Atunci cand ii spui copilului sa faca un lucru pe care tu il consideri util si important, iar cel mic se opune tuturor incercarilor tale, s-ar putea sa ai sentimentul ca te afli in toiul unei adevarate lupte pentru putere. In situatii similare, multi parinti considera ca, daca ar ceda, ar insemna ca au fost infranti si ca, daca l-ar obiga pe copil sa faca ce i se cere, si-ar vedea autoritatea de parinte reconfirmata.

Este o perspectiva periculoasa, in sensul ca aceasta afecteaza relatia dintre parinti si copii pe termen lung, generand probleme in situatii in care solutiile pot fi gasite cu calm si rabdare.

Filosofia Montessori, bazele careia au fost puse de pedagogul italian Maria Montessori, vine cu o abordare pozitiva a disciplinei. Contrar opiniilor unor persoane care sustin ca in cadrul gradinitelor Montessori copilul este lasat sa faca ce vrea nefiind disciplinat, in fapt, mediul Montessori presupune o serie de reguli pe care copilul invata sa le respecte.

20 de sfaturi de la Maria Montessori pe care trebuie sa le stie toti parintii

Cele mai bune 7 sfaturi Montessori care sa te ghideze frumos in educatia copilului tau

Tim Seldin, presedintele Fundatiei Montessori si autor al cartii „Cum sa cresti un copil extraordinar. Metoda Montessori”, afirma ca in fiecare familie trebuie stabilite cateva reguli de baza.

Iata care ar fi regulile fundamentale intr-un camin Montessori:

  • Trateaza pe toata lumea cu respect.
  • Atunci cand folosesti ceva, pune la loc dupa ce ai terminat.
  • Daca spargi sau versi ceva, strange singur.
  • Spune adevarul si nu-ti fie frica sa recunosti cand ai comis o greseala.

La un moment dat, in discursul copilului apare acel „Nu!” sau „Nu, nu vreau!” spuse cu incapatanare. Pentru cei mai multi dintre parinti acesta este inceputul unei lupte pentru putere intre ei si copilul de 2-3 ani, care continua, deseori, pe toata durata copilariei si se accentueaza in adolescenta.

Potrivit specialistului Tim Seldin, luptele pentru putere apar atunci cand parintii si copiii sunt decisi sa faca doar asa cum vor ei si niciuna dintre parti nu este dispusa sa mai lase de la ea. In consecinta, atat parintele, cat si copilul, se simt frustrati si amenintati: parintele are senzatia ca cel mic ii contesta autoritatea, in timp ce copilul se simte lipsit de putere, in incercarea de a-si manifesta autonomia si de a stabili un echilibru de forte in relatia cu parintii.

30 de activitati Montessori pentru copii

Comunicarea cu copilul: 5 lucruri pe care nu trebuie să le spui

Cum iesim din acest cerc vicios care poate dura pana la adolescenta si ne poate afecta pe viata relatia cu copilul?

Presedintele Fundatiei Montessori, Tim Seldin, le propune parintilor cateva strategii eficiente pentru reducerea numarului luptelor pentru putere si al folosirii lui „NU”:

1. Ofera-i copilului posibilitatea de a alege.

De fiecare data cand este posibil, lasa-l pe copil sa opteze pentru una dintre 2 solutii acceptabile pentru tine. De exemplu: „Vrei apa sau suc de rosii la cina?”

2. Invata-l pe copul sa spuna „Nu” intr-un mod politicos.

De multe ori, tensiunile apar nu neaparat din cauza refuzului in sine de a face ceva, ci din cauza modului in care este exprimat acest refuz. Iata cum ar suna un refuz politicos: „Mami, chiar nu vreau sa fac asta acum.”

3. Regula de aur a lui Robert Heinlein legata de viata de familie.

Iata care este aceasta regula pe care o reaminteste Tim Seldin in cartea „Cum sa cresti un copil extraordinar. Metoda Montessori”: „Amabilitatea si politetea sunt mult mai importante intre soti si intre parinti si copii decat fata de straini.”

4. Nu ceda pur si simplu.

Cauta modalitati prin care poti bate in retragere in mod elegant. De multe ori, daca faci compromisuri, ambele parti, tu si copilul, puteti primi ce va doriti, cel putin partial.

Carti Montessori pe care trebuie sa le citesti. Pe care o consideri cea mai buna?

Ce spune un educator Montessori despre educatia Waldorf

5. Ofera-i copilului mai multa independenta si responsabilitate.

Luptele pentru putere pot fi minimizate daca ii oferi copilului un grad suficient de independenta si de responsabilitate. Asta il va face pe copil sa se simta puternic si matur. In felul acesta, dorinta copilului de afirmare va fi satisfacuta si el nu va mai simti acea nevoie puternica de a te contrazice si de a te refuza.

6. Pastreaza „nu”-urile pentru situatiile cu adevarat importante.

Recomandarea de baza este sa reduci numarul de „nu”-uri pe care i le spui copilului. Pana la urma, comportamentul tau este un exemplu pentru cel mic. In loc sa-i spui „Nu fa asta”, ii poti sugera ce anume ar putea face in schimb.

Totusi, sunt situatii cu adevarat importante, cum ar fi activitatile care ar putea dauna realmente copilului sau altora ori care pot provoca pagube importante. Pentru ca cel mic sa perceapa „nu”-ul tau drept important, e nevoie sa-l folosesti cat mai rar si doar in situatiile de acest gen.

Urmand aceste sfaturi ale lui Tim Seldin, expert in metoda Montessori, te asiguri ca intre tine si copil va exista o comunicare respectuoasa si ca, atunci cand vei spune „nu”, chiar va insemna „nu” si pentru copil.

De asemenea, in acest fel, copilul dobandeste o mai mare autonomie. Facand alegeri, cel mic are prilejul sa isi asume responsabilitatea pentru aceste alegeri, ceea ce nu se intampla atunci cand tu faci alegeri pentru el. Din aceste motive, sugestiile de mai sus iti pot imbunatati vizibil relatia cu copilul chiar incepand cu momentul in care incepi sa le aplici.

Si primul pas in aceasta directie ar fi sa reduci numarul de „nu”-uri pe care le spui copilului, observandu-te constant. Daca faci deja acest lucru, adica daca apelezi la „nu” doar in situatii extreme, urmatorul pas este sa ii oferi copilului mai multa independenta si responsabilitate, inclusiv implicandu-l mai mult in alegerile care il privesc. Sunt pasi simpli, dar care vor aduce schimbari importante in relatia cu copilul.

Daca iti doresti sa afli mai multe sugestii si solutii de la Tim Seldin, poti cumpara cartea „Cum sa cresti un copil extraordinar. Metoda Montessori”, dand click pe poza cartii:

 

Cum sa cresti un copil extraordinar. Metoda Montessori - Tim Seldin

 

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit