„Copilul nu ma asculta”. Acesta este un motiv de intristare, de vinovatie si de suparare pentru extrem de multi parinti care, ei insisi, au crescut educati fiind ca este bine, frumos si corect sa fii ascultator.

In ce masura este important ca un copil sa fie ascultator? Depinde ce presupune aceasta ascultare si pana unde merge ea, in interpretarea parintelui.

Desigur, noi, parintii, avem datoria sa-i invatam pe copii lucrurile esentiale de care au nevoie pentru a se descurca in viata, pornind de la regulile sociale, bunele maniere, lucruri legate de alimentatie, igiena, sanatate, regim si pana la cunostinte, principii, valori si credinte.

„De cate ori sa-ti spun?!” 10 cauze de ce nu ne asculta copiii

De ce trebuie să lași copilul să plângă

Si, evident, oricarui parinte i-ar fi cu mult mai usor in acest rol daca cei mici ar indeplini imediat si fara niciun comentariu cerintele sale. In realitate, insa, nu este nici pe departe asa. O simpla cerinta precum spalatul pe maini sau descaltatul cand intra in casa poate degenera intr-o criza de plans a copilului mic. Sau, in cazul adolescentilor, rugamintea de a ajunge acasa la o anumita ora poate trezi revolta copilului care va ajunge cu o ora-doua mai tarziu de ora ceruta de parinte.

In realitate, avem motive reale sa ne relaxam in legatura cu ascultarea copilului. Un copil foarte ascultator ajunge, peste ani de zile, la maturitate, sa fie excesiv de obedient fata de superiorii sai, adunand frustrari si nemultumiri. Iar daca este obligat sa fie foarte ascultator, impotriva firii sale, odata cu varsta adolescentei, simtind cum capata mai multa putere, se poate revolta si poate ajunge sa faca parte din gasti dubioase si din grupuri cu scopuri nu tocmai curate.

In schimb, o anumita doza de neascultare este cat se poate de sanatoasa si il ajuta pe copil sa-si formeze propria personalitate, il ajuta sa se simta liber, sa ia decizii pe care apoi sa le respecte si sa-si asume responsabilitati.

De ce trebuie sa incurajam copilul sa nu fie cuminte

Copilul nu te asculta? Afla 25 de tehnici care te scot din impas

Autoritatea excesiva agraveaza problema 

Si, pentru ca cei mici sa ne asculte, nu trebuie sa fim niste parinti autoritari. Autoritatea excesiva il indeparteaza pe copil si va crea o falsa ascultare. Adica, aparent, copilul face ceea ce-i spunem, insa, in realitate, el se va ascunde, va minti si nu va spune adevarul despre ceea ce gandeste.

Vezi, pe pagina 2, care este singurul lucru pe care trebuie sa-l faci astfel incat copilul sa te asculte cu adevarat, nu doar sa se ascunda de tine.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit