Meseria de bona, alaturi de 25 de noi ocupatii, urmeaza sa fie introduse in curand in Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR), document care reuneste toate ocupatiile legale din Romania.

Un ordin al Ministerului Muncii in acest sens a fost lansat in dezbatere publica.

Introducerea meseriei de bona in COR este asteptata si binevenita, spun specialistii din domeniu, citati de Adevarul.ro, care spun ca tara noastra este in criza de bone calificate.

Sindicalistii explica faptul ca introducerea meseriei de bona in COR va oferi tipul de  protectie de care beneficiaza angajatii de pe piata formala a muncii.

„Va fi un avantaj pentru ele pentru ca vor putea iesi mai usor din zona  gri sau neagra a pietei muncii. Practic, bonele vor beneficia de o forma de protectie sociala, in sensul in care vor presta o activitate reglementata printr-un contract de munca, care vine la pachet si cu alte drepturi si obligatii. Adica vor plati taxe si impozite, vor avea asigurare medicala, si vor avea dreptul la indemnizatia pentru somaj daca le da afara patronul s.a.m.d. De subliniat este si faptul ca o meserie, dupa ce este inclusa in COR, ulterior i se elaboreaza si un standard ocupational. Adica vor fi stabilite responsabilitatile pe care le are angajatul in raport cu angajatorul”,  a explicat Florian Marin, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Romania, citat de Adevarul.ro.

“Un parinte adevarat trebuie sa fie autoritar, sa stabileasca limite”. Iata, insa, ADEVARATA reactie a copilului in fata controlului parintelui

Cresa sau bona? Cu cine ne lasam copilul cand ne intoarcem la serviciu

La randul lor, si parintii se declara multumiti de intentia Guvernului, avand in vedere ca se creeaza un cadru legal pentru cresterea numarului de bone calificate pe piata muncii.

„Este o veste foarte buna pentru parinti si copii. In Romania sunt foarte putine bone calificate. Odata inclusa in nomenclator, inseamna ca aceasta meserie va avea cerinte specifice, dar si ca va putea fi exercitata si evaluata in mod corect si transparent. Cei care se gandesc sa practice o astfel de profesie vor sti din capul locului ce criterii trebuie sa indeplineasca pentru practicarea acesteia”, declara Ana Maita, presedintele asociatiei „Mame pentru Mame”.

Ea spune ca, in tara noastra, se intampla o confuzie: „La noi, o bona este perceputa doar ca o persoana care poate sa se ocupe onorabil de nevoile primare ale copilului: sa il mentina in siguranta, sa il hraneasca, eventual, sa il plimbe si sa il culce. Insa ea are de fapt mai multe atributii, mai ales in afara. Aceasta trebuie sa stie cum sa interactioneze cu copilul, cum sa se joace cu el si sa ii stimuleze dezvoltarea psiho-somatica si emotionala”.

O informatie foarte importanta pentru parintii care isi lasa copiii cu bona

Prima lui criza de plans isteric. De ce nu o pot uita, cum m-a schimbat si de ce am ajuns sa-i fiu recunoscatoare

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit