De regula, cand vine vorba de laudarea copiilor, parintii, bunicii si educatorii se pozitioneaza clar fie pro laude fie total impotriva lor.

Generatia tinerilor parinti de astazi este formata din numeroase persoane care au suferit mai degraba din cauza educatiei bazate pe pedepse. Din acest motiv, numerosi tineri parinti aleg sa-si laude copiii si, uneori, exagereaza in acest sens.

Pe de alta parte, sunt si parinti care, dorind sa aplice un parenting neconditionat, resping total ideea de laude si chiar aprecieri.

Se pare ca adevarul este undeva la mijloc. Specialistii spun ca micutii trebuie incurajati, iar laudele dauneaza educatiei copilului atunci cand sunt formulate gresit. Din contra, daca sunt spuse corect, tinand cont de anumite reguli, laudele sunt benefice, devenind niste laude constructive.

14 sfaturi cum sa cresti un copil fericit

Educatia copilului mic fara cuvantul “NU!”. Modul istet de a-l opri din joc fara sa planga

Specialistul in parenting si coach-ul Angela Nutu a vorbit despre acest subiect marti, 4 martie, in cadrul evenimentului Smart Parents, organizat de site-ul de parenting Smart & Happy Child.

Iată 8 reguli pe care le-a prezentat Angela Nutu si de care sa tineti cont atunci cand va laudati copilul pentru a-i spune o lauda constructiva:

  1. Acordati o apreciere specifica: mentionati la ce moment va referiti, cand a avut loc, in ce context, ce persoane au mai fost implicate, evitand exprimarile generale.
  2. Lauda trebuie sa fie descriptiva. Asadar, trebuie sa spunem ce apreciem la comportamentul copilului, nu la persoana lui. De exemplu, „Mi-a placut astazi cand ai facut X”.
  3. Aprecierea trebuie acordata la momentul cand se intampla actiunea, astfel incat copilul sa faca legatura intre situatia respectiva si reactia parintelui.
  4. Fiti sinceri cand acordati laude. Aprecierile trebuie sa fie sincere, in caz contrar copiii vor simti ca ceea ce faceti nu este decat sa aplicati o strategie, a precizat Angela Nutu.
  5. Apreciati, pe cat posibil, procesul, nu rezultatul. In acest fel, il vom stimula pe copil sa doreasca mai mult, sa vrea sa obtina mai mult.
  6. Concentrati-va pe proces, nu pe persoana. Daca este nevoie sa intervenim sa corectam ceva, trebuie sa corectam procesul, nu persoana.
  7. Niciodata nu laudati sau nu certati un copil prin comparatie cu alt copil. Singura comparatie permisa este cu propriile sale performante.
  8. Nu exagerati cu laudele! „Daca acordam laude pentru lucruri foarte simple, acestea isi pierd valoarea”, spune specialistul in parenting. Și, intotdeauna, lauda trebuie ajustata contextului.

 

Tu ce parere ai despre laudele la adresa copilului?

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit