Am vazut, aseara, chiar inainte sa inchid laptopul, cateva fragmente dintr-o scrisoare a lui Abraham Lincoln (1809 – 1865) adresata profesorului fiului sau. Am citit-o si mi-a ramas gandul la ea. Asa ca, astazi am cautat textul original.

Din pacate, nu l-am gasit intrucat se pare ca cel de-al saisprezecelea presedinte al Statelor Unite ale Americii nu pare sa fi semnat aceasta scrisoarea.

Insa, daca ar fi sa-mi imaginez, pentru cateva minute, ca scrisoarea a fost scrisa de Lincoln si adresata profesorului unuia dintre cei patru fii ai sai (Robert, Edward, Willie si Tadd), as spune ca a fost scrisa in ziua in care fiul cel mare, Robert (1943 – 1926) a inceput scoala. Pentru ca este emotia parintelui care-si vede primul nascut mergand la scoala.

Sau, poate, este emotia de a-l vedea in prima zi de scoala pe cel mai mic dintre baieti, pe Tad (Thomas “Tad” Lincoln III – 1953 – 1871).

Chiar daca nu se stie concret daca Lincoln chiar a scris aceasta scrisoare catre profesorul fiului sau, o sa-ti faca placere in continuare sa o citesti, pentru ca insumeaza gandurile oricarui parinte.

 

Fiul meu incepe, astazi, scoala. O perioada i se va parea ciudat si nou ce se intampla si mi-as dori sa il tratati cu blandete. Este o aventura care l-ar putea duce peste continente. Ca toate aventurile va includ, probabil, razboaie, tragedie, durere. Si, pentru a trai aceasta viata, va fi nevoie de credinta, iubire si curaj.

Astfel, draga Profesor, va rog sa-l luati de mana si sa-l invatati lucruri pe care el va trebui sa le stie. Invatati-l – dar cu blandete, daca se poate.

Invatati-l ca, pentru fiecare dusman, este si un prieten.  Va trebui sa invete ca nu toti oamenii sunt corecti, onesti. Dar, mai invatati-l ca pentru fiecare ticalos este si un erou, ca pentru fiecare politician necinstit este un lider dedicat.

Invatati-l ca 10 centi castigati sunt mult mai valorosi decat un dolar gasit. In scoala, invatati-l ca este mult mai onorabil sa esueze decat sa triseze. Invatati-l cum sa piarda cu gratie si cum sa se bucure de victorie, atunci cand castiga.

abraham lincoln copii

Lincoln, alaturi de trei dintre cei patru baieti ai sai. Al doilea nascut al sau, Edward, a murit cu cateva saptamani inainte de a implini 4 ani. Doar unul dintre copii (cel mai mare) a ajuns la varsta maturitatii. Sursa foto: www.abraham-lincoln-history.org/children/

Invatati-l sa fie amabil cu oamenii amabili, si dur cu cei duri. Ghidati-l departe de invidie, daca se poate, si invatati-l secretul de a rade in liniste. Invatati-l, daca puteti, cum sa rada cand este trist si invatati-l ca nu este nicio rusine in a plange. Invatati-l ca poate sa fie glorie in esec si disperare in succes. Invatati-l sa-i ia in ras pe cinici.

Invatati-l, daca puteti, minunatia cartilor si totusi, lasati-i timp sa se gandească la misterul etern al pasarilor cerului, al albinelor de sub soare si al florilor de pe camp. Invatati-l sa aiba incredere in propriile-i idei, chiar daca ceilalti ii spun ca se inseala.

 

Incercati sa-i dati fiului meu taria de a nu urma multimea, atunci cand toti ceilalti o fac. Invatati-l sa-i asculte pe toti oamenii, dar mai invatati-l de asemenea sa selecteze tot ceea ce a auzit printr-un ecran al adevarului, si sa păstreze doar ceea ce este bun.

Invatati-l sa-si „vanda” talentul si creierul celor care dau mai mult, dar niciodata sa nu puna un pret pe sufletul si inima lui.

Lasati-l sa aiba curajul de a fi nerabdator, lasati-l sa aiba rabdarea de a prinde curaj. Invatati-l sa aiba incredere sublima in el insusi pentru ca, astfel, va avea mereu incredere sublima in omenire, in Dumnezeu

Aceasta este cerinta, dar vedeti totusi ce puteti face mai bine. Este un baietel atat de bun si este fiul meu!”

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit