Nu acordam importanta acestui lucru, decat in momentul in care suntem nevoiti sa mergem cu cei mici la dentist. Inca de cand sunt bebelusi trebuie sa avem grija de sanatatea orala.

Ne punem intrebarea daca suptul degetului ii poate dauna sau ce se intampla daca doarme cu biberonul sau cand sa incepem periajul dentar?

In continuare va prezint cateva obiceiuri care dauneaza si care ar trebui eliminate pentru a nu ajunge „de urgenta” la dentist cu cei mici.

Bebelusul doarme cu biberonul – zaharul din lapte se amesteca cu bacteriile din gura si, astfel se dauneaza de timpuriu viitoarei danturi. Daca punem alte bauturi care contin zahar in biberon creste riscul de carii in copilarie.

Iata cele mai comune obiceiuri care strica dintii copilului

Folosirea in exces a suzetei – predispune la anumite riscuri (pozitia dintilor, malformatii etc.)

Impregnarea suzetei cu zahar si lichide indulcite – pot afecta dintii de lapte.

Suptul degetului – afecteaza dezvoltarea oaselor maxilare, pozitia dintilor permanenti.

periuta de dinti bebe

Periuta de dinti pentru copii mici

Nespalarea primilor dinti ai copilului – chiar daca nu au aparut toti dintii este nevoie sa se spele cei prezenti. Este suficient sa se frece dintii si gingiile cu tifon umed, in special inainte de somn si dupa masa. Poti cumpara si o periuta de dinti pentru copii mici (foto dreapta), care va obisnui copilul cu periajul zilnic. Iar pentru bebelusi poti folosi o periuta de dinti antibacteriana cu ioni de argint, pe care tot mama o pune pe deget si freaca gingiile copilului.

Consumul excesiv de lichide indulcite – favorizeaza aparitia cariilor, iar in cazul dintilor de lapte este rapida si distructiva (se pot rupe, se poate instala durerea).

Nespalarea dintilor de trei ori pe zi – dupa aparitia tuturor dintilor, copiii trebuie invatati sa se spele de trei ori pe zi pentru a elimina resturile alimentare si pentru a preveni aparitia cariilor.

Foarte important este spalatul pe dinti inainte de somn. Pana la varsta de 7 ani este recomandat sa ii ajutam sa se spele pentru a isi insusi corect tehnica, sa le cumparam o periuta adecvata varstei lor.

Folosirea unei paste de dinti neadecvate varstei – pana la varsta de 6 ani se recomanda o pasta de dinti pentru copii fara fluor sau cu o cantitatea de fluor cat mai mica. Este contraindicata folosirea pastei de dinti pentru adulti.

Consumul zilnic de dulciuri – duce la probleme dentale diverse in copilarie. Consumul lor ar trebui sa fie rar, mai ales ca ele duc si la alte probleme, cum ar fi: oezitatea, hipertensiune, colesterol, exces de greutate etc.

Tine de noi ca parinti sa ne ingrijim si sa acordam o mare importanta sanatatii dintilor copiilor nostri. Sa avem in minte faptul ca nu trebuie sa sarim peste vizitele regulate la medicul stomatolog. Daca nu suntem constiinciosi nu se vor detecta din timp problemele bucale.

Trebuie sa fim exemplu pentru cei mici, sa le formam un ritual, astfel inainte de somn, dupa masa, dimineata la trezire sa mergem impreuna cu ei sa ne spalam pe dinti, sa le aratam cum este corect sa se spele, sa fie ceva natural si frumos, iar copiii sa nu perceapa aceasta actiune ca pe o obligatie.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit