Saptamana trecuta, o mamica ne-a scris un email in care a descris exact prin ce trece cu baietelul ei de aproape doi ani si jumatate:
„Cred ca relatia noastra are de suferit cand incep sa-mi pierd rabdarea. Baietelul meu de 2 ani si 5 luni este un pusti istet si intelept (daca pot spune asta despre un copil de varsta lui) si reactioneaza pozitiv si colaboreaza foarte bine cand ii vorbesti pe tonuri joase, cu rabdare si explicandu-i orice. Ei bine, sunt momente destul de dese cand vin obosita de la serviciu, iar el e infometat sau obosit si incepe sa se alinte sau sa devina agresiv. In acele momente nu mai am rabdare sa-i explic de 10 ori si incep sa ridic tonul, el incepe sa ma loveasca. Daca ma loveste, fiind obosita, il bruschez sau il lovesc la fund. Incepe sa planga, se lipeste de piciorul meu si cere dragoste in semn de impacare. Mi se frange inima, insa nu pot sa-l iau in brate sa-l linistesc dupa ce s-a purtat urat si il las singur sa se linisteasca in timp ce ii pregatesc cina sau imi termin treaba pentru a putea sta cu el. Ala e momentul in care cred ca il pierd si crede ca sunt rea sau impotriva lui.
De unde sa fac rost de rabdare si cum sa depasesc momentele astea fara sa ne mai certam?”
De unde sa fac rost de rabdare? si Cum sa depasesc aceste momente dificile? sunt doua intrebari care ne chinuie, pe unele dintre noi, zilnic sau aproape zilnic.
„Nu mai rezist!” De unde luam rabdarea de care avem nevoie cu copiii
Transforma situatiile tensionate cu copilul in glume. 22 de fraze fermecate
Vestea buna este ca exista si raspunsuri la aceste intrebari. Iar simplul fapt ca esti in cautarea unor solutii si a unor raspunsuri reprezinta garantia ca le vei obtine, mai devreme sau mai tarziu. Cine stie, poate chiar din acest articol
Impartasesc si cu tine, in acest articol, cateva idei care te vor ajuta sa fii mai calma si sa ai mai multa rabdare pentru a gestiona situatiile tensionate care apar in relatia cu copilul tau, mai ales daca acesta este mic, pana in 4-5 ani.
Exprimarea emotiilor copilului e un lucru bun, chiar daca nu-ti place modul in care se manifesta
Pana la varsta de 5-6 ani, copilul abia incepe sa invete sa-si inteleaga si sa-si exprime emotiile. De obicei, alege modul brut de manifestare a emotiilor, adica tipa, musca sau loveste. Si este foarte bine ca isi manifesta emotiile de suparare si furie! Asta deoarece, daca nu si le-ar manifesta, ar insemna ca si le reprima si ca aduna in ei suparare si furie care, ulterior, se pot transforma in boli fizice (somatizare) sau in comportamente nedorite in societate (copiii care bat alti copii si care nu se pot integra in colectiv sunt cei care au probleme emotionale si nu au un cadru emotional sigur acasa).
Deci, desi suna paradoxal, bucura-te cand copilul tau isi exprima, isi exteriorizeaza emotiile, chiar daca asta inseamna sa te loveasca sau sa te muste.
Din secretele unei mame cu multi copii: 7 trucuri cum sa-ti pastrezi rabdarea in situatii limita
„Nu poti face nimic cu un copil a carui inima nu-ti apartine”. De ce e mai important sa fim aproape de copil decat sa-l crestem independent
Esti un model pentru copil in ceea ce priveste gestionarea si exprimarea emotiilor
Un parinte are o varsta mai mare si o experienta de viata cu mult mai bogata comparativ cu copil. Cu toate acestea, pe multi dintre parinti nimic nu pare sa-i ajute sa-si gestioneze emotiile negative astfel incat sa reuseasca sa fie mereu calmi si empatici cu copiii lor.
Altfel spus, iti doresti si te astepti ca cel mic sa-si controleze emotia de furie, in conditiile in care nici tu, care dispui de mult mai multe resurse decat el, nu reusesti sa faci asta.
Acum nu trebuie decat sa observi ca modul tau de a te comporta si de a reactiona in momentele de furie este exemplul pe care i-l oferi copilului. El nici nu stie sa citeasca, nici nu poate intreba un prieten, chiar nu are resurse sa rezolve singur aceasta problema. Te ia pe tine drept model. Nu uita acest lucru.
Cand tipi la copil si il lovesti, il inveti ca este in regula sa tipe si sa loveasca pe ceilalti
Atunci cand copilul loveste sau musca (baietelul meu a avut o perioada cand ma musca atunci cand era foarte suparat), iar parintele il loveste / musca inapoi, „ca sa vada ca doare si sa nu mai faca”, de fapt obtine efectul invers: valideaza comportamentul copilului.
Ce vede, de fapt, copilul? Eu am muscat/lovit, si mama/tata musca sau loveste, deci e in regula sa fac asta. Degeaba ii citim lectii de morala, cand actiunile arata asemenea gesturi. Copilul ne copiaza actiunile si manifestarile mai degraba decat sa asculte cuvintele pe care i le spunem. Deci, atunci cand tipi la copil, cand il bruschezi sau cand il dai o palma la fund, nu faci decat sa il inveti ca este in regula sa se comporte asa si sa-i incurajezi acest comportament. Asuma-ti din start acest lucru.
Cum sa-ti educi copilul cu calm si rabdare. 36 de idei care sa te ajute acum
Vrei un copil cu un caracter puternic? AFLA 4 tehnici simple, dar foarte utile
Copilul nu va rezolva problema. Tu esti adultul
Nu este pentru prima data cand iti dai seama cat este de greu uneori sa-ti gestionezi aceste emotii negative. Si ai o varsta si destula experienta de viata. Chiar te astepti ca un copil sa faca primul pas ca sa rezolve problema? Vestea proasta este ca cel mic nu prea are cum sa rezolve singur problema, chiar daca si-ar dori foarte mult, deoarece nu are resursele necesare.
In schimb, tu poti face o alegere constienta. Poti alege sa fii tu adultul din relatia voastra si sa-ti asumi responsabilitatea. Copilul nu o va face oricat de mult ai astepta.
Ai facut ce ai stiut mai bine. Esti un parinte bun
Stii exact cum se deruleaza situatiile tensionate cu copilul, pentru ca se repeta. Si, totusi, alegi sa te enervezi de fiecare data. Si asta, probabil, pentru ca ai anumite asteptari de la copil si il si judeci pentru faptul ca s-a purtat urat. Si este foarte bine. Ai facut pana acum cel mai bun lucru pe care ai stiut sa-l faci cu resursele pe care le aveai si cu acea perspectiva.
Acum, poti trage linie si poti schimba ceva, pentru ca ai o intelegere mai complexa a situatiei.
Vrei sa ai mai multa rabdare cu copilul? 8 sfaturi rapide sa fii o mama zen
Vrei sa ai un copil mai destept? 14 lucruri pe care le poti aplica de astazi
Acceptarea realitatii
Poti alege, de asemenea, sa fii constienta ca tu esti cea care trebuie sa-l invete pe copil cum sa-si gestioneze emotiile. Adica, scopul atunci cand simte furie nu este sa nu se manifeste deloc, ci sa se manifeste intr-un mod acceptabil, care nu raneste pe altcineva. Daca tu nu ii vei arata, nu va sti cum sa se comporte. Eventual, la un moment dat, pentru a nu pierde iubirea ta, isi va reprima aceste emotii.
Dezbate Subiectul
Fii primul care ne scrie un comentariu la acest articol