Pentru cateva clipe de liniste, foarte multi parinti se folosesc de gadget-uri si accesorii. Se inregistreaza tot mai multe cazuri in care parintii le pun casti pe urechi copiilor, chiar si celor sub doi ani, pentru a le oferi o ocupatie, ori, chiar pentru a-i ajuta sa adoarma mai repede. Situatia este tot mai ingrijoratoare, pentru ca acest obicei poate duce la afectiuni serioase ale auzului.

Astfel, conform unui studiu publicat joia trecuta in Franta, peste 10% dintre copiii sub doi ani obisnuiesc sa adoarma cu castile pe urechi. Atat medicii ORL, cat si pediatri, se declara consternati de acest obicei al parintilor.

Multi parinti nici nu isi dau seama cat de periculos este acest accesoriu si le ofera copiilor sub doi ani castile fie in masina, la drumurile lungi, fie chiar la somn.

In loc sa le cante copiilor, parintii aleg varianta comoda de a folosi castile cu melodii pentru copii.

Pentru ca acest accesoriu este introdus de timpuriu, copiii mai mari incep sa-l foloseasca regulat, in multe momente ale zilei: pe drum spre scoala, la plimbare, seara in casa, chiar si la somn. Astfel, acelasi studiu arata ca 69% dintre adolescenti adorm cu castile pe urechi, iar 67% le folosesc in masina.

Medicii ORL-ist avertizeaza ca folosirea castilor la copiii mici poate avea urmari mari, ireversibile, la nivelul urechii. Specialistii mai spun ca, fara sa-si dea seama, copiii incep sa asculte muzica la un volum din ce in ce mai ridicat. De exemplu, in masina, copilul va da volumul mai tare, pentru a acoperi sunetele din jur (motorul masinii, traficul, dialogul parintilor sau postul de radio pe care acestia il asculta).

De asemenea, peste 85% dintre parinti au declarat ca, in masina, pot auzi muzica ce rasuna din castile copilului, semn ca volumul este foarte mare. Copiii folosesc castile pentru a asculta muzica, ori atunci cand se joaca pe telefon, tableta sau calculator.

Studiul a fost realizat in Franta, de IPSOS, in perioada 25 septembrie – 12 octombrie 2015, pe un esantion format din peste 1500 de persoane, dintre care 500 parinti cu copii de 0 – 6 ani, 511 parinti cu copii de 7 – 12 ani si 502 adolescenti de 13 – 19 ani.

casti audio copii

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit