Mii de parinti si ONG-uri din intreaga tara au semnat o scrisoare deschisa adresata premierului, ministrului Educatiei si factorilor de decizie din Senat si Camera Deputatilor prin care cer sa fie adoptate urgent masuri legale prin care sa fie stopat asa-numitul „fenomen Braila”, care este considerat un tip grav de excluziune practicat in scolile din Romania.

In scrisoarea deschisa intocmita de asociatia non-guvernamentala pentru educatie si justitie sociala Human Catalyst, este prezentat pe larg un fenomen care a cuprins scoala romaneasca si care se manifesta mai ales in judetul Braila. Astfel, elevilor cu rezultate slabe la invatatura li se interzice inscrierea in prima sesiune a examenelor de Evaluare Nationala si Bacalaureat.

Pe baza unor date statistice adunate intr-un studiu, Human Catalyst sustine ca, in majoritatea scolilor, elevilor cu rezultate slabe la invatatura le este interzis sa se inscrie la Evaluarea Nationala si Bacalaureat, pentru „a nu trage in jos” media scolii respective si nici pe cea a judetului.

Denumita „fenomenul Braila”, aceasta practica este confirmata si de alte cateva zeci de ONG-uri din domeniul educatiei, printre care Grupul de Initiativa Civica „Parintii cer schimbarea” si Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania. Acestea doresc ca problema sa fie adusa public in atentia autoritatilor statului.

Ajuta-ti copilul sa ia note mai bune la examene. 10 sfaturi care fac diferenta de la Mioara Iacob, Lexis Scoli de Limbi Straine

Vin examenele scolare! 7 solutii cum il poti ajuta pe copil sa le treaca mai usor

„Conform acestei cercetari, exista dovezi ca nota medie la Evaluarea Nationala este ridicata artificial de o prezenta redusa a elevilor de clasa a VIII-a la testari, ca urmare a unei „selectii” impuse la nivel de clasa, management al scolii sau inspectorat scolar. Cel mai reprezentativ exemplu in acest sens este ilustrat in cazul unitatilor de invatamant din judetul Braila. Desi, aici, in 2016-2017 nota medie la evaluarea nationala a fost a doua cea mai mare din tara (7,29), dupa municipiul Bucuresti (7,35), ponderea elevilor din clasa a VIII-a care nu au sustinut Evaluarea Nationala a fost cea mai crescuta din Romania (36,5%), mai mult cu 3% fata de anul scolar anterior. Conform marturiilor existente, aceasta situatie rezulta in urma unei practici abuzive la nivel de sistem educational, prin care elevilor considerati slabi le este interzisa inscrierea la Evaluarea Nationala pentru a nu ‘trage in jos’ media pe scoala / judet”, se arata in scrisoarea deschisa, citata de agentia de presa Agerpres.

Reprezentantii ONG-ului spun ca „fenomenul Braila” este practicat inclusiv la ciclul liceal, in cazul examenului de Bacalaureat. Astfel, ei cer sanctionarea cadrelor didactice, directorilor sau inspectorilor scolari care „impiedica accesul absolventilor la participarea la evaluari si pun presiune pe unii elevi, in mod profund abuziv, pentru a crea o imagine favorabila falsa a scolii sau a judetului si a promova o performanta fabricata prin astfel de mijloace”.

Judetul Braila s-a clasat in anul 2017, inainte de contestatii, la examenul de Evaluare Nationala, pentru al cincilea an consecutiv, pe primul loc la nivel national, cu o promovabilitate de peste 92%. Aproape jumatate dintre absolventi au obtinut medii intre 8 si 10.

Dintre cei peste 2.800 de elevi inscrisi la inceputul anului scolar 2017, aproximativ 1.000 nu au participat la Evaluarea Nationala.

Scrisoarea deschisa este semnata de 14.000 de parinti care fac parte din Grupul de Initiativa Civica „Parintii cer schimbarea”, de Grupul de Initiativa Civica „Geeks for Democracy”, care numara 12.000 de membri, de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania, ANOSR – 98 de organizatii studentesti din 17 centre universitare din Romania, Grupul de Initiativa al Tinerilor „Activisti pentru Echitate”, Uniunea Civica a Tinerilor Romi din Romania si multe alte ONG-uri din intreaga tara.

Sahul la copii. De la ce varsta pot invata copiii sa joace sah?

Cum sa iubesti neconditionat copilul atunci cand te supara

Sursa foto: Pixabay

 

produse bebe
carti copii

CARTI DE PARENTING

CARTI copii

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit