Proaspetele mamici ar putea primi o suma de 450 de lei la nasterea bebelusului, in anumite conditii. Dragos Pislaru, ministrul Muncii, si Vlad Voiculescu, minstrul Sanatatii, au propus introducerea unei masuri de sustinere a mamelor care apartin grupurilor vulnerabile, prin semnarea unei scrisori adresate ministrului Fondurilor Europene, Dragos Dinu.

Aceasta propunere consta in introducerea masurii in Programul Operational de Ajutorare a Persoanelor Defavorizate 2014-2020, a carui modificare urmeaza sa fie trimisa Comisiei Europene. Obiectivul acestui program este sprijinirea persoanelor defavorizate distribuind alimente si materialele necesare.

Astfel, acest ajutor ia forma unui trusou pentru nou-nascuti pe care mamele cu posibilitati financiare reduse il vor primi atunci cand parasesc maternitatea. Aceasta propunere va ajunge la Comisia Europeana, de unde se asteapta banii necesari pentru implementare.

10 metode prin care poti gasi un echilibru intre serviciu si familie

„Copilul rau” al familiei. 6 strategii prin care sa il transformi in „copilul bun”

Kit-ul pe care mamele il vor primi consta in scutece, haine, un ghid de informare pentru mame, inclusiv unul pentru alaptat, iar cutia care le va contine poate fi folosita, la nevoie, si ca patut pentru bebelus.  Valoarea trusoului este estimata la 450 de lei, iar studiile arata ca peste 120.000 de mame vor beneficia de acesta in urmatorii patru ani.

Reprezentantii Guvernului sustin ca trusoul pentru nou-nascuti poate asigura minimul necesar cresterii si ingrijirii in primele trei luni, dar si igiena si siguranta acestuia.

Un alt obiectiv este scaderea numarului de copii abandonati in maternitate, dar si a numarului de decese in primul an de viata al bebelusului. In vederea acestui fapt, se asigura monitarizarea starii de sanatate de catre medicul de familie si de catre asistentii medicali comunitari.

Studiile facute au scos la iveala ca, in anul 2015, aproximativ 1.500 de copii sub varsta de un an au decedat.  Rata mortalitatii infantile in Romania este cea mai mare din Europa, insa, fata de anul trecut, este in scadere. Tot in anul 2015, 332 de copii au fost parasiti in maternitati, iar 9.722 de copii au intrat in sistemul de protectie speciala, dintr-un total de 187.372 de nou-nascuti.

Cum sa aplici metoda Montessori la tine acasa. Sfaturi de la o mama care face homeschooling

Cand protejarea copilului face mai mult rau decat bine

In anul 1938, in Finlanda a fost propusa si implementata o masura asemanatoare de catre ministrii Muncii si Sanatatii, iar controalele periodice pre si post-natale au condus, in timp, la scaderea mortalitatii infantile la mai putin de doi bebelusi decedati la fiecare 1.000 care s-au nascut in anul 2013.

Selectia mamelor care vor beneficia de trusoul pentru nou-nascuti va fi facuta de catre asistentii sociali sau de catre persoanele cu atributii de asistenta sociala din maternitate.

Sursa foto: www.pixabay.com

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit