Daca ai copii la scoala, probabil ca ai fost deja in situatia de a cumpara manuale auxiliare sau caiete de lucru suplimentare. Incepand de astazi, insa, niciun manual alternativ si niciun caiet de lucru nu mai este valabil, a anuntat ministrul Educatiei, Liviu Pop.

Manualele auxiliare si caietele suplimentare au devenit o adevarata afacere pentru edituri si unii profesori din scoli, platitorul facturii finale fiind parintii cu copii de varsta scolara. Lantul slabiciunilor arata in felul urmator, dupa cum descrie, pe site-ul sau, jurnalistul Vlad Petreanu: editurile le ofera profesorilor un comision de 20% pentru fiecare manual vandut catre copii, profesorii sunt stimulati sa le vanda elevilor manuale si caiete auxiliare, astfel incat s-a ajuns ca elevii unei clase de a V-a sa cumpere 6 manuale alternative intr-un singur semestru doar pentru matematica, dupa cum spune un parinte.

Intr-un interviu pentru Europa FM, Iulian Cristache, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Romania, a estimat ca piata manualelor auxiliare se cifra, la inceputul acestui an, la aproximativ 80 de milioane de euro.

Ministrul Educatiei, Liviu Pop: Invatamantul romanesc este de nota 6 – 7

25 de maniere pe care orice copil ar trebui sa le aiba

Parintii vor da in continuare bani pentru manuale si caiete auxiliare

 

Insa, chiar daca ministrul Educatiei a anuntat ca niciun manual alternativ nu mai este valabil de astazi, in fapt, situatia pentru parinti va ramane neschimbata. Singurele lucruri care se vor schimba de acum incolo vor fi criteriile dupa care vor fi avizate aceste materiale didactice auxiliare de catre Ministerul Educatiei, precum si modul de avizare.

Ministrul Educatiei a declarat ca a emis deja ordinul in acest sens si ca va urma o revizuire a legislatiei pentru a selecta care dintre auxiliarele didactice vor putea fi recomandate elevilor.

„Astazi, analizand Legea educatiei nationale, pe articolul 69 si 94, in care sunt stabilite mijloacele de invatamant, materiale didactic-auxiliare si didactic-curriculare, am constatat ca Ordinul 4916 din 2002 nu a fost actualizat, desi Legea educatiei a aparut in 2011, fapt pentru care am emis un ordin care anuleaza acest act normativ din 2002, adica toate mijloacele de invatamant didactic auxiliar si didactic curricular trebuie revizuite. Adica toate auxiliarele, incepand cu ziua de astazi, nu mai sunt valabile”, a precizat Pop, la o conferinta de presa, citat de agentia de presa Agerpres.

Oficialul guvernamental a facut un apel catre edituri sa nu mai transmita niciun material didactic auxiliar catre profesori.

„Fac un apel (…) tuturor editurilor, tuturor actorilor din zona aceasta, sa nu mai transmita niciun material catre unitatile scolare si catre profesori, pentru ca, incepand de astazi, niciun auxiliar nu mai este omologat. In maximum 30 de zile, o comisie formata din doi secretari de stat, directorul CNEE, doi reprezentanti ai federatiilor sindicale din invatamantul preuniversitar, un reprezentant al Consiliului Elevilor si un reprezentant al Asociatiei de Parinti va elabora normele metodologice care vor sta la baza avizarii si acreditarilor acestor auxiliare, in asa fel incat sa avem o zona clara a acestor auxiliare”, a explicat Liviu Pop.

Acesta a mai spus ca Hotararea de Guvern prind functionarea Consiliului National de Evaluare si Examinare va fi modificata astfel incat aceasta institutie sa se ocupe de evaluarea materialelor didactice auxiliare.

„Nu va putea aviza decat daca profesorul sau invatatorul inainteaza acest auxiliar si este aprobat de consiliul profesoral al unitatii scolare si are avizul conform al Inspectoratului Scolar si asociatiei de parinti din unitatea scolara”, a precizat oficialul citat.

3 metode care rezolva lipsa de interes a copilului fata de scoala

Bifeaza lista. 10 intrebari pe care sa ti le pui inainte sa certi copilul

Sursa foto: Pixabay

 

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit