In general, stii ce este bine si ce nu este bine sa faci pentru ca sa mentii o comunicare frumoasa cu copilul. Insa, in graba si in stresul vietii cotidiene, unele lucruri se mai uita, de altele nici macar nu reusesti sa-ti amintesti inainte de a te enerva sau de a ridica tonul.

Am adunat in acest articol 10 sfaturi scurte care te vor ajuta sa treci in doar cateva minute prin intregul proces al educatiei, iar la final, dupa ce vei citi aceste reguli, te vei simti un parinte mai puternic si mai echilibrat.

Educatie in armonie. 25 de sugestii pentru un parinte iubitor

Vrei sa ai mai multa rabdare cu copilul? 8 sfaturi rapide sa fii o mama zen

10 reguli de educatie a copiilor

1. Nu te astepta ca, atunci cand va fi mare, copilul tau sa fie la fel ca tine si nici sa fie asa cum vrei tu. Ajuta-l sa devina el insusi, cu o personalitate unica si speciala.

2. Nu-i cere copilului sa te rasplateasca pentru tot ce ai facut pentru el. Tu i-ai dat viata. Cum te poate recompensa pentru acest dar? El, la randul sau, va da viata unei alte persoane, iar acea persoana, altei persoane etc. Ceea ce a primit de la tine copilul tau va transmite mai departe urmasilor lui.

3. Nu-ti varsa nervii si supararile pe copil, pentru ca vom ajunge sa culegem ce am semanat si s-ar putea ca, la batranete, sa regreti unele comportamente pe care le ai in prezent.

4. Nu nesocoti si nu diminua problemele copilului. Chiar daca este inca mic, copilul percepe problemele sale ca fiind cel putin la fel de grave cum le percepi si tu pe ale tale. Poate chiar mai grave, deoarece nici macar nu are experienta de viata pe care o ai tu.

Riscurile prieteniei dintre parinte si copil. 8 sfaturi cum sa-ti pastrezi autoritatea si sa ai increderea copilului

Transforma situatiile tensionate cu copilul in glume. 22 de fraze fermecate

5. Nu-l umili niciodata pe cel mic, indiferent de situatie. Aceste momente sunt de maxima frustrare si se vor intoarce impotriva ta, la un moment dat.

6. Indiferent ce face copilul, unde te afli si cine te inconjoara, relatia cu copilul este mai importanta decat relatia cu strainii. Sunt oameni pe care poate ca nu ii vei mai vedea niciodata, in timp ce cu copilul comunici zi de zi.

7. Nu te invinovati ca nu poti face mai mult pentru copilul tau. Este suficient faptul ca ai facut tot ce ti-a stat in puteri. Iti poti dori sa faci mai multe si sa faci ce depinde de tine pentru a ajunge acolo.

8. Copilul nu este proprietatea ta. El este un suflet care a venit prin lume prin tine, din iubirea dintre mama si tatal lui, si pe care ai datoria sa-l ghidezi in aceasta viata si sa-l ajuti sa creasca fericit.

9. Iubeste si copiii altora. Niciodata sa nu-i faci altui copil ceea ce nu vrei sa i se faca copilului tau.

10. Accepta-ti si iubeste-ti copilul asa cum este, cu toate calitatile si, mai ales, cu toate defectele sale. Acceptarea si aprecierea ta de astazi pot face diferenta dintre o persoana chinuita si stresata si un om de succes de maine.

Temperamentul copilului. Cum il putem cunoaste si intelege

Regulile părinților bine educați

Insa, daca ar fi sa ramai cu un singur sfat dintre cele enumerate mai sus, consider ca ultimul, sa-ti iubesti copilul oricum ar fi el, este cel mai de valoare. Pentru ca, in momentul in care iti iubesti neconditionat copilul, vei avea si deschiderea de a-l intelege si de a-i accepta punctul de vedere, si energia de a te juca cu el, chiar si dupa o zi grea de munca, vei avea rabdarea de care ai nevoie atunci cand esti obosit/a si copilul e agitat.

Care dintre cele 10 reguli de educatie a copiilor enumerate este cea mai importanta pentru tine?

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit