Agentia Federala a Retelelor, autoritate care reglementeaza domeniul telecomunicatiilor din Germania, a interzis vanzarea ceasurilor inteligente, smartwatch, destinate copiilor, descriindu-le ca fiind „dispozitive de spionaj”, scrie BBC.com.

Mai mult decat atat, reprezentantii agentiei le-au cerut parintilor care au achizitionat deja un asemenea gadget sa il distruga.

Nu este pentru prima data cand autoritatile din Germania iau asemenea decizii. Agentia a mai interzis, in trecut, din motive similare, si vanzarea papusii conectate la internet My Friend Cayla.

Un expert a declarat ca decizia Germaniei ar putea reprezenta o schimbare a regulilor jocului pentru dispozitivele conectate la internet destinate copiilor.

„Slab securizate, dispozitivele smart permit frecvent accesul la informatii private. Este un lucru cu adevarat ingrijorator atunci cand vine vorba despre urmarirea copiilor prin GPS-ul ceasurilor, exact acele ceasuri care se presupune ca ar trebui sa-i ajute sa fie in siguranta”, comenteaza Ken Munro, expert in securitate la Pen Test Partners.

Riscurile ascunse ale Smartwatch: ceasurile inteligente pentru copii i-ar putea pune in pericol

Se joaca sau pierde timpul? 10 adevaruri despre joc si importanta acestuia pentru copil

„Exista o lipsa de reglementare socanta in ceea ce priveste „internetului lucrurilor”, care le permite producatorilor indoielnici sa ne vanda produse inteligente periculoase, nesigure. Folosirea reglementarilor privind confidentialitatea pentru a interzice astfel de dispozitive este ceva ce poate schimba regulile jocului, oprind rapiditatea cu care se extind acesti producatori, in timp ce noi avem de pierdut la capitolul siguranta a copiilor nostri”, a mai adaugat expertul citat.

Agentia germana a precizat, intr-o declaratie oficiala, ca a luat deja masuri impotriva mai multor companii care ofera asemenea ceasuri pe internet.

„Prin intermediul unei aplicatii, parintii pot folosi ceasurile copiilor pentru a asculta fara sa fie observati ce se intampla in jurul copilului si acestea trebuie considerate un sistem de transmisiune neautorizat”, a declarat Jochen Homann, presedintele Agentiei Federale a Retelelor.

„Potrivit cercetarii noastre, ceasurile parintilor sunt folosite inclusiv pentru a asculta profesorii in salile de clasa”, a mai spus oficialul citat.

Agentia le-a cerut, de asemenea, scolilor sa „acorde mai multa atentie” smartwatch-urilor in randul elevilor.

Tehnologia care ii ajuta pe elevi. Top 10 aplicatii mobile gratuite si utile

Studiu: Folosirea tehnologiei de catre parinti naste probleme de comportament la copii

Ceasurile inteligente, vandute de numerosi furnizori in Germania, sunt destinate, in general, copiilor cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani. Majoritatea sunt echipate cu un card sim si cu o functie de telefonie limitata, fiind configurate si controlate prin intermediul unei aplicatii.

In luna octombrie, Consiliul Norvegian al Consumatorilor (NCC) a raportat ca unele ceasuri pentru copii, printre care Gator si GPS pentru copii, aveau defecte precum transmiterea si stocarea datelor fara a fi criptate. Asta inseamna ca o persoana straina, folosind tehnici simple de hacking, poate sa urmareasca un copil in timp ce merge sau poate sa faca astfel incat un copil sa para a fi intr-un alt loc decat cel in care se afla in realitate.

 

carti copii

CARTI DE PARENTING

CARTI copii

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit