Vesti bune pentru parintii din Romania. Alocatia de stat pentru copii are toate sansele sa creasca anual. Un proiect legislativ sustinut de parlamentari din mai multe partide, atat din partea puterii, cat si ai opozitiei sustin indexarea anuala a Indicatorului Social de Referinta (ISR) cu 100% din rata inflatiei. Aceasta modificare ar majora, in fiecare an, alocatia de stat pentru copii si indemnizatia de somaj, ambele calculate in functie de acest indicator, scrie Profit.ro.

Astfel, daca initiativa legislativa va fi aprobata, alocatia de stat pentru copii si indemnizatia de somaj vor tine pasul permanent cu cresterea preturilor, asa cum este reflectata de rata inflatiei.

Ce se va intampla, insa, in daca inflatia este negativa, adica daca preturile scad, si nu cresc? Conform documentului propus de parlamentari, in acest caz, Indicatorul Social de Referinta nu va fi scadea, ci va ramane la valoarea din anul precedent.

Autorii proiectului legislativ spun ca acest model de indexare nu ar fi o noutate pentru legislatia romaneasca, el fiind deja prevazut in cazul pensiilor. Potrivit acestora, valoarea Indicatorului Social de Referinta este de 500 de lei, el nemaifiind modificat din 2008, adica de aproape 10 ani.

Cand copilul este olimpic la incapatanare. 10 moduri sa-l faci sa te asculte

Uita de raceli! 8 remedii naturale pentru cresterea imunitatii la copii

Indicatorul Social de Referinta (ISR) reprezinta valoarea in functie de care se calculeaza toate prestatiile sociale precum: alocatia de stat pentru copii, indemnizatia de somaj, venitul minim garantat sau ajutorul pentru incalzire. Pentru fiecare tip de prestatie in parte este prevazut un coeficient de multiplicare, numit Indicele Social de Insertie (ISI), care se cifreaza, in cazul alocatiei de stat pentru copil, la 0,168 din Indicatorul Social de Referinta.

Proiectul legislativ este sustinut de parlamentari din PSD, USR, ALDE, precum si de fostul premier Victor Ponta si fostul ministru al Agriculturii Daniel Constantin, care conduc formatiunea Pro Romania.

 

Sursa foto: Pixabay

 

carti copii

CARTI DE PARENTING

CARTI copii

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit