Mamicile care primesc indemnizatia minima pentru cresterea copilului vor primi cu 170 de lei in plus in fiecare luna, incepand cu luna februarie. Astfel, in loc de 1.062,5 de lei, indemnizatia minima primita de mamici in luna martie, pentru luna febrarie, va fi de 1.232,5 de lei.

Potrivit legii care reglementeaza indemnizatiile pentru cresterea copiilor, indemnizatia minima se cifreaza la minim 85% din salariul minim brut pe economie. Vineri, noul Guvern a decis cresterea salariului minim brut pe economie de la 1.250 de lei pana la 1.450 de lei.

Astfel, vor creste doar indemnizatiile minime, nu si celelalte indemnizatii de crestere a copilului.

20 de sfaturi de la Maria Montessori pe care trebuie sa le stie toti parintii

Vrei sa ai mai multa rabdare cu copilul? 8 sfaturi rapide sa fii o mama zen

De asemenea, tot incepand cu 1 februarie, se majoreaza si stimulentul de insertie de care beneficiaza parintii care revin mai devreme la munca. Avand in vedere ca, potrivit legii, stimulentul de insertie se ridica la 50% din indemnizatia minima, valoarea acestui venit va fi de 616 lei.

Cererea pentru concediul pentru cresterea copilului si, implicit, pentru indemnizatia aferenta, poate fi depusa de oricare dintre parinti, cu conditia ca acesta sa fi primit venituri impozabile timp de cel putin 12 luni in ultimii doi ani anteriori nasterii copilului.

Incepand cu jumatatea anului 2016, durata concediului pentru cresterea copilului este unica, de 2 ani. Inainte de aceasta modificare, parintii aveau optiunea de a alege o durata a concediului de unul sau doi ani.

 

Sursa foto: Pixabay

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit