Cu totii ne dorim sa fim parinti mai buni pentru copiii nostri. De aceea, suntem mereu in cautare de sfaturi, informatii si solutii pentru a invata si a ne perfectiona, astfel incat sa avem o relatie frumoasa si armonioasa cu copiii.

Insa cum putem face aceste lucruri in mod concret si pe cont propriu?

In acest articol iti prezentam 10 lucruri pe care le poti face pentru a veni in intampinarea copilului tau sugerate de cunoscutul pedagog polonez Janusz Korczak care a trait si a activat in prima jumatate a secolului trecut.

 

1. Nu va mintiti copiii. Minciuna e veche de cand lumea. Parintii isi mint copiii pentru a-si asigura un confort de moment, insa pretul pe care il platesc este cu mult mai mare si mai neplacut.

De cele mai multe ori, platim pentru minciuni cu pierderea increderii copilului, iar in cel mai rau caz cu faptul ca in mintea copilului se formeaza o imagine contradictorie a lumii in locul unei imagini integre. Copilului ii este foarte greu sa traiasca intr-o lume in care cuvintele parintilor nu corespund cu realitatea.

 

6 lucruri pe care le fac parintii cu copii independenti

Adevarul despre tot ce inseamna sa fii mama. Esti de acord?

 

2. Daca nu stii ce sa-i raspunzi copilului, taci si mai gandeste-te. Ofera-ti un ajutor, ia un time-out. Nu se va intampla nimic ingrozitor daca vei spune „Iti voi raspunde maine la intrebare”.

Timpul pe care l-ai castigat foloseste-l pentru a afla cauzele fricii tale. De ce iti e frica? Care este motivul pentru care nu-i poti spune anumite lucruri? Cel mai probabil, vei ajunge la concluzia ca temerea nu este legata de copil, ci de tine si ca adevarul te poate distruge.

Copiii pot accepta orice adevar atata timp cat adultul care i-l prezilta accepta acest adevar ca pe o normalitate. Mai intai, echilibreaza-te pe tine insuti, abia apoi vorbeste cu copilul. Insa nu-l minti!

 

3. Uitarea este un alt mod de a minti. La un moment dat, i-ai promis ceva copilului si ai uitat. Si copilul a uitat. Apoi si-a amintit si s-a suparat post factum. Nu este in regula. Daca promiti un lucru, tine-te de cuvant.

Daca ai o memorie proasta, noteaza-ti. Iar daca ti-ai dat seama ca ai uitat, spune-i asta copilului. Si mai spune-i ca iti vei indeplini cu siguranta promisiunea. Acest lucru intareste increderea copilului in lume, il invata sa se tina de cuvant si ii arata respectul tau.

 

Cand dorinta parintilor de a-l ajuta pe copil il duce in depresie si deznadejde. Cum iesi din modelul competitiei

7 lucruri pe care le au in comun cei mai buni parinti din lume

 

4. Niciodata nu simula comunicarea, interesul si participarea. Nu-i spune „Cat de frumos este desenul tau” in timp ce privesti televizorul. Fie te rupi pentru cateva minute de la serialul preferat, fie ii spui sincer: „Iarta-ma, dragule. Sunt prinsa acum si nu ma pot uita cu atentie. Dupa ce termin, ma voi uita mai bine cum ti-a iesit desenul”. Si nu-l minti: dupa ce termini ce ai de facut, neaparat sa-i vezi desenul.

 

Vezi, pe pagina urmatoare, alte 6 sfaturi ale pedagogului polonez Janusz Korczak care iti vor imbunatati radical relatia cu copilul.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit