Solutii Practice Pentru Programul De Masa Al Copiilor Mofturosi

0
Legume și prânzul este complet

Crearea unui meniu săptămânal echilibrat și gustos, potrivit pentru întreaga familie, se poate dovedi a fi mai simplă decât pare. Va fi imaginația pagina princiala celor care pregătesc mesele și sezonalitatea să creeze o alimentație variată și echilibrată din când în când

Oricine dorește să pregătească un meniu săptămânal cât mai echilibrat pentru copiii lor se va fi întrebat adesea ce să gătească pentru fiecare masă.

Deși poate părea o întreprindere dificilă, pregătirea unui meniu săptămânal potrivit nu doar pentru copii, ci și pentru restul familiei este, în realitate, mai simplă decât pare.

De fapt obiectivul principal pentru cei care se ocupă de cumpărături și de pregătirea

Meniului săptămânal pentru copii nu ar trebui să fie acela de a petrece timp și energie căutând multe preparate diferite, ci mai degrabă de a crea un meniu împărtășit de fiecare membru al familiei. , inclusiv micuții casei care, în general de la 6 luni în sus, se apropie de primele degustări.

Un meniu echilibrat pentru copii și părinți ar trebui să includă în medie cinci mese pe zi: mic dejun, gustare, prânz, ceai de după-amiază, cină.

De fapt obiectivul principal pentru cei care se ocupă de cumpărături și de pregătirea

Daca copilul se confrunta cu perioada delicata a intarcarii, este probabil ca va inlocui sau va insoti masa cu lapte matern sau lapte formula, mai ales in primul an de viata; în acest caz mesele ar putea fi deci şi mai numeroase.

Acum să ne uităm pe scurt la un exemplu de meniu săptămânal pentru copii care poate fi împărtășit cu restul familiei.

Să începem cu masa care ar trebui să ofere adulților și copiilor energia potrivită pentru a face față zilei. Iată câteva exemple de mic dejun pentru copii de la 6 luni în sus:

Micul dejun clasic. Lapte matern/formulă/creștere/vaccin sau vegetal (în funcție de vârsta copilului și de alegerile nutriționale ale familiei) însoțit de pâine prăjită sau biscuiți cu dulceață sau cremă de fructe uscate. Ca alternativă la lapte, se poate folosi iaurt alb întreg la care se poate adăuga un fruct de sezon, cremă de migdale sau alune tocate mărunt și cereale umflate sau fulgi de ovăz.

Mic dejun alternativ

Clatite, smoothie-uri, un desert de casa sau un mic dejun savuros cu paine si branza ricotta, paine si omleta sau paine cu paté de masline.

Pe lângă micul dejun, gustările nu trebuie uitate în meniul săptămânal echilibrat al copiilor noștri. De fapt, în timp ce adultul poate chiar sări peste ele complet, pentru un copil gustările de la mijlocul dimineții și la mijlocul după-amiezii sunt de o importanță fundamentală.

Mic dejun alternativ

Fructele proaspete, iaurtul, fructele uscate (tocate sau sub forma de creme pentru cei mici) sunt cu siguranta de preferat in timpul saptamanii, fara a uita ca se pot da si biscuiti, batoane sau o felie buna de paine prajita cu ulei și/sau roșii cherry .

Cu ce să hrănești copiii la prânz?

Prânzul este masa principală a zilei copiilor. Poate fi compus sub forma unui singur fel de mâncare sau în mod tradițional, adică felul întâi, felul al doilea și garnitura. Nu există nicio modalitate mai bună decât cealaltă, important este că fiecare masă asigură copilului un aport corect de nutrienți (carbohidrați, proteine, grăsimi și fibre).

Iată două exemple practice pentru a construi un meniu echilibrat pentru copiii de orice vârstă:

Un singur fel de mâncare. Compus din paste/orez/orz/seltă/mămăligă sau alte cereale (cuscous, hrișcă, quinoa etc.), asezonate cu carne sau pește (de trei-patru ori pe săptămână) sau leguminoase (de patru-cinci ori pe săptămână), brânză (de două-trei ori pe săptămână) sau ouă (o dată-de două ori pe săptămână). Ca să dau câteva exemple de preparate tradiționale unice: paste sau mămăligă cu sos de carne sau leguminoase; orez și linte; paste și năut; cuscus de mare. La acestea este bine să adăugați o porție de

Legume și prânzul este complet

La aceasta se poate adauga o felie de paine pentru a insoti legumele sau felul al doilea, sau chiar pentru a fi consumata dupa ce ai mancat un fel de mancare.

Dacă copilul dorește, fructele pot fi incluse și în meniul său echilibrat săptămânal după mesele principale fără probleme.

Pentru a face prânzul variat și echilibrat în cadrul meniului copiilor, este bine să variezi sursa de carbohidrați. Pastele sunt cu siguranță regina meselor noastre și preferata copiilor, dar există multe alte surse de rom care să deseneze.

Legume și prânzul este complet

De exemplu, paste de spelta, sau paste făcute cu făină din cereale străvechi, sau paste integrale (recomandate copiilor de la 2 ani și peste, pentru a nu da o cantitate excesivă de fibre celor mici).

Ca alternativă la paste, este posibil să oferim și cereale, precum spelta și orzul, care sunt gătite exact ca orezul. In timpul sezonului estival sunt de exploatat mult mai mult cuscous-ul, orezul basmati si quinoa, cu care se pregatesc salate cu adevarat gustoase.

Cu toate acestea, dificultatea pentru un părinte care încearcă să echilibreze dieta copilului său este, fără îndoială, includerea proteinelor. Din 14 mese săptămânale (șapte prânzuri și șapte cine) carnea este cu siguranță elementul proteic care trebuie limitat pe cât posibil, spre deosebire de leguminoase, proteine vegetale prin excelență, care pot fi consumate de până la patru-cinci ori pe săptămână. In acest sens, este bine de retinut ca copilul, in cadrul unei alimentatii echilibrate, nu trebuie sa depaseasca cota de proteine. Într-adevăr, astăzi știm că cerințele de proteine ale copiilor sunt considerabil mai mici

Decât se credea anterior

Deci, părinții s-ar putea întreba, ar trebui să cântărim alimentele cu cea mai mare cantitate de proteine (și orice altceva) urmând sfaturile ghidurilor? Absolut nu, dimpotrivă, această procedură s-ar putea dovedi a fi foarte stresantă pentru un părinte care se luptă cu meniul echilibrat al copilului său. Totuși, trebuie să avem în vedere că proteinele sunt componentele mesei care dau o mai mare sațietate, așa că cel mic va avea tendința de a mânca mai puțin.

De asemenea, trebuie amintit că copilul este perfect capabil să-și autoregleze mesele, să înțeleagă când este sătul și când îi este încă foame. Un părinte ar trebui pur și simplu să-și facă griji să varieze propunerea de mâncare, oferind porții adecvate vârstei și creșterii celui mic (de exemplu, va fi bine să eviți să dai o felie întreagă de carne unui copil care are doar 9 luni).

Pentru părintele care are dificultăți în alternarea surselor de proteine, iată un exemplu de săptămână echilibrată în ceea ce privește meniul pentru copil și pentru întreaga familie: