In curand, toti absolventii de licee din Romania ar putea da Bacalaureatul International acreditat de 150 de state din intreaga lume. Deputatul PNL Mara Mares a anuntat ca va depune o initiativa legislativa pentru introducerea Bacalaureatului International in sistemul public de invatamant.

In prezent, Bacalaureatul International poate fi sustinut doar de elevii scolilor private. Intr-un comunicat de presa, citat de portalinvatamant.ro, deputatul precizeaza ca, la ora actuala, programele Bacalaureatului International (BI) sunt oferite in Romania doar de cateva scoli private si prezinta avantajele introducerii lui in sistemul de educatie public.

„Acest sistem de invatamant este complex si inovativ, nu se bazeaza doar pe o parte teoretica, ci pe faptul ca, urmare a finalizarii acestor programe, absolventul trebuie sa aiba suficiente abilitati astfel incat sa se descurce in aproape orice situatie.

Stop „fenomenului Braila”! Parinti din toata tara cer masuri legale

Montessori la liceu. La adolescenta, metoda Montessori poate face miracole. Care este motivul?

Concret, initiativa legislativa prevede ca programul BI se desfasoara pe parcursul a doi ani, timp in care elevii studiaza simultan la sase materii, la alegere, din cele sase grupe: limba si literatura romana/materna, limbi straine, materiile socio-umane, stiinte, matematica sau arte. De asemenea, elevii sunt nevoiti sa participe la un stagiu de voluntariat cu o durata de 140 de ore, fiind incurajate creativitatea, gandirea critica, stilul de viata sanatos sau actiunile umanitare. Prin adoptarea acestui proiect de lege, educatia din Romania ar face un pas semnificativ inainte si tara noastra s-ar situa printre cele 150 de state care au acreditat programul Bacalaureatului International”, explica Mara Mares.

In opinia acesteia, in prezent, procesul de acreditare pentru scolile publice care vor sa faca parte din acest program este „deosebit de anevoios”, principalul impediment fiind „lipsa cadrului legal”.

„Acum rezolvam aceasta problema a cadrului legal, urmand ca acesta sa fie implementat de cine doreste. Prin recunoasterea Bacalaureatului International, absolventii acestui program vor putea studia la marile universitati din strainatate, deoarece ele recunosc acest sistem de invatamant. Practic, ei vor beneficia de mai multa flexibilitate in alegerea facultatii, programul fiind un „pasaport” catre numeroase universitati prestigioase din strainatate. Proiectul de lege nu are vreo incarcatura doctrinara, asa incat am speranta ca toate partidele politice parlamentare vor sustine si vor vota in favoarea adoptarii acestuia”, subliniaza deputatul liberal.

Astfel, liceenii care vor obtine diploma de Bacalaureat International se vor putea inscrie la orice universitate din tarile care fac parte din acest program.

Copilul nu-si face singur temele. Ai curaj sa aplici aceasta solutie paradoxala?

Ajuta-ti copilul sa ia note mai bune la examene. 10 sfaturi care fac diferenta de la Mioara Iacob, Lexis Scoli de Limbi Straine

carti copii

CARTI DE PARENTING

CARTI copii

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit