Procesul de invatare a vorbirii este unul natural si intuitiv, insa, noi, ca parinti, putem sa intervenim si sa ii ajutam pe copii atunci cand observam ca intampina unele dificultati. Stimularea timpurie poate fi una dintre formele prin care putem sa le acordam suport in a-si dezvolta si intari abilitatile.

Pana la varsta de cinci ani trebuie sa isi dezvolte vorbitul, sa isi imbogateasca vocabularul si sa invete sa formeze propozitii si fraze. Un rol semnificativ il are si mediul in care traieste copilul, daca parintii il sustin si il incurajeaza si cu ajutorul jocurilor si diferitelor activitati atunci vorbitul va fi insusit mult mai repede si mai usor.

Un alt sfat pe care ni-l ofera specialistii este acela de a le citi celor mici povesti, chiar daca ni se pare ca ei inca nu ar intelege ceea ce le spunem. Putem sa utilizam imagini si sa le explicam ceea ce pot vedea, sa ii ajutam sa faca asocieri intre un cuvant si imaginea reprezentata de acel cuvant.

Povesti pentru bebelusi. Cum sa citesti povesti unui copil foarte mic
Somnul la copii – cate ore ar trebui sa doarma in functie de varsta?

De asemenea, ascultarea de cantecele cu versuri simple si care se repeta il poate ajuta sa isi dezvolte vorbirea si sa le dezvolte vocabularul.

Putem sa ii ajutam prin realizarea de sunete, de exemplu sa ii punem sa imite sunetele emise de animalele domestice, iar pe masura ce cresc sa ii intrebam cum se numeste animalul care scoate sunetul respectiv.

Sa constientizam ca este un proces ce presupune anumite etape de dezvoltare si este indicat sa luam totul pas cu pas, sa intelegem ca la inceput este normal ca cel mic sa incurce cuvintele, sa spuna gresit denumirea lucrurilor, dar noi trebuie sa fim langa el si sa il ajutam sa pronunte corect termenii.

De ce unii copii au dificultati de citire? Ce putem face?
Logoped Lavinia Neacșu: Cum evoluează în mod normal limbajul la copii?

Sa nu ne temem sa ne coboram la nivelul lor si sa ne jucam cu ei diverse jocuri, de exemplu sa ne ascundem de ei si sa incepem sa emitem sunete, cu ajutorul carora ei ne vor gasi. Veti observa ca, pe langa faptul ca ii ajutam sa isi dezvolte limbajul si vorbirea, ei se vor si distra de minune.

Atunci cand observam ca incearca sa se exprime sa nu ii intrerupem si nici sa nu terminam noi propozitiile in locul lor, crezand ca astfel ii vom ajuta sa vorbeasca mai repede. Din contra, ei se vor obisnui doar sa spuna un cuvant la inceput, pentru ca mai apoi vor sti ca mama sau tata vor continua pentru ei si vor exprima in locul lor ceea ce au nevoie.

Carti Montessori pe care trebuie sa le citesti. Pe care o consideri cea mai buna?

Incetul cu incetul sa introducem in vocabularul lor cuvinte noi pe masura ce cresc: de exemplu, in loc sa spuna doar minge sa ii invatam sa spuna minge galbena sau minge mare, minge tare etc., astfel se vor obisnui sa descrie si lucrurile din jurul lor, vor invata culorile, vor sti formele etc.

 Ca si in alte cazuri, parintii ar trebui sa fie modelul copiilor si la acest capitol. Sa incercam sa vorbim cu calm, sa folosim un limbaj adecvat, sa nu utilizam limbajul infantil (pisicuta, manuta, masuta, etc.).

Vrei un copil cu un caracter puternic? AFLA 4 tehnici simple, dar foarte utile

Din proprie experienta pot afirma ca rezultatele sunt vizibile, faptul ca ne implicam activ in dezvoltarea vorbirii si a vocabularului copiilor nostri, in pronuntarea corecta a cuvintelor nu va face decat sa ii ajute si sa le intareasca mai tarziu increderea in fortele proprii, in capacitatile si abilitatile lor, dar se va crea si o legatura puternica si o comunicare eficienta intre noi si ei.

Recomandari:

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit