Starile de nervozitate, iritabilitatea, isteriile, crizele de plans sau opoziția pana se ajunge la lacrimi sunt doar cateva comportamente dificile pe care le au uneori copiii si cu care noi, parintii, am prefera sa nu avem de-a face. Insa, chiar daca aceste comportamente dificile nu ne plac deloc, trebuie sa gestionam cumva situatiile tensionate care apar in aceste ocazii.

Dr. Thomas Gordon, autorul cartii „Parintele eficient”, a enumerat cateva solutii pe care, daca le aplicam din timp, eliminam o serie de comportamente negative.

Cu copilul la cumparaturi. 15 reguli de aur pentru parinti

„11 lucruri pe care as vrea ca toti parintii sa le stie”. Sfaturi de viata de la un pediatru celebru

Iti propun sa ne oprim astazi asupra uneia dintre aceste solutii propuse de Thomas Gordon, si anume simplificarea mediului.

Copiii adesea au un comportament „inacceptabil” pentru ca mediul lor e prea dificil si complex pentru ei si astfel isi bat parintii la cap sa ii ajute, renunta complet la o activitate, sunt agresivi, arunca lucruri pe jos, se vaicaresc, pleaca sau se plang”, descrie psihologul american Thomas Gordon paleta problemelor ce isi pot gasi rezolvarea datorita unei solutii chiar mai simple decat ne imaginam.

Crizele de plans la copii. Cele mai bune tehnici pentru parintii cu copii incapatanati

Educatia copilului mic fara cuvantul “NU!”. Modul istet de a-l opri din joc fara sa planga

Astfel, autorul le recomanda parintilor sa simplifice mediul in care traiesc copiii. Potrivit acestuia, „mediul de acasa trebuie schimbat in multe feluri ca un copil sa faca lucruri pentru el, sa manipuleze obiecte in siguranta si sa evite frustrarea ce survine cand nu-si poate controla mediul”.

 

Ce e de facut in mod concret?

 

Thomas Gordon a spus ca unii parinti fac eforturi constiente pentru simplificarea mediului in care traiesc copiii.

Iata cateva solutii care ne sunt la indemana si care, odata aplicate, ii pot scuti pe copii de multa frustrare si de exprimarea acestei frustrari prin reactii neplacute greu de gestonat:

  • Cumparati-i copilului haine usor de imbracat.
  • Ca sa poate ajunge mai usor la robinetul de la baie sau la dulapul cu haine, ai putea pune o scarita sau cate o cutie in locurile respective.
  • Cumpara-i micutului tacamuri de dimensiuni speciale, pentru copii.
  • In dulap, pune umerasele cu hainutele copilului mai jos, pentru ca el sa poata avea singur acces la imbracaminte.
  • Cumpara pahare si cani care nu se sparg.
  • Manerul usii este amplasat suficient de jos pentru ca si copilul sa il poata folosi de la varsta de aproximativ 2 ani.
  • Folosesc tapet si vopsea lavabila in camera copilului, oferindu-i libertate de actiune fara intrebarea stresanta „Ce ma fac daca cel mic picteaza pe pereti?”

 

Daca lucrarea „Parintele eficient” scrisa de psihologul american Thomas Gordon ti-a trezit interesul, o poti achizitiona de pe Elefant.ro.

„Parintele eficient” de Thomas Gordon

parintele-eficient_1_produs

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit