Chiar daca unii copii par sa semene si sa se comporte ca mamele lor, un studiu recent arata ca genele tatalui sunt intotdeauna mai dominante decat cele ale mamei.

Universitatea din Carolina de Nord a publicat, in luna martie a acestui an, rezultatele unui studiu care arata ca, desi mostenim un numar egal de mutatii genetice de la parintii nostri, acele mutatii care ne fac sa fim cine suntem, si nu o alta persoana, folosesc de fapt mai mult din ADN-ul mostenit de la tatii nostri, scrie publicatia stiintifica sciencedaily.com.

Studiul a fost realizat pe soareci. Pana la acest studiu, atunci cand cercetatorii descopereau la soareci gena unei anumite boli, ei nu erau preocupati daca gena respectiva a fost mostenita de la mama sau de la tata. Insa, acest studiu arata ca mostenirea unei mutatii are consecinte diferite asupra indivizilor, in functie daca varianta genetica este mostenita de la mama sau de la tata.

„Este o descoperire exceptionala care deschide calea catre un intreg nou domeniu de explorare in genetica umana”, a declarat profesorul de genetica Fernando Pardo-Manuel de Villena, principalul autor al documentului.

„Se stia ca exista 95 de gene care sunt responsabile de efectul parintelui de origine. Acestea se numesc gene intiparite si pot juca diferite rolul in boli, in functie daca au fost mostenite de la tata sau de mama. Acum, am descoperit ca, pe langa acestea, mai sunt cateva mii de alte gene care au acelasi efect”, a mai spus coordonatorul studiului.

A cui viata e mai grea? 14 diferente intre munca tatalui si jobul de mamica

Cum se creeaza legatura dintre bebe si tata

In cadrul cercetarii, s-a observat ca, in aproximativ 60% din cazurile urmarite de utilizare a genelor de catre indivizi, genele tatalui sunt utilizate mai activ decat genele mamei.

Cercetatorii spera ca studiile ii vor ajuta sa descopere modul in care mutatiile se manifesta in bolile complexe precum diabetul, bolile de inima, schizofrenia si obezitatea.

„Stim ca indivizii exprima intr-o mai mare masura variatiile genetice ale tatalui. Si imaginati-va ca un anumit tip de mutatie este rea. Daca este mostenita de la mama, aceasta gena nu se va manifesta atat de mult cum se va manifesta adca este mostenita de la tata. Asadar, aceeasi mutatie rea ar avea consecinte diferite in ceea ce priveste bolile pe care le mostenim de la mama sau de la tata”, a mai spus Fernando Pardo-Manuel de Villena.

 

Sursa foto: Pixabay

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit