Temperamentul reprezinta modul in care copilul reactioneaza in fata diferitelor situatii, modul cum se comporta cu parintii si cu alte persoane, modul in care se adapteaza si raspunde solicitarilor la care este supus.  Foarte important de retinut este faptul ca temperamentul copilului nu poate fi schimbat fundamental, putem doar sa ii ajutam si sa ii ghidam pe copii catre anumite comportamente pozitive.

Inca de la nastere ne putem da seama de temperamentul copilului si nu are legatura cu mediul in care acesta traieste. Fiecare copil este diferit, iar tipul de temperament este cel care face diferentele intre copii. Acesta tinde sa fie stabil pe durata vietii, iar parintii nu il pot schimba. Iar din neconcordanta dintre temperamentul copilului si asteptarile parintilor apar conflictele, precum si comportamentele nepotrivite ale copilului.

Copilul e stresat? Reteta din 7 puncte care il va readuce in echilibru

Crizele de plans la copii. Cele mai bune tehnici pentru parintii cu copii incapatanati

Conform cercetatorilor, majoritatea copiilor se incadreaza intr-una din urmatoarele trei categorii de temperament:

  • Copiii flexibili – acestia nu se supara cu usurinta, respecta programul de masa si obiceiurile de somn, se adapteaza cu usurinta.
  • Copiii activi si dificili – sunt agitati, nu reactioneaza bine la schimbari, sunt tematori, nu mananca regulat, nu au obiceiuri stabile de somn.
  • Copiii cu nevoie ridicata de adaptare – sunt retrasi si mai pesimisti.

Daca intelegem temperamentul copilului, putem adopta mai usor strategia de comportare si de educare. Este nevoie sa constientizam ca anumite trasaturi ale copilului sunt innascute, iar noi nu putem decat sa ii ajutam sa obtina rezultate pozitive din punct de vedere social, emotional, prin oferirea iubirii neconditionate, a sprijinului nostru, prin stabilirea de limite, atunci cand este cazul, si prin modul constant de a raspunde in fata nevoilor copilului.

12 tehnici prin care sa pui bazele unei inteligente emotionale solide la copii

Criza varstei de 7 ani. 8 sfaturi pentru a o trece mai usor

De exemplu, un copil cu un temperament mai dificil poate avea mai tarziu probleme comportamentale si sociale, insa riscul este redus daca parintii sunt mai receptivi, mai sensibili la nevoile lui. Daca un copil este mai anxios si mai retras intr-o situatie noua, este indicat sa il incurajam si sa nu il protejam in exces. Daca avem de-a face cu un copil netemator, care isi asuma prea multe riscuri, putem sa stabilim cu blandete si calm anumite reguli si limite ferme.

Atunci cand se confrunta cu comportamente mai dificile parintii ar trebui sa abordeze situatia intr-un mod mai sensibil si nu prin impunere si forta, scopul fiind acela de a ajuta copilul sa faca fata emotiilor.

Intelegand aceste diferente putem sa prevenim anumite comportamente, putem sa anticipam problemele si sa evitam frustrarea, atat a noastra, cat si a copiilor nostri.

Sa retinem si sa intelegem faptul ca nu putem schimba trasaturile temperamentale ale copiilor, iar modul in care reactionam in fata comportamentelor mai dificile poate fie sa genereze conflicte, fie sa duca la insusirea de comportamente sociale si emotionale pozitive.

Cum masuram succesul copiilor? Nu doar IQ-ul conteaza, ci si alti indicatori pana acum ignorati

Copilul este agresiv, lovește, mușcă sau trage de păr? Iată ce trebuie să faci!

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit