Parintii obisnuiesc sa spuna ca, atunci cand apare un copil, ai nevoie de foarte multa rabdare. Insa de unde putem lua atata rabdare, in conditiile in care suntem si noi obositi, uneori stresati, poate ingrijorati?

De fapt, nu trebuie sa luam de nicaieri rabdare, caci nu avem nevoie de ea. De fapt, esential nu este comportamentul copilului, ci modul in care reactionam la ceea ce se intampla in jurul nostru, in acest caz la comportamentul celui mic, spun Zariana si Nina Nekrasova, autoarele cartii „Incetati sa educati copiii, ajutati-i sa creasca”.

Majoritatea parintilor spun ca nu au suficienta rabdare. Insa, in realitate, ai exact atata rabdare cata iti dai voie sa ai. De exemplu, ai hotarat (si speri) ca bebelusul va adormi in 30 de minute. Insa iata ca a trecut acea jumatate de ora, au mai trecut 5 minute, apoi altele 5… si ai ajuns la limita (cea pe care ti-ai impus-o). In acest moment, incepi sa nu mai ai rabdare si fie explodezi, fie strangi din dinti si suporti.

Crizele de plans la copii. Cele mai bune tehnici pentru parintii cu copii incapatanati

Cum transformi un „nu” in „da”. Tehnici de negociere cu copilul de 3 ani

In schimb, aminteste-ti de momentele cand copilasul a fost bolnav. In acele cazuri, observi ca dai dovada de foarte multa rabdare: il poti legana si 2-3 ore incontinuu, fara sa te superi sau sa te enervezi deloc pe el, si singurul lucru pe care ti-l doresti este ca cel mic sa se simta mai bine. In acest caz, diferenta este ca nu i-ai impus niciun termen, nu i-ai inventat nicio limita.

Iata ca, vazand aceste exemple, poti observa ca rabdarea este un concept inventat in acest caz de parinti si care, in plus, mai este si foarte relativ, spun autoarele citate.

Lectia pe care o invata un copil atunci cand e pedepsit. Ce spune Alfie Kohn, autorul bestsellerului „Parenting neconditionat”

Iata un alt exemplu. Cand copilul creste mai mare si incepe scoala, are ca tema de acasa sa scrie primele sale betisoare si carlige sau sa rezolve o problema simpla la matematica. Daca il vei lasa sa-si faca temele in ritmul sau propriu, totul va fi bine. Insa, daca te astepti ca el sa aiba succese imediate, gandindu-te ca „ii ia prea mult efort sa rezolve fleacul asta”, intr-adevar, vei ajunge destul de repede la capatul rabdarii.

Afla pe pagina urmatoare care este cea mai buna solutie ca sa rezolvi o data pentru totdeauna problema ca nu ai suficienta rabdare cu copilul sau cu copiii.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit