metoda de educatie cu adevarat eficienta este educatia prin propriul exemplu!

Este si cea mai reala, adevarata si armonioasa educatie. Copilul merge alaturi de parinti si ii vede cum acestia fac alegeri, iau decizii, se supara, rad, zambesc, au sau nu rabdare, iarta, uita raul sau au momente cand le este lene sau nu au chef. Copilul, care merge alaturi de parinti, invata si el sa reactioneze la ce se intampla in acelasi fel. Si asta se intampla nu pentru ca cineva l-ar fi invatat sa reactioneze asa, ci pentru ca a vazut aceste lucruri, pentru ca acest model de comportament i-a fost transmis dincolo de cuvinte.

6 secrete sa-i ajutam pe copii sa fie responsabili fara sa se simta vinovati

Cele mai importante 5 reguli de care orice copil are nevoie

Un baietel care imparte bomboanele colegilor de la gradinita fara sa-si faca griji cate o sa-i mai ramana lui la final se comporta astfel pentru ca mama si tatal lui sunt darnici cu persoanele care le vin in vizita, ii servesc cu ce au mai bun in casa, comunica cu ei si au grija de oaspeti. Pentru un asemenea copil grija fata de celalalt este ceva natural, pentru ca vede zilnic acest lucru in familie.

In schimb, imaginati-va situatia in care copilul cere o bomboana, iar mama ii spune „Destul!”, sau „Mama, cumpara-mi te rog o inghetata!” – „Nu am bani!”, „Mami, da-mi te rog sa vad si eu” – „Nu atinge ca o sa strici!”. Nu este greu sa ne imaginam ca acest baietel nu va da jucariile sale altor copii, va fi dur si categoric cu cei din jur. El va duce cu el aceasta atitudine si dupa terminarea gradinitei si a scolii.

Citeste pe pagina urmatoare ce sa facem ca sa-i educam corect pe copii.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit