Ieri am inceput adaptarea la gradinita a baietelului meu in varsta de 2 ani si 3 luni. L-am pregatit si pe el, – ca va sta cu copiii si cu doamnele educatoare si ca mami va sta dupa usa –, dar si pe mine, – ca a venit momentul sa intre in comunitate, ca vom fi separati timp de aproximativ cinci ore pe zi.

Imi place mult gradinita, cum este organizata si ca are o curte mare cu iarba si loc de joaca pentru copii.

Intelegerea a fost sa venim ieri, in prima zi, si E. sa stea aproximativ 30 de minute in sala, printre copii, iar eu sa stau dupa usa care este partial cu geam, astfel incat sa ne putem vedea.

Mentionez ca de cateva zile am o stare de spirit foarte impacata ca am ales gradinita potrivita si ca se va adapta usor in noul mediu. Asa ca am ajuns acolo in jur de ora 10, cu o mare curiozitate.

Cresa sau bona? Cu cine ne lasam copilul cand ne intoarcem la serviciu

Ce faci cand esti suparata pe educatoarea / invatatoarea copilului tau

Statul in spatele usilor inchise s-a dovedit a fi un exercitiu nemaipomenit. Practic, am avut ocazia sa vad cum se desfasoara programul intr-o zi obisnuita la gradinita, cum se comporta copiii, cum se comporta educatoarele, cum reactioneaza in diferite situatii etc.

Daca la inceput E. simtea nevoia sa ma priveasca insistent, apoi la fiecare cateva minute, mai tarziu au fost 20-30 de minute in care chiar am avut impresia ca a uitat ca eram si eu acolo. In loc de 30 de minute, a stat si s-a jucat o ora si 30 de minute. A preferat puzzle-urile (se joaca mult cu ele si acasa) si o activitate de matematica (ii place sa numere si sa facem activitati cu cifre), la aceasta din urma lucrand impreuna cu o fetita mai mare.

Am vazut cum copiii se imbraca singuri, cum curata si taie fructele singuri, cum se joaca frumos si pun materialele la loc pe rafturi, cum strang dupa ei. Am vazut cum, dupa ce pregatesc fructele, se duc si ii intreaba pe fiecare dintre copii daca vor si ei o bucata din acel fruct, cum spun „Te rog” si „Multumesc”.

Dilema parintilor care lucreaza: “Cand este copilul prea bolnav sa-l duc la gradinita?”

Crizele de plans la copii. Cele mai bune tehnici pentru parintii cu copii incapatanati

Si am vazut un moment ceva mai tensionat, dar pe care educatoarele l-au gestionat cu foarte mult calm si blandete. Am vazut ca acolo nu se ridica tonul, ca si copiii sunt linistiti si implicati. Si am plecat de acolo si mai impacata ca am facut alegerea buna si ca E. se va adapta de minune.

Am inteles, insa, un lucru foarte clar: starea de spirit a mamei, atunci cand ea este cea care il duce pe copil pentru prima data la gradinita, este determinanta pentru adaptarea lui. Si, daca mama nu este pregatita, cel mai probabil, nici copilul nu va fi pregatit.

Acomodarea copilului la gradinita si la scoala. 18 + 1 sfaturi foarte bune pentru prima luna

 

Descarca ebook-ul de 98 de pagini dedicat adaptarii copilului la gradinita

ebook parenting adaptarea la gradinita

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit