Joi seara, noi, Ana Batca si Ana Zidarescu, am participat la un seminar de parenting aproape gratuit, un eveniment frumos organizat de trainerul de parenting Adriana Mitu, in urma caruia doua familii nevoiase vor avea alimente si rechizite scolare pentru multe luni de acum incolo.

La eveniment a vorbit si Alexandru Bordea, fondatorul proiectului InfoSpeed, care a adus cel mai fain argument pe care l-am auzit pana acum la orice afirmatie a copilului scolar referitoare la inutilitatea scolii.

„Nu vreau sa merg la scoala!” Cum afli adevarata cauza si cum motivezi copilul

16 moduri simple prin care sa-i arati copilului ca il iubesti

Pe de o parte, avem un hatis de gadgeturi, ecrane si jocuri video care-i fura privirea. Pe de alta parte, nici profesorii, multi dintre ei dezinteresati si prost platiti, nu-si dau silinta sa prezinte materia intr-un mod care sa-l pasioneze pe copil.

In consecinta, multi dintre parinti ii aud pe copiii lor spunand lucruri precum: „De ce trebuie sa invat istoria? Nu ma intereseaza: toti oamenii aia au murit oricum!”, „De ce as invata la geografie? Daca o sa am nevoie sa merg intr-o alta tara, o sa ma informez atunci”, „De ce ma obliga sa invat formulele astea tampite? Nu voi avea nevoie de asa ceva in viata mea!”

„Nu mai rezist!” De unde luam rabdarea de care avem nevoie cu copiii

Solutia simpla de care avea nevoie un elev pentru a merge la scoala. Mama lui ajunsese la disperare!

Te regasesti in aceasta situatie?

Alexandru Bordea a spus o metafora care reuseste sa „adoarma” criticile copilului la adresa scolii.

Am retinut ideea lui Alexandru Bordea si am adaptat-o astfel incat sa-i dau o tenta in plus de poveste cu talc:

Odata, la magazin a venit o domnisoara/un tanar foarte frumos/oasa, simpatic/a, inteligent/a, s-a plimbat printre rafturi, glumind cu angajatii magazinului pe care i-a cucerit cu buna sa dispozitie, ales ce voia sa-si cumpere si, cand a ajuns la casa… surpriza mare! Nu avea bani! Si, din pacate, nu a putut sa cumpere absolut nimic, desi era o persoana atat de agreabila si chiar si angajatii si-ar fi dorit sa o poata ajuta, insa nu aveau cum.

In acelasi timp, in acelasi magazin, o domnisoara/un tanar nu la fel de dragut/a si de simpatic/a a intrat in magazin, si-a ales de pe rafturi produsele pe care si le-a dorit, a ajuns la casa si le-a cumparat, deoarece avea bani in portofel.

Scoala este ca acei bani. Daca faci eforturi si o termini (in ciuda materiilor grele, temelor multe si profesorilor uneori nesuferiti), este ca si cum ai avea bani: nu ai garantia ca gasesti tot ce iti doresti in magazin, dar ai cu ce sa cumperi, ai posibilitatea de a alege, de a lua ceva sa a ce manca. In schimb, fara bani, adica fara scoala, nu poti cumpara absolut nimic si ai cu mult mai putine sanse decat o persoana care nu este la fel de buna ca tine, dar care a facut un efort si a terminat scoala.

Când copilul își mănâncă unghiile. Cum să-l dezobișnuiești de acest obicei urât

„Asta e ultimul avertisment!”. 5 motive pentru care copilul nu asculta din prima

Ti se pare prea simplu? Asa este, cu o singura conditie: in ce context spui aceasta metafora. Cheia este sa spui aceasta pilda intr-un moment placut sau neutru, fara sa faci alte comentarii dupa ce o spui.

E suficient sa arunci samanta pentru ca ea sa dea roade in mintea copilului.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit